Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Fetma och förhöjda androgennivåer hos kvinnor

   Forskningsgrupp Translationell medicin TRIM
   Forskningsmiljö DHEAR

   Fetma och förhöjda androgennivåer hos kvinnor

   Forskningsgrupp Translationell medicin TRIM
   Forskningsmiljö DHEAR

   Kort om projektet

   Projektnamn

   Elevated levels of adiponectin may protect against polycystic ovary syndrome (PCOS)-related behavioral, metabolic and reproductive disturbances in mice Effects of adiponectin on gestational diabetes, placenta function and fetal growth The development of a PCOS-like drosophila fly model

   Projekttid

   Januari 2019 – December 2021

   Finansiering och samverkan

   Magnus Bergvalls stiftelse, Handlanden Hjalmar Svenssons forskningsfond, KVVS, Adlerbertska forskningsstiftelsen, Åke Wibergs stiftelse, Torvald och Britta Gahlins stiftelse, Högskolan i Skövde, Karolinska Institutet, Göteborgs universitet

   Vi fokuserar på kopplingen mellan överskott av manligt könshormon, så kallade androgener, och utvecklingen av reproduktionsstörningar, fetma och typ 2-diabetes hos kvinnor med polycystiskt ovariesyndrom (PCOS). Vårt övergripande mål är att identifiera bakomliggande mekanismer och undersöka nya behandlingsmetoder som förbättrar eller skyddar mot utvecklingen av diabetes och nedsatt fertilitet.

   Polycystiskt ovariesyndrom (PCOS) är den vanligaste reproduktiva och metabola störningen hos kvinnor i fertil ålder, uppskattningsvis drabbas 15 procent. Kvinnor med PCOS har förhöjda nivåer av manligt könshormon, så kallade androgener, som är starkt kopplat till bukfetma, nedsatt insulinkänslighet och en ökad risk för typ 2 diabetes. De har också en ökad risk att utveckla psykiatrisk sjukdom.

   Kvinnor med PCOS har förhöjda androgennivåer även under graviditet och betydelsen av miljön under fosterlivet för utveckling av PCOS har uppmärksammats allt mer. Vi har visat att höga nivåer av manligt könshormon och fetma under graviditet påverkar fostrets utveckling och ger reproduktiva-, metabola- och beteendestörningar hos avkomman.

   Risk för graviditetsdiabetes

   PCOS och/eller fetma påverkar negativt kvinnors chanser att bli gravida, föda ett friskt barn, och ökar drastiskt risken att utveckla graviditetsdiabetes. Graviditetsdiabetes är en form av diabetes som utvecklas under graviditeten. Blodsockernivåerna återgår vanligtvis till det normala efter förlossningen, men kvinnor med graviditetsdiabetes har en sjufaldigt ökad risk att utveckla typ 2 diabetes senare i livet. Kvinnor med graviditetsdiabetes och fetma föder ofta stora barn som i sin tur löper ökad risk att drabbas av diabetes och det metabola syndromet som vuxna.

   Adiponektin är ett hormon som frisätts från fettväven med flera viktiga funktioner i kroppen, bland annat sänker det blodsockret och ökar fettförbränningen. Receptorer för adiponektin finns bland annat i reproduktionsorganen, och forskning tyder på att adiponektin också kan påverka fertiliteten och fosters tillväxt under graviditeten genom att hämma näringstransporten genom moderkakan från mamma till foster.

   Vi kommer att undersöka om adiponektin kan förhindra utvecklingen av graviditetsdiabetes och skydda mot överdriven fostertillväxt. Förhöjda nivåer av androgener under graviditeten tros också bidra till ökad risk för mental ohälsa hos kvinnor, och kvinnor med höga androgennivåer drabbas oftare av ångest, oro och depression. Metabola funktioner, fertilitet och beteende kommer att studeras för att undersöka hypotesen att adiponektin kan skydda avkomman mot metabola syndromet, nedsatt fertilitet och symptom på ångest och oro. 

   Förebyggande arbete

   Vårt mål är att identifiera nya och bättre strategier för förebyggande och behandling av nedsatt fertilitet och graviditetsdiabetes. Ökade nivåer av adiponektin hos gravida kvinnor med övervikt eller graviditetsdiabetes skulle möjligen kunna förhindra de graviditetskomplikationer som kan uppstå vid brist på hormonet. Framtagandet av ett läkemedel skulle därför kunna leda till förbättrad hälsa för både kvinnan och barnet, samt medföra lägre sjukvårdskostnader.

   Projektledare

   Bitr. professor i biomedicin

   Medverkande forskare

   Publicerad: 2020-01-23
   Senast ändrad: 2020-01-23
   Sidansvarig: webmaster@his.se