Forskningssök
Sök forskare och forskningsgrupper, projekt, finansiärer och partner.
Sökresultat
Systembiologi
Translationell Bioinformatik
2022-2024
I projektet utvecklas och implementeras en innovative Deep-Learning (DL) metod för kvalitetsanalyser. För utveckling av metoden används humana embryonala stamceller som modellsystem för en stegvis utveckling av ett neuralt nätverk (NN) för klassificering av cellkvalitet med hjälp av kvantitativ PCR data (qPCR).
Virtual Engineering
User Centred Product Design
2015-2017
Projektet 3D-SILVER (Decision-making Support using Information in Layout Visualization and Ergonomics Representation) (Vinnova, Produktion2030, 2015-01451) syftar till att ge beslutsfattare i producerande industrier bättre virtuella verktyg för layoutplanering, ergonomibedömning och arbetsplatsdesign.
Virtual Engineering
User Centred Product Design
2006-2009
Kontexten för 4D Ergonomics-projektet (VINNOVA/MERA, Dnr 2005-01998) är simulering av människor i manuella monteringsuppgifter. Projektet bygger på det tidigare ViPP-projektet.
Virtual Engineering
Produktion och Automatiseringsteknik
2021-2025
Tillverkningsindustrin utmanas ständigt av marknaden för att förbättra produktkvaliteten, öka produktionseffektiviteten, garantera säkerhet och förbättra hållbarheten. I detta projekt kommer teamet att analysera interaktionerna mellan digitala system och den fysiska världen för att se: Är det möjligt, med målanvändarnas tillfredsställelse och säkerhet i fokus, att integrera optimeringsaktiverade Digital Twins med Augmented Reality och annan avancerad avkänning teknologier för att driva tillverkningsföretag mot en mer agil konfiguration och drift i industri 4.0-eran?
Virtual Engineering
User Centred Product Design
2021-2024
Syftet med projektet Automated Design and Optimisation of Vehicle Ergonomics (ADOPTIVE) är att studera användarens fysiska interaktion med fordonet och att utveckla metoder för avancerade fordonsergonomiska analyser som utförs i simuleringsverktyg.
Informationsteknologi
Interaction Lab
2023-2026
Det övergripande målet med projektet är att skapa en hållbar arbetsplats där autonoma robotar och människor arbetar tillsammans säkert och effektivt.
Informationsteknologi
Interaction Lab
2015-2019
För människor är det naturligt och relativt enkelt att tolka andra människors sociala signaler och rörelsemönster, men när det är tekniska system vi ska interagera med, som en robot eller en självkörande bil, kan det uppstå problem.
Systembiologi
Translationell Bioinformatik
2017-2020
Inom AlgorOmics vill vi utveckla och implementera algoritmer för integration, visualisering och analys av storskaliga omics-data, med tillämpningar i stamcellsdifferentiering och läkemedelsutveckling.
På ambulansstationen i Skövde började man 2016 bygga upp en unik simuleringsmiljö för utbildning av personal. Två år senare har man utbildat 110 ambulanssjuksköterskor och inspirerat utvecklingen av simuleringsträning av prehospital sjukvård i Sverige.
Systembiologi
Bioteknik
2012-2016
Förorening med tungmetaller, som till exempel arsenik, är ett hot mot vår miljö och hälsa. Projektet går ut på att kartlägga nyckelgener som är involverade i upptag, ansamling, omvandling och transport av arsenik i växter samt att med hjälp av dessa gener framställa nya sorters odlingsgrödor av socioekonomisk betydelse, till exempel ris och/eller vete.
Informationsteknologi
Informationssystem
2021-2024
Många organisationer utvecklar sina arbetssätt, verksamheter eller affärserbjudanden genom digitalisering, men få är del av en förändringsprocess som är så omfattande och komplex som införandet av framtidens vårdinformationsmiljö (FVM) i Västra Götaland.
DHEAR
Välbefinnande vid långvariga hälsoproblem (VLH)
2015-2023
Patientutbildning är en planerad pedagogisk aktivitet där målet med utbildningen är att förbättra patientens hälsa. Vid diabetes typ 2 rekommenderas gruppundervisning. Innovativa projekt efterfrågas som sätter patientens lärande i fokus och där den pedagogiska idén är tydlig samt utvärderas på ett systematiskt sätt.
Informationsteknologi
Informationssystem
2021-2024
Syftet med detta projekt är att skapa en plattform som kan möjliggöra en ökad förståelse för olika aktörers perspektiv på energisystem, samhälle, miljö och klimat.
Virtual Engineering
Produktion och Automatiseringsteknik
2018-2020
De flesta kvalitetskontroller som utförs på metallkomponenter tillverkade av pressgjuterier och varmpressningsföretag hanteras idag manuellt. Vi tror att en ökad automatisering av detta moment kraftigt skulle gynna företagens konkurrensförmåga. Projektet avser därför utveckla, testa och utvärdera kamerasystem för automatiserad kvalitetskontroll av pressgjutna och varmpressade metallkomponenter.
2012-2018
Även framgångsrik industriproduktion har ofta saker att förbättra – och flaskhalsar som sinkar. Men vilken förbättring har egentligen störst effekt? I sin forskning ska Jacob Bernedixen automatisera och effektivisera en modell som sätter fingret på vilken förbättring företaget tjänar mest på att lösa.
Systembiologi
Translationell Bioinformatik
2013-2016
Humana pluripotenta stamceller (hPSCs) har unika egenskaper såsom proliferation och förmåga att differentiera till funktionella celltyper. Dessa egenskaper gör hPSCs till en lovande källa av humana celler som kan användas för grundforskning, läkemedelsutveckling och regenerativ medicin.
DHEAR
Välbefinnande vid långvariga hälsoproblem (VLH)
2019-2022
Den svenska delen i BaltSe@nioR 2.0 drivs av Högskolan i Skövde, Institutionen för hälsovetenskaper, biträdande professor Catharina Gillsjö. I projektet ingår partners runt Östersjön, projektet finansieras av Interreg BSR, Östersjöprogrammet.
DHEAR
Familjecentrerad hälsa FamCeH
2021-2024
Barns och ungdomars hälsoprocesser påverkas av de diskurser som råder i samhället kring identitetsskapande, värderingar och digitalisering. Det är av betydelse att synliggöra sexuell mångfald och möjliggöra hälsosamma relationer samt förebygga våld i nära relationer. Med stöd av ett hälsofrämjande förhållningssätt och fokus på att identifiera resurser som bidrar och vidmakthåller hälsa kan digitalisering bli ändamålsenlig och leda till en jämlik och hållbar utveckling över tid i samhället.
Systembiologi
Translationell Bioinformatik
2015-2019
Detta projekt är ett delprojekt i ett större synergiprojekt (BISON) med fokus på dataanalys av Big data. Projektet syftar till att utveckla bioinformatiska metoder och algoritmer för analys och integrering av storskalig biomedicinsk data. De senaste åren har en massiv digitalisering av data och information genomförts i samhället och majoriteten av all världens information uppskattas numera vara digital.
Systembiologi
Ekologisk modellering
2015-2018
Människans utökade markanvändning med jord- och skogsbruk är globalt sett en av de största faktorerna till minskad biologisk mångfald. Denna exploatering har i sin tur också lett till ökade tillförsel av växthusgaser och minskad kolinlagring. Sveriges nollvision med att inte ha något nettoutsläpp av växthusgaser 2050 innebär att samhället behöver övergå till att i stor utsträckning använda biobränslen och biobaserade material. Det kommer innebära stora framtida förändringar i markanvändning som kräver att vi också bedömer den förändrade miljöpåverkan som kan uppstå.
Systembiologi
2020-2023
Det marina algbältet är en av de mest aktiva primärproducerande miljöerna i havet. Det har en stor mångfald av djur inklusive manteldjur, bärgardjur, slem-/kalkrörs- och rygghuvudsmaskar samt spöke räkor. Globalt finns det över 7000 arter med cirka 250 arter från Norge. Kunskapen om deras taxonomi och utbredning är dålig. Exemplar i museums samlingar är ofta ganska gamla och felaktigt bestämda. Många av dessa taxa inkluderar invasiva främmande arter som orsakar höga ekonomiska skador vid akvakulturer och skeppstransport. Det är därför vi snarast behöver en fältinventering för att samla in arter från Skagerrak upp till 70°N i Norge. Med morfologiska och molekylära metoder kommer vi bestämma arter och lär oss mer om deras utbredning.
Systembiologi
Ekologisk modellering
2019-2021
Sverige och de allra flesta andra länderna i världen har enats om att bevara biologisk mångfald, det vill säga variationen av arter och naturmiljöer. Vi behöver biologisk mångfald som är grunden till ekosystemtjänster. Några exempel på ekosystemtjänster är kolinbindning som bromsar global uppvärmning, vattenrening som ger oss rent dricksvatten och pollinering som ger oss goda skördar.
Systembiologi
Infektionsbiologi
2017-2021
Detta projekt är ett av flera pågående projekt inom forskningen "Framtida diagnostik av sepsis". Målet är att utveckla tidigare diagnostik vid sepsis i syfte att öka drabbade patienters chans att överleva och med mindre sjukdomskomplikationer. Projektet, Biomarkörer för klinisk diagnostik, är ett av tre delprojekt inom BioMine – data-mining för identifiering av biomarkörer.
Systembiologi
Translationell Bioinformatik
2017-2022
Detta är ett av tre delprojekt inom synergiprojektet BioMine - Data-mining för identifiering, selektion och validering av biomarkörer. Delprojektet undersöker storskalig biomolekylär data för att identifiera specifika markörer som kan användas för att studera olika sjukdomar.
Systembiologi
Translationell Bioinformatik
2017-2022
Detta är ett av tre delprojekt inom synergiprojektet BioMine – Data-mining för identifiering, selektion och validering av biomarkörer. Delprojektet undersöker storskalig biomolekylär data för att identifiera specifika markörer som kan användas för att påvisa toxiska effekter på humana celler. Projektet är ett samarbete mellan Högskolan i Skövde, AstraZeneca Gothenburg och Takara Bio Europe.
Systembiologi
Translationell Bioinformatik
2020-2024
Artificiell intelligens (AI) är en viktig drivkraft som snabbt håller på att transformera sjukvård och läkemedelsindustrier på många sätt. Den stora mängden biomedicinsk data som idag finns tillgänglig erbjuder unika möjligheter att utveckla olika AI-baserade modeller. Det finns dock många utmaningar associerade med tillämpning av AI-metoder inom Life Science som ännu inte adresserats.
Systembiologi
Translationell Bioinformatik
2017-2022
Inom BioMine-projektet studerar vi möjligheterna att använda storskalig biologisk data för att identifiera och validera biomarkörer inom Life-Science-området. Biomarkörer blir allt viktigare inom det biomedicinska området, och det finns ett växande behov av att identifiera nya markörer för diagnostik av sjukdomar och sjukdomsprogression.
Systembiologi
Bioteknik
2012-2016
Det långsiktiga målet med projektet är att utveckla hållbara och kostnadseffektiva strategier för "effektiv borttagning eller minskning" av giftiga tungmetaller och andra föroreningar som läcker ut i naturen på grund av mänskliga arbeten på kemiska industrier, företag, diverse gruvor, skogs- och jordbruk med mera.
Systembiologi
Ekologisk modellering
2019-2021
Vi har nog alla sett ett bi landa på en blomma. Biet är en av våra pollinatörer – de som ger oss våra livsviktiga grödor. Faktum är att bin är nödvändiga för mänsklighetens överlevnad. De senaste årens rapporter visar dock att våra bin inte mår så bra. Därför ska vi i vårt forskningsprojekt, BIstånd till nordiska bin, jämföra biraser som idag används inom svensk och norsk biodling. Vilka egenskaper kan tillsammans utgöra framtidens bi?
Informationsteknologi
Distribuerade realtidssystem
2021-2022
Under de senaste åren har Sverige sett en stor ökning av andelen mikroproducenter, privatpersoner som producerar el. Det innebär att fler installationer av lågspänningsgeneratorer och energiproduktionssystem, såsom solpaneler, bioelektrisk energi, vindkraft med mera har kopplats in till det traditionella elnätet.
2022-2025
Projektet BI4E (HORIZON-WIDERA-2021-ACCESS-05-01) speglar Europauniversitetet INGENIUMs ambition att stärka samarbetet inom alliansen.
