
Det marina algbältet är en av de mest aktiva primärproducerande miljöerna i havet. Det har en stor mångfald av djur inklusive manteldjur, bärgardjur, slem-/kalkrörs- och rygghuvudsmaskar samt spöke räkor. Globalt finns det över 7000 arter med cirka 250 arter från Norge. Kunskapen om deras taxonomi och utbredning är dålig. Exemplar i museums samlingar är ofta ganska gamla och felaktigt bestämda. Många av dessa taxa inkluderar invasiva främmande arter som orsakar höga ekonomiska skador vid akvakulturer och skeppstransport. Det är därför vi snarast behöver en fältinventering för att samla in arter från Skagerrak upp till 70°N i Norge. Med morfologiska och molekylära metoder kommer vi bestämma arter och lär oss mer om deras utbredning.
Huvudmålet med projektet är att skapa en kartläggning av marina ryggradslösa arter som är associerade med det marina algbältet i det grunda, tidvattenkustvatten längs hela Norge. Specifikt kommer vi att fokusera på arter som tillhör taxa som Tunicata, Entoprocta, Nemertea, Spionidae, Serpulidae och Amphipoda/Caprellidae som förekommer i kelpskogar, havsgräsängar och steniga revmiljöer med kalkinlagrande rödalger. Detta projekt kommer att leda till generering av ny kunskap om livsmiljöfördelningar och utbredning av arten från dessa sex ryggradslösa taxa, som är associerade med marina alger, i förhållande till det norska NiN-systemet av olika naturtyper.
Vi förväntar oss också att leverera en omfattande artlista, nya artfynd, utmärkt bildmaterial, en elektronisk nyckel för artbestämning som kan användas från allmänheten till forskare, streckkoder (COI) för dessa arter samt en revision av museet samlingar om utvalda inhemska arter som finns tillgängliga på Naturhistoriska Museum i Oslo. Dessutom är vårt mål att upptäcka sällsynta och svårt upptäckbara marina organismer så som bägardjur eller arter av spökräkor (till exempel den invasiva arten Caprella mutica Schurin 1935 – japansk spökräka) eller rödlistade arter.
Projektet kommer att bidra till grundläggande biosystematik i allmänhet och ge grunden för ytterligare ekologisk forskning inom fylogeni, fylogeografi och ekologi vid Norska Institut samt lagra vävnadsmaterial för globala genominitiativ som Earth Biogenome Project (EBP) vilket minskar behovet av ytterligare provtagningsinsatser. Det kommer också att förbättra noggrannheten hos röda listor såväl som andra naturvårdshanteringsåtgärder baserade på uppdaterad information om utbredning av invasiva och inhemska arter i deras föredragna livsmiljöer. Dessutom kommer vi också att bjuda in studenter och andra forskare till en workshop om arter som är associerade med det marina algbältet.
Sommarkurs 2023
I sommar kommer det inom forskningsprojektet att ges en kurs på forskningsstationen i Drøbak, Tollboden Norge. I kursen kommer bland annat insamling av djurarter att ingå. En av lärarna är forskaren och projektledaren Sonja Leidenberger.
Läs mer om kursen
Projektet i media
Forsker på biodiversitet (Havbruksstasjonen Tromsö)