
Dagens samhälle är på många områden digitaliserat. Pandemin har satt ljuset på att äldre är en särskilt utsatt grupp, inte enbart för att de har drabbats allvarligast av covid-19, utan också för att de blivit mer socialt isolerade.
I kombination med att äldre i lägre grad använder sig av digitala verktyg för social samvaro har den ofrivilliga ensamheten ökat med fysisk och psykisk ohälsa som följd. Det är därför avgörande att skyndsamt intensifiera arbetet med att förstå och beskriva hur äldres digitala förmåga kan främjas. I förlängningen kan digitala kunskaper tänkas bidra till ökad delaktighet i samhället och därmed potentiellt även minska risken för utanförskap och ofrivillig ensamhet.
I december 2020 startade Skövde kommun ett projekt som innebär att alla personer över 65 år erbjuds möjligheten att få hjälp att tillägna sig kunskaper om digitala verktyg i sitt hem av en undersköterska, det vill säga den digitala fixaren. Tanken med projekt är att motverka digitalt utanförskap och ofrivillig ensamhet och att öka möjligheten till delaktighet i samhället.
Det övergripande syftet med forskningsprojektet är att utvärdera och beskriva faktorer som främjar äldre personers lärande av digitala verktyg.
Specifika frågeställningar
- Hur går själva coachningen till?
- Vad är det som sker?
- Vilka faktorer främjar respektive hindrar lärandet när coachen hjälper den äldre?
Vad blir resultatet av lärandet, det vill säga vilka kunskaper och färdigheter har den digital coachningen genererat och hur tillämpas dessa, samt vilken betydelse har tillägnandet av digital kompetens haft för den äldre personen.