
Ledarskap är en av de viktigaste faktorerna för en framgångsrik digital omställning av svensk industri och personer i ledarpositioner måste i allt större utsträckning reflektera kring sin egen roll och sin ledarstil.
I en tid när nya digitala lösningar blir allt fler och mer avancerade måste ledarskapet inom industrin skifta fokus, från en expertroll till en stödjande och koordinerande roll. En person i ledande position behöver idag individ-och situationsanpassa sitt ledarskap för att kunna verka i en mera komplex roll, tillsammans med en medarbetargrupp som blir allt mer heterogen.
Mjukare frågeställningar
I europeiska och svenska strategier för en fortsatt stark tillverkningsindustri betonas en ökad digitalisering som en av de främsta möjligheterna. Samtidigt betonas även vikten av en bred syn på digitalisering, som inkluderar många fler affärsdimensioner än bara teknik. Mjukare frågeställningar kring operatörens välmående och trygghet är minst lika viktiga som effektivitet och produktivitet.
För att förändringsarbetet ska kunna skapa affärsnytta räcker det inte med att enbart introducera smarta lösningar i ett företag, utan det är också viktigt med dimensioner som kunder, organisation och strategi. Frågor som kan behöva ställas är bland andra:
- Hur kommer vi närmare våra kunder och lär känna dem bättre?
- Hur vågar vi misslyckas för att driva innovation och testa nya idéer?
- Vilken väg går vi? Hur ser förväntningarna på omställningen ut på lång och kort sikt?
- Hur påverkas ledarskapet?
Stanna upp och reflektera
Inom WISER kommer flera kurser att erbjudas, där deltagarna förses med praktiska metoder och verktyg. Det handlar bland annat om hur digitalisering påverkar ledarskapet, olika utmaningar och etik kring ledarskap och vilka affärsdimensioner som behöver finnas på plats.
Det blir också en möjlighet att stanna upp och reflektera kring sig själv som ledare. Kurserna vänder sig till personer inom industrin som har ledningsuppdrag, eller som har ambitionen att bli ledare.
Kurser inom domänområdet