Systembiologi
Translationell Bioinformatik
2017-2021
Den framgångsrika utvecklingen av stamcellsforskningen de senaste åren har möjliggjort att det nu går att framställa stora mängder av mänskliga celler för användning inom olika in vitro tillämpningar. Detta förväntas ha särskilt stor betydelse för läkemedelsutvecklingen eftersom man nu kan testa många olika substanser parallellt i laborativa experiment. CardioTrophys målsättning är att, genom att generera ny kunskap, bidra till få fram nya behandlingar och terapier för att minska sjuklighet och dödlighet i kardiovaskulära sjukdomar.
Systembiologi
Ekologisk modellering
2023-2028
CLANCY-projektet kommer att öka Nordsjöregionens kapacitet att bevara klimatanpassade, ekosystem med biologisk mångfald genom att hitta ett sätt att hantera den kinesiska ullhandskrabban.
Virtual Engineering
Virtual Manufacturing Processes
2017-2020
Virtuella modeller fortsätter att utvecklas inom bearbetningsområdet. Mycket forskning bedrivs för att få tillförlitliga modeller som kan användas för att modellera komplexa skärprocesser i industriella applikationer. På grund av de komplexa processerna är modellerna som beskriver fysiken mycket krävande ur beräkningssynpunkt, höga töjningar, töjningshastigheter, temperaturer, slitage etc. Tiden att simulera ett "enkelt" problem är därför mycket omfattande.
Informationsteknologi
Distribuerade realtidssystem
2020-2021
Forskningsidén bakom projektet är att ta itu med utmaningen och att tillhandahålla tekniska lösningar för att förstå och förbättra CPS-baserad resiliens för kritisk infrastrukturskydd (CIP). Forskningen planeras för en framtida EU-finansierad projektansökan för att samarbeta med akademiska och industriella partner i EU.
Virtual Engineering
User Centred Product Design
2013-2016
CROMM (Creation of Muscle Manikins)-projektet (Vinnova Dnr 2012-04584) kommer att resultera i en användarvänlig och högautomatiserad mjukvara.
Informationsteknologi
Informationssystem
2023-2025
Projektet Cybercrime syftar till att undersöka demografiska, socioekonomiska och tekniska dimensioner av cyberbrottslighet. Det övergripandet målet är att bidra till att stärka det förebyggande arbetet mot företeelsen och därigenom minska dess negativa konsekvenser för individ och samhälle.
Virtual Engineering
Produktion och Automatiseringsteknik
2021-2024
För att tillverkande företag ska förbli konkurrenskraftiga, motståndskraftiga och hållbara i en ständigt föränderlig värld krävs extrem flexibilitet i produktionsprocesserna. Det här projektet ska utveckla ett nytt cyberfysiskt ramverk för att realisera extremt flexibel produktion.
Informationsteknologi
Skövde Artificial Intelligence Lab
2017-2021
Företag sparar kunddata i allt större utsträckning, exempelvis då transaktioner sker över nätet. Nuförtiden utspelar sig en mycket stor del av våra liv i en virtuell miljö, vilket avger digitala spår som företag kan använda sig av för att härleda information om oss som privatpersoner. Dock kan denna information innehålla konfidentiell data som en tredje part inte bör få ta del av.
Virtual Engineering
Produktion och Automatiseringsteknik
2018-2020
Produktionen blir alltmer komplex och industrin har ett stort utvecklingsbehov som följd av att kraven på digitalisering, hållbarhet och kompetens ökar. Samtidigt finns en uppsjö med forskningsresultat som bidrar till en snabbare utveckling, men allt för få med kompetens att driva implementeringen. Nu är det dags att plugga bort glappet!
Virtual Engineering
User Centred Product Design
2016-2018
Projektet och satsningen Design, Textiles and Sustainable Development (DesTex) (VGR Dnr RUN 612-0016) syftar till att stärka Västra Götalandsregionen (VGR) som ett ledande kunskapsområde.
DHEAR
Välbefinnande vid långvariga hälsoproblem (VLH)
2019-2024
Andel äldre personer i samhället ökar och fler äldre har kvar sina tänder. Eftersatt munhälsa kan bland annat leda till nedsatt allmänhälsa. Det går att förebygga ohälsa i munnen med små insatser som daglig munvård. Tidigare forskning visar dock att munhälsa prioriteras lågt och att vårdpersonal efterfrågar utbildning. I detta projekt undersöks om en digitaliserad utbildning i munhälsa påverkar vårdpersonalens kunskaper och attityder i att bedöma, identifiera avvikelser och vårda munhålan hos äldre personer.
