Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Beställa artiklar och böcker

   Söker du en bok som inte finns på Högskolebiblioteket kan vi välja att köpa in den, eller fjärrlåna den från ett annat bibliotek. Även artiklar publicerade i tidskrifter som Högskolebiblioteket inte har tillgång till kan för det mesta beställas från andra bibliotek

   Innan du beställer

   Sök först i LibSearch (extern länk), materialet kanske redan finns tillgängligt. I LibSearch kan du söka efter både artiklar och böcker. Du kan även pröva att söka i Google Scholar (extern länk).

   Beställningar

   Universitets- och högskolestudenter, oberoende av lärosäte, och anställda vid Högskolan i Skövde kan beställa böcker eller artiklar som inte finns på Högskolebiblioteket. Du behöver då ha ett lånekonto. Allmänhet som vill beställa något biblioteket inte har och inte väljer att köpa hänvisas till närmaste folkbibliotek.

   Kopior av artiklar i tidskrifter som inte är tillgängliga på Högskolebiblioteket kan för det mesta beställas från andra bibliotek. Det går däremot inte att ta hem hela tidskriftsnummer.

   Inköp görs inom områden där Högskolan är verksam, som har relevans för studier eller forskning, samt där inköp är ekonomiskt försvarbart. Du kan läsa mer i bibliotekets medieplan (pdf). Böcker kan ofta fjärrlånas från andra bibliotek, när inköp inte är ett alternativ.

   När det är möjligt väljer vi att köpa in e-böcker istället för tryckta. Dessvärre är det sällan möjligt för oss att erbjuda e-böcker på svenska, då de avtal som finns främst vänder sig till privatpersoner. Tillgång till e-böcker regleras av upphovsrättslagen och de kan därför inte fjärrlånas från andra bibliotek.

   Biblioteket köper inte in eller fjärrlånar sådant som vi redan äger, även när det är utlånat eller inte är till hemlån.

   Du beställer böcker via inköps- och fjärrlåneformuläret. Beroende på omständigheterna väljer biblioteket sedan om det är bäst att köpa eller fjärrlåna det du söker. Det går även bra att lämna förslag på inköp, kryssa då "Nej" till reservation, skriv gärna också i kommentarsfältet att det bara är ett förslag.

   Om du vill beställa en artikel, fyll i så mycket information som du kan i formuläret för artikelbeställningar. Innan du börjar skriva ser du förslag på uppgifter i själva inmatningsfältet, som hjälper oss att hitta rätt artikel.

   Studenter och anställda vid Högskolan i Skövde, som har ett lånekonto, kan beställa artiklar och böcker direkt i LIBRIS (extern länk). Skapa först ett låntagarkonto i LIBRIS för att kunna genomföra beställningar. Observera att tjänsten endast är tillgänglig för studenter och anställda vid Högskolan.

   Distansstudenter vid Högskolan i Skövde har möjlighet att beställa böcker och artiklar, med undantag av kurslitteratur och referensböcker, och få dem hemskickade.

   Mer information för dig som är distansstudent.

   Det kostar 40 kronor per artikel för studenter att beställa inom Norden och Tyskland. Från övriga världen är priset 100 kronor för varje beställd artikel.

   Lån av böcker från bibliotek inom Norden är gratis, lån från bibliotek utanför Norden kostar 200 kronor per bok.

   Biblioteket beställer inget material utanför Norden och när det gäller artiklar även Tyskland, utan att först ha kontaktat beställaren.

   Högskolans anställda beställer artiklar och böcker utan kostnad.

   Det går inte säga exakt när material levereras till biblioteket, i snitt brukar det ta en till två veckor. Böcker kan exempelvis vara utlånade på andra bibliotek, när det är möjligt ställer vi oss i sådana fall på kö.

   När artikeln eller boken finns att hämta skickar vi ett e-postmeddelande, eller vanligt brev om vi saknar din e-postadress. Är du student hämtar du artiklar och böcker i bibliotekets informationsdisk. Är du anställd skickas beställda artiklar med internpost, beställda böcker hämtar du på biblioteket. Ett fåtal böcker går inte att låna hem utan måste läsas på plats i biblioteket.

   Av upphovsrättsliga skäl kan biblioteket inte leverera med e-post.

   Lånetiden för fjärrlån bestäms av det bibliotek som lånat ut boken. Behöver du förlänga ett fjärrlån som lånats med Högskolebiblioteket i Skövdes hjälp kontaktar du oss. Går det att förlänga lånet kan du hitta det nya återlämningsdatumet på ditt bibliotekskonto (extern länk). Om du inte återlämnar ett fjärrlån i tid får du ett krav.

   Om du inte lämnar tillbaka boken får du betala en avgift. Avgiften bestäms av det bibliotek som står för fjärrlånet, det tillkommer också en administrativ avgift.

   Biblioteket – öppettider och kontakt

   Ordinarie öppettider

   Måndag–torsdag

   8–21 (passerkort krävs 8-10, 18-21)

   Fredag

   8–18 (passerkort krävs 8-10)

   Lördag

   10–16

   Söndag

   Stängt

   Ordinarie tider informationsdisk och telefon

   Måndag-fredag

   10-18

   Lördag

   10-16

   Söndag

   Stängt

   Publicerad: 2020-01-24
   Senast ändrad: 2020-06-24
   Sidansvarig: webmaster@his.se