Joakim Kävrestad
Institutionen för informationsteknologi
IT-forensik handlar om undersökning av digitala enheter, exempelvis mobiltelefoner och datorer, och är en stor och viktig del av moderna brottsutredningar. IT-forensik används i stort sett i alla typer av brott där allt från kommunikation till bilder och programanvändning kan ha stort bevisvärde. Högskolan i Skövde samarbetar med polisen i region väst i syfte att utveckla den forensiska verksamheten inom rättsvårdande myndigheter.
Samarbetet sker med RC3, Regionalt IT-brottscentrum, på polisen i region väst och det syftar till att utveckla den forensiska verksamheten inom rättsvårdande myndigheter.
Det IT-forensiska fältet är ganska ungt men har utvecklats tillsammans med samhällets digitalisering, i väldigt snabb takt. I moderna brottsutredningar är IT-inslag vanliga och det både i digitala brott och med traditionella. I brott som begås med hjälp av internet, exempelvis nätbedrägerier, groomingbrott och dataintrång är digitala bevis avgörande för att möjliggöra effektiva brottsutredningar.
Dessutom är exempelvis chatt, platsinformation och webbhistorik ofta viktiga pusselbitar i allt från mordutredningar till utredningar om stölder och snatterier. Moderna IT-forensiska undersökningar utförs allt oftare i komplexa miljöer och användare blir allt med benägna om att skydda sin information, inte minst från polisens ögon. Dessutom innehåller moderna digitala enheter ofantliga mängder information.
Den IT-forensiska verksamheter står därför inför en rad utmaningar och både media och tidigare studier visar att IT-inslag i brottslighet ökar vilket ökar kraven på effektiv bevissäkring i digitala miljöer. Syftet med detta samarbete är att understödja den IT-forensiska verksamheten genom forsknings- och utvecklingsprojekt där målet är att identifiera problemområden och komma med lösningar anpassade efter verksamhetens faktiska behov.
Samarbetet är en del av Högskolans forskning inom Informationssystem och berör såväl rent tekniska aspekter som kryptering och dataintegritet som organisatoriska processer. Samarbetet bygger på tidigare samarbete kring utbildningarna Nätverks- och systemadministration samt Privacy, Information and Cybersecurity och studenter på dessa utbildningar kommer ges möjlighet att genomföra projekt- och examensarbete inom ramen för detta samarbete.