Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      GPS-larm för ökad trygghet och frihet bland äldre

      Forskningsgrupp Informationssystem
      Forskningsmiljö Informationsteknologi

      Kort om projektet

      Projektnamn

      Införande och användning av GPS-larm inom kommunal vård och omsorg: En arbetsmetod

      Projekttid

      September 2023 – September 2026

      Finansiering och samverkan

      Forte

      Allra ensammaste är de äldre. Ungefär 300 000 personer beräknas vara socialt isolerade i Sverige. Och efter ålderspensionen ökar den sociala isoleringen ännu mer. Idag görs många insatser för att förebygga och minska ensamhet hos äldre. En sådan insats är erbjudandet av digitala trygghetslarm. Ett stort problem med digitala trygghetslarm är att de ökar risken för isolering då den enbart fungerar i hemmet och några meter utanför bostaden. Ett alternativ till denna typ av larm är mobila trygghetslarm, även kallade GPS-larm.

      GPS-larm är en välfärdsteknik där den enskilde bär en sändare i form av en armbandsklocka eller annan anordning runt halsen, i fickan, i skolsulan etc. GPS-larmet sänder ut koordinater så att en larmcentral, hemtjänstpersonal eller anhörig kan positionera den enskilde vid behov. Med ett GPS-larm kan den enskilde röra sig utanför det egna hemmet och larma om hen inte hittar hem igen, ramlar etc. På så sätt ger GPS-larm en mer aktiv tillvaro med större mått av säkerhet och trygghet för den enskilde.

      Trots stora fördelar med GPS-larm på äldre personer är tyvärr användningen av denna teknik mycket begränsad. Anledningen är att kommuner saknar en genomtänkt organisation och rutiner för användningen av GPS-larm där man på ett säkert och trygghet sätt hanterar ett larm och hämtar hem den som larmat. Aktuell forskning har till och med påvisat att det saknas grundläggande kunskaper om effekterna av GPS-larm på äldre.

      Syftet med projektet är därför att utveckla en evidensbaserad arbetsmetod för införande och användning av GPS-larm inom vård och omsorg. Arbetsmetoden ämnar vägleda kommuner i arbetet med att säkerställa att alla delar i larmkedjan fungerar och samverkar. En sådan arbetsmetod kommer att leda till att många fler äldre och andra personer som är i behov av ett trygghetslarm kan erbjudas larmsfunktionalitet som fungerar utanför hemmet.

      Projektet är ett samarbete mellan forskningsmiljöerna Informationsteknologi och Digital health research (DHEAR). Det bedrivs inom samverkansplattformen Skaraborgs hälsoteknikcentrum.

      Medverkande forskare

      Publicerad: 2023-09-06
      Senast ändrad: 2023-09-06
      Sidansvarig: webmaster@his.se