Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   IT-forensik inom rättsvårdande myndigheter

   IT-forensik inom rättsvårdande myndigheter

   IT-forensik handlar om undersökning av digitala enheter, exempelvis mobiltelefoner och datorer, och är en stor och viktig del av moderna brottsutredningar. IT-forensik används i stort sett i alla typer av brott där allt från kommunikation till bilder och programanvändning kan ha stort bevisvärde. Högskolan i Skövde samarbetar med polisen i region väst i syfte att utveckla den forensiska verksamheten inom rättsvårdande myndigheter.

   Samarbetet sker med RC3, Regionalt IT-brottscentrum, på polisen i region väst och det syftar till att utveckla den forensiska verksamheten inom rättsvårdande myndigheter.

   IT i brottsutredningar

   Det IT-forensiska fältet är ganska ungt men har utvecklats tillsammans med samhällets digitalisering, i väldigt snabb takt. I moderna brottsutredningar är IT-inslag vanliga och det både i digitala brott och med traditionella. I brott som begås med hjälp av internet, exempelvis nätbedrägerier, groomingbrott och dataintrång är digitala bevis avgörande för att möjliggöra effektiva brottsutredningar.

   Komplexa miljöer och mängder med information

   Dessutom är exempelvis chatt, platsinformation och webbhistorik ofta viktiga pusselbitar i allt från mordutredningar till utredningar om stölder och snatterier. Moderna IT-forensiska undersökningar utförs allt oftare i komplexa miljöer och användare blir allt med benägna om att skydda sin information, inte minst från polisens ögon. Dessutom innehåller moderna digitala enheter ofantliga mängder information.

   Ska identifiera problemområden

   Den IT-forensiska verksamheter står därför inför en rad utmaningar och både media och tidigare studier visar att IT-inslag i brottslighet ökar vilket ökar kraven på effektiv bevissäkring i digitala miljöer. Syftet med detta samarbete är att understödja den IT-forensiska verksamheten genom forsknings- och utvecklingsprojekt där målet är att identifiera problemområden och komma med lösningar anpassade efter verksamhetens faktiska behov.

   Möjlighet för studenter

   Samarbetet är en del av Högskolans forskning inom Informationssystem och berör såväl rent tekniska aspekter som kryptering och dataintegritet som organisatoriska processer. Samarbetet bygger på tidigare samarbete kring utbildningarna Nätverks- och systemadministration samt Privacy, Information and Cybersecurity och studenter på dessa utbildningar kommer ges möjlighet att genomföra projekt- och examensarbete inom ramen för detta samarbete.

   Kontakt

   Bitr. avd. chef/Lektor i informationsteknologi

   Joakim Kävrestad

   Institutionen för informationsteknologi

   Lektor i datavetenskap

   Lektor i informationsteknologi

   Adjunkt i informationsteknologi

   Publicerad: 2021-03-04
   Senast ändrad: 2021-03-04
   Sidansvarig: webmaster@his.se