Tomas Jonsson
Institutionen för biovetenskap
Den biologiska mångfalden är svårt prövad av oss människor. Den är på väg att utarmas, inte bara globalt. Den minskar även i Sverige. Men på Högskolan i Skövde har vi forskare som vill vända på utvecklingen. De gör det till exempel genom att ta fram verktyg för att stärka biologisk mångfald och bidra till nya smarta sätt att skydda hotade arter.
FN har utsett den 22 maj till den internationella dagen för biologisk mångfald för att uppmärksamma och öka medvetenheten om betydelsen av artrikedom.
På den här sidan har vi samlat material som handlar om biologisk mångfald och vad Högskolan i Skövde gör inom området.
Biologisk mångfald innebär att naturen är rik på variation. Det innefattar flera olika ekosystem och naturtyper som utgör livsmiljöer för massor av arter som lever i dessa livsmiljöer och ekosystem, samt genetisk variation inom varje enskild art.
Begreppet biologisk mångfald omfattar alla delar av naturen, från storslagna fjäll och tallar till kattmynta och kantareller, samt en mångfald av djurarter som rådjur, hasselmöss och pyttesmå amöbor.
Denna väv av gener, arter och ekosystem är central för vår överlevnad genom så kallade ekosystemtjänster. Kolinbindning som bromsar global uppvärmning, vattenrening som ger oss rent dricksvatten och pollinering som ger oss möjlighet att producera mat är några exempel.
På Högskolan i Skövde finns flera forskare som kan svara på frågor om biologisk mångfald utifrån flera perspektiv.