Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Biologisk mångfald i det marina algbältet

   Forskningsmiljö Systembiologi

   Biologisk mångfald i det marina algbältet

   Forskningsgrupp
   Forskningsmiljö Systembiologi

   Kort om projektet

   Projektnamn

   Kartläggning av biologisk mångfald i det marina algbältet

   Projekttid

   Oktober 2020 – September 2023

   Finansiering och samverkan

   Norsk Artsdatabanken

   Det marina algbältet är en av de mest aktiva primärproducerande miljöerna i havet. Det har en stor mångfald av djur inklusive manteldjur, bärgardjur, slem-/kalkrörs- och rygghuvudsmaskar samt spöke räkor. Globalt finns det över 7000 arter med cirka 250 arter från Norge. Kunskapen om deras taxonomi och utbredning är dålig. Exemplar i museums samlingar är ofta ganska gamla och felaktigt bestämda. Många av dessa taxa inkluderar invasiva främmande arter som orsakar höga ekonomiska skador vid akvakulturer och skeppstransport. Det är därför vi snarast behöver en fältinventering för att samla in arter från Skagerrak upp till 70°N i Norge. Med morfologiska och molekylära metoder kommer vi bestämma arter och lär oss mer om deras utbredning.

   Huvudmålet med projektet är att skapa en kartläggning av marina ryggradslösa arter som är associerade med det marina algbältet i det grunda, tidvattenkustvatten längs hela Norge. Specifikt kommer vi att fokusera på arter som tillhör taxa som Tunicata, Entoprocta, Nemertea, Spionidae, Serpulidae och Amphipoda/Caprellidae som förekommer i kelpskogar, havsgräsängar och steniga revmiljöer med kalkinlagrande rödalger. Detta projekt kommer att leda till generering av ny kunskap om livsmiljöfördelningar och utbredning av arten från dessa sex ryggradslösa taxa, som är associerade med marina alger, i förhållande till det norska NiN-systemet av olika naturtyper.

   Vi förväntar oss också att leverera en omfattande artlista, nya artfynd, utmärkt bildmaterial, en elektronisk nyckel för artbestämning som kan användas från allmänheten till forskare, streckkoder (COI) för dessa arter samt en revision av museet samlingar om utvalda inhemska arter som finns tillgängliga på Naturhistoriska Museum i Oslo. Dessutom är vårt mål att upptäcka sällsynta och svårt upptäckbara marina organismer så som bägardjur eller arter av spökräkor (till exempel den invasiva arten Caprella mutica Schurin 1935 – japansk spökräka) eller rödlistade arter.

   Projektet kommer att bidra till grundläggande biosystematik i allmänhet och ge grunden för ytterligare ekologisk forskning inom fylogeni, fylogeografi och ekologi vid Norska Institut samt lagra vävnadsmaterial för globala genominitiativ som Earth Biogenome Project (EBP) vilket minskar behovet av ytterligare provtagningsinsatser. Det kommer också att förbättra noggrannheten hos röda listor såväl som andra naturvårdshanteringsåtgärder baserade på uppdaterad information om utbredning av invasiva och inhemska arter i deras föredragna livsmiljöer. Dessutom kommer vi också att bjuda in studenter och andra forskare till en workshop om arter som är associerade med det marina algbältet.

   Sommarkurs 2023

   I sommar kommer det inom forskningsprojektet att ges en kurs på forskningsstationen i Drøbak, Tollboden Norge. I kursen kommer bland annat insamling av djurarter att ingå. En av lärarna är forskaren och projektledaren Sonja Leidenberger. 
   Läs mer om kursen 

   Projektet i media

   Forsker på biodiversitet (Havbruksstasjonen Tromsö)

   Artsdatabanken Norge

   Frontiers in Evolutionary Zoology blogg

   Projektledare

   Lektor i biovetenskap

   Medverkande forskare

   Finansiering och samverkan

   Göteborgs Universitet
   Natural History Museum – University of Oslo, Norway
   University of Bonn, Germany
   Humboldt University, Germany
   Publicerad: 2021-03-05
   Senast ändrad: 2022-08-16
   Sidansvarig: webmaster@his.se