Tomas Jonsson
Institutionen för biovetenskap
Ekologi som vetenskap har saknat en generell vetenskaplig teori som gör förutsägelser om ekologiska fenomen på olika nivåer, men nu finns en kandidat till en sådan teori. Denna kallas för den Metaboliska Teorin för Ekologi (MTE) och utgår från att energianvändning (metabolism) är en central process för alla organismer som delvis kan förutsägas utifrån organismens storlek och sedan användas för att göra förutsägelser av ekologiska processer på populations- och samhällsnivå. I vissa kretsar finns dock skepsis mot MTE som en generell teori, och det empiriska stödet hittills är blandat. I detta projekt ska olika förutsägelser från MTE undersökas för att testa teorin och om den eventuellt behöver modifieras för att bli ”bättre”.
I detta projekt kommer vi att:
För det första, kommer vi att studera hur sambandet mellan tillväxt och dödlighet ser ut i resursbegränsade populationer. Här gör MTE en förutsägelse om att när en population, som består av individer som växer, utnyttjar resurserna fullt ut så sker ytterligare tillväxt hos individerna utefter en så kallad självtunningslinje vars lutning bestäms av den metaboliska hastigheten och temperaturen. Hur korrekt denna förutsägelse är kommer att analyseras med hjälp av laboratorieförsök på olika evertebrater (bland annat hussyrsa).
För det andra kommer vi, med hjälp av växthusförsök och datorsimuleringar att studera hur väl arters påverkan på varandra kan förutsägas från deras kroppsvikt och om detta sedan kan användas för att göra förutsägelser om hur ett helt ekologiskt system fungerar och reagerar då det påverkas av olika faktorer.
För det tredje kommer vi, med hjälp av tidigare ej analyserade empiriska data från olika ekosystem, att undersöka hur olika välkända mönster på ekosystemnivå, såsom sambandet mellan arters kroppsstorlek och deras talrikhet, och sambandet mellan kroppsstorlek och trofisk position (på vilken nivå en art befinner sig) i en födoväv, kan förklaras.
Sammantaget utgör detta en kritisk och systematisk utvärdering av användbarheten av MTE som kommer att ge en större förståelse för de olika faktorer som påverkar enskilda populationer, hur de interagerar med varandra, och vilka mönster de ger upphov till i ekologiska system. Denna kunskap är viktig för att med hjälp av modeller bättre kunna förutsäga hur olika typer förändringar och störningar i miljön kan komma att påverka såväl enskilda arter som hela ekosystem.