Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Virtuell driftsättning

   Virtuell driftsättning

   Att gå från att vara ett klassiskt industrigolv med en maskinpark som börjar bli till åren, till att investera i nya digitala produktionslösningar. Det är en stor utmaning för många företag och något som kan vara svårt att greppa då möjligheterna med dagens teknik oändliga. Så vad ska företaget satsa på och vilken kompetens behöver utvecklas för att ta sig fram? Virtuell driftsättning är att arbetssätt som många känner till och har stor potential, men som ännu inte slagit igenom.


   Virtuell driftsättning (eng. Virtual Commissioning) är ett arbetssätt som används för att testa och validera ett produktionsmoment (litet som stort) i en virtuell miljö innan den fysiska utrustningen beställs och driftsätts. Traditionellt har testning, felsökning och ändringar hanterats under den fysiska driftsättningen vilka riskerar bli mycket kostsamma. 

   Effektiviserar hela produktionsprocessen

   Genom att hantera förändringar virtuellt kan både investerings- och produktionsprocessen bli effektivare. Virtuell driftsättning kan med fördel nyttjas både vid nyinvesteringar och på maskin i drift:

   • Vid nyinvesteringar kan företag med hjälp av virtuell driftsättning designa, installera och testa den nya investeringen virtuellt och få fram optimal prestation innan den fysiska driftsättningen äger rum.  
   • När en maskin är i drift kan virtuell driftsättning användas för att testa nya effektivare lösningar virtuellt och på så sätt helt undvika stopp i maskin under testfasen. Istället blir det endast ett stopp, under implementering av den nya, redan testade, lösningen.

   Virtuell driftsättning kan också användas för att genomföra acceptanstest eller operatorsträning.

   Fler behöver lära sig virtuell driftsättning

   Trots potentialen är det än idag få medarbetare i våra produktionsanläggningar som är insatta i processen. Vardagen och verkligheten går före med risken att bli omsprungen. Fler behöver utbilda sig i virtuell driftsättning och hur de olika tillhörande programvarorna som finns idag fungerar, och lära sig utveckla fullt fungerande virtuella modeller, för att företag ska kunna ställa om. Inom WISER erbjuds flera kurser på olika nivåer under åren 2022-2025 för att hjälpa företag komma igång.

   Konsten att få till en optimerad produktion

   För att bibehålla svensk konkurrenskraft pågår just nu en skyndsam omställning till digitala tekniker och processer inom industrin där virtuell driftsättning utgör en av dessa. Genom att låta virtuella modeller spegla verkligheten kan det mesta förberedas och förutspås vilket möjliggör en fullt optimerad produktion, en produktion som spar både tid och pengar.

   Publicerad: 2021-05-28
   Senast ändrad: 2021-05-28
   Sidansvarig: webmaster@his.se