Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Populärvetenskapligt café: Hur får jag doktorn att lyssna och förstå? Patienten och doktorn – samtalet och samspelet

      Datum 22 mars
      Tid 18:30 - 20:30
      Plats Högskolan i Skövde, hus D, sal D 105

      Hur kan jag få min doktor att lyssna och förstå i en värld som hela tiden skruvar upp tempot? Och hur påverkas samtalet och samspelet mellan patient och läkare av ett allt mer digitaliserat samhälle? Valdemar Erling är ordförande i Svensk förening för Narrativ Medicin. Onsdagen den 22 mars kommer han till Högskolan i Skövdes populärvetenskapliga café för att föreläsa om vikten av patientens egen berättelse i mötet med doktorn.

      valdemar_erling.jpg

      Narrativ medicin handlar i stora drag om att ta till vara på patientens berättelse – narrativet. Genom berättelsen kan man som vårdare se personen bakom sjukdomen och få viktig information för den medicinska handläggningen.

      – Att lyssna till patienten ingick i läkekonsten redan från början. I avsaknad av prover och undersökningar var läkaren hänvisad till samtalet när denne skulle ställa diagnos. Men tiderna förändras och genom att begränsa tiden läkare och patient möts, och ersätta det med olika saker att mäta och dokumentera, har patientens berättelse kommit i bakgrunden.

      Det säger Valdemar Erling som arbetar som hematolog på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Där möter han i sitt arbete patienter med blodcancer. Han är sedan 2015 ordförande i Svensk förening för Narrativ Medicin.

      Ge plats åt patientens berättelse

      – Vår ambition är att läkarna i vården ska ge plats för varje patients unika berättelse. Det handlar om att jag ska få min doktor att lyssna och förstå trots ett allt intensivare tempo och när mer och mer kommunikation sker digitalt. Tiden för samtal mellan läkare och patient har minskat mycket i svensk sjukvård. En narrativ kompetens hos läkaren kan därför ge plats för patientens berättelser och skapa en ökad förståelse.

      Dessa frågor och grunderna för narrativ medicin, exempelvis uppmärksamhet och förmågan att lyssna, kommer Valdemar Erling att ta upp i sin föreläsning på Högskolan onsdagen den 22 mars. Han är internmedicinare i botten och har på Kungälvs sjukhus under 10 år arbetat med att förändra den traditionella rondens struktur. Som ordförande i Svensk förening för Narrativ Medicin både föreläser och skriver han om ämnet. På fritiden är Valdemar Erling aktiv musiker med flera album bakom sig.

      Populärvetenskapligt café

      De populärvetenskapliga caféerna är ett led i Högskolan i Skövdes uppgift att samverka med det omgivande samhället. De är ett samarrangemang mellan Högskolan i Skövde, Folkuniversitetet och Skaraborgs Senioruniversitet, och vid det här programtillfället också forskningsstiftelsen Skaraborgsinstitutet.

      Läs mer om programmet på sidan för Populärvetenskapliga caféer.

      Fri entré och fika servering! Begränsat antal platser.

      Publicerad: 2023-01-03
      Senast ändrad: 2023-01-03
      Sidansvarig: webmaster@his.se