

Virtuell driftsättning

Virtuell driftsättning
Att gå från att vara ett klassiskt industrigolv med en maskinpark som börjar bli till åren, till att investera i nya digitala produktionslösningar. Det är en stor utmaning för många företag och något som kan vara svårt att greppa då möjligheterna med dagens teknik oändliga. Så vad ska företaget satsa på och vilken kompetens behöver utvecklas för att ta sig fram? Virtuell driftsättning är att arbetssätt som många känner till och har stor potential, men som ännu inte slagit igenom.
Virtuell driftsättning (eng. Virtual Commissioning) är ett arbetssätt som används för att testa och validera ett produktionsmoment (litet som stort) i en virtuell miljö innan den fysiska utrustningen beställs och driftsätts. Traditionellt har testning, felsökning och ändringar hanterats under den fysiska driftsättningen vilka riskerar bli mycket kostsamma.
Effektiviserar hela produktionsprocessen
Genom att hantera förändringar virtuellt kan både investerings- och produktionsprocessen bli effektivare. Virtuell driftsättning kan med fördel nyttjas både vid nyinvesteringar och på maskin i drift:
- Vid nyinvesteringar kan företag med hjälp av virtuell driftsättning designa, installera och testa den nya investeringen virtuellt och få fram optimal prestation innan den fysiska driftsättningen äger rum.
- När en maskin är i drift kan virtuell driftsättning användas för att testa nya effektivare lösningar virtuellt och på så sätt helt undvika stopp i maskin under testfasen. Istället blir det endast ett stopp, under implementering av den nya, redan testade, lösningen.
Virtuell driftsättning kan också användas för att genomföra acceptanstest eller operatorsträning.
Fler behöver lära sig virtuell driftsättning
Trots potentialen är det än idag få medarbetare i våra produktionsanläggningar som är insatta i processen. Vardagen och verkligheten går före med risken att bli omsprungen. Fler behöver utbilda sig i virtuell driftsättning och hur de olika tillhörande programvarorna som finns idag fungerar, och lära sig utveckla fullt fungerande virtuella modeller, för att företag ska kunna ställa om. Inom WISER erbjuds flera kurser på olika nivåer under åren 2022-2025 för att hjälpa företag komma igång.
Konsten att få till en optimerad produktion
För att bibehålla svensk konkurrenskraft pågår just nu en skyndsam omställning till digitala tekniker och processer inom industrin där virtuell driftsättning utgör en av dessa. Genom att låta virtuella modeller spegla verkligheten kan det mesta förberedas och förutspås vilket möjliggör en fullt optimerad produktion, en produktion som spar både tid och pengar.
Kurser inom domänområdet