Framtidens företagande
Medarbetarskap och Organisatorisk resiliens (FORE)
2017-2020
En populär distinktion inom svenskt arbetsliv är att skilja ledarskap från övrigt chefsarbete och oftast utifrån uppfattningen att chefs viktigaste roll är att vara en ledare som entusiasmerar, motiverar och utvecklar de medarbetare som leder. Samtidigt ska emellertid chefer även verka för att hålla budget och nå ofta ambitiösa produktions- och kvalitetsmål, samt att se till att olika beslut implementeras och riktlinjer efterlevs.
Systembiologi
Infektionsbiologi
2014-2017
Över hela världen orsakar jordburna svampar och bakterier sjukdomar hos jordbruksgrödor som ger upphov till betydande problem i form av omfattande skördeförluster av stort ekonomiskt värde.
Virtual Engineering
User Centred Product Design
2008-2009
Syftet med forskningsprojektet Digital Albert (KK-stiftelsen Dnr. 2007/0137) är att effektivisera produktutvecklingsprocesser genom att utbyta kunskap och erfarenheter om användarcentrerade designmetoder och teknologier mellan de två grenarna: fordons- och hälsovårdsindustrin.
DHEAR
Välbefinnande vid långvariga hälsoproblem (VLH)
2021-2023
Dagens samhälle är på många områden digitaliserat och en ökad social interaktion sker på internet. Den grupp i samhället som upplever störst digitalt utanförskap är enligt tidigare studier äldre personer. Det är därför viktigt att skyndsamt intensifiera arbetet med att hjälpa äldre att tillägna sig ökade digitala kunskaper och att förstå och beskriva hur äldres digitala förmåga kan främjas.
DHEAR
Välbefinnande vid långvariga hälsoproblem (VLH)
2020-2025
Ett stort problem är den stress som sjuksköterskor upplever i sitt arbete och hur det påverkar deras hälsa och välbefinnande samt att de lämnar sjuksköterskeyrket. Ett problem som blivit än mer tydligt i den globala pandemin. Det övergripande syftet i detta projekt är att utveckla ett digitalt stöd i att hantera arbetsrelaterad stress.
Virtual Engineering
User Centred Product Design
2022-2024
Genom en ökad grad av digitalisering har industriella arbetsinstruktioner de senaste 20 åren givits en allt mer digital representation.
Systembiologi
Translationell Bioinformatik
2023-2026
Advanced Therapy Medicinal Products (ATMPs) är ett snabbt växande forskningsfält inom medicin med stor potential, där det finns ett växande behov av robusta och effektiva metoder för att karaktärisera och klassificera processer för bedömning av säkerhetsaspekter kring behandlingen. Projektet samlar intressenter från akademi och industri för utveckling av AI-baserade metoder för säkerhetsbedömning av ATMPs och för att identifiera nya säkerhetsbiomarkörer för att upptäcka avvikelser i tidiga skeden av ATMP-tillverkningsprocessen.
DHEAR
Familjecentrerad hälsa FamCeH
2019-2024
Forskningsprojektet "’Digitalt föräldrastöd" påbörjades år 2019 och bedrivs som ett pilotprojekt i samverkan mellan forskare inom forskargruppen FamCeH vid Institutionen för hälsovetenskaper, Institutionen för informationsteknologi samt Västra Götalandsregionen (BB-Skövde, Skaraborgs sjukhus Skövde samt Barnmorskemottagningar Skövde).
DHEAR
2021-2023
Ett mer stillasittande liv och en kost med större mängd socker har skapat folkhälsoproblem i låginkomstländer – hjärtsjukdom har blivit allt vanligare i befolkningen. För att bidra till att förhindra denna utveckling, ska forskare vid Högskolan i Skövde, Mittuniversitetet och två nepalesiska lärosäten undersöka befintlig kunskap hos föräldrar och skolbarn i Nepal och utveckla en digital hälsoutbildning.
Systembiologi
Translationell Bioinformatik
2018-2021
DMDPipe-projektet ska utveckla en pipeline för att identifiera och analysera sjukdomsalstrande moduler av samverkande proteiner. Projektet förväntas bidra till utvecklingen av individualiserad diagnostik och behandling av astma.
Informationsteknologi
Informationssystem
2022-2025
DOME är ett konsortium där forskare från Karlstads universitet, Karolinska Institutet, KTH, Lunds Universitet, Högskolan i Skövde, Uppsala universitet och Örebro universitet ingår. Vi har forskat på patienters tillgång till sin journal sedan 2011, och forskarna i konsortiet ses fortfarande två gånger om året för att diskutera studier och forskning.
Informationsteknologi
Distribuerade realtidssystem
2017-2025
Vi är alla beroende av programvara i våra dagliga liv. Den styr våra bilar, telefoner, bankkonton med mera. Olika felbeteenden är vanliga och får ibland katastrofala följder. Syftet med programvarutestning är att upptäcka brister, så kallade felorsaker, i programvaran innan den tas i bruk.
Informationsteknologi
Interaction Lab
2014-2019
DREAM är ett projekt som finansieras av EU-kommissionen och samordnas av Högskolan i Skövde. Målet är att tillhandahålla nästa generations robotförstärkta behandling av barn med autismspektrumtillstånd (AST), att utveckla kliniska interaktiva kapaciteter för sociala robotar som kan arbeta autonomt under begränsade perioder under övervakning av psykoterapeut.
Virtual Engineering
Produktion och Automatiseringsteknik
2016-2018
Projektet ligger inom branschen 4.0 nära relaterat till ansökan och tekniska lösningar som föreslås av Efficient Equipment Engineering E3.
Informationsteknologi
Informationssystem
2020-2021
För att upptäcka kriser i god tid behöver kommuner bevaka vad som händer runt om i världen. Idag finns ingen tydlig metod för det: alla gör på sitt eget sätt. I ELISA-projektet tar vi inspiration från en metod som används i kommuners brottsförebyggande arbete: Effektiv Samverkan för Trygghet (EST). I denna metod rapporterar olika organisationer varje vecka in vad som händer i samhället och bedömer tillsammans var trender uppstår och vad olika aktörer i samhället kan göra för att bemöta de händelserna. Tänk om kommuner på samma sätt, kontinuerligt och systematiskt, kan samla information för att upptäcka kriser?
Informationsteknologi
Distribuerade realtidssystem
2017-2020
Syfte med forskningsprojektet Elvira är att hjälpa beslutsfattare att förutse fel och deras kaskadeffekter genom att utveckla tidsbaserade modeller och analysmetoder för att modellera riskbedömning och motståndskraftindex hos elnät.
Informationsteknologi
Informationssystem
2015-2017
Erasmus+ projektet OMI (Open Model Initiative) har som mål att skapa undervisningsmaterial och en modelleringsmiljö för företagsmodellering som ska användas för master- och forskarutbildning i Europa.
Framtidens företagande
Strategiskt entreprenörskap (StrEnt)
2023-2025
Projektets syfte är att utveckla kunskapen om entreprenöriell resiliens i små och medelstora företag vid hantering av multipla kriser.
Informationsteknologi
Skövde Artificial Intelligence Lab
2015-2020
En av de mest dramatiska och viktigaste utvecklingarna inom IT och i samhället i stort idag är den aldrig tidigare skådade tillväxten av data som är resultatet av ny teknik, nya användarbeteenden och nya affärsmodeller. Det mesta av denna är Big Data, det vill säga data som kännetecknas av stora volymer, hög hastighet, stor variation och osäker trovärdighet. Dessa egenskaper utgör betydande utmaningar när det gäller insamling, hantering och bearbetning av data.
Virtual Engineering
2022-2025
Projektet EWASS ska hjälpa industrin att säkerställa ett hållbart arbetsliv genom att stärka anställda vid montering av kablar med hjälp av simuleringar och robotar.
Informationsteknologi
Skövde Artificial Intelligence Lab
2021
Artificiell intelligence och avancerad dataanalys utvecklar svensk elitgolf.
DHEAR
Translationell medicin TRIM
2019-2021
Vi fokuserar på kopplingen mellan överskott av manligt könshormon, så kallade androgener, och utvecklingen av reproduktionsstörningar, fetma och typ 2-diabetes hos kvinnor med polycystiskt ovariesyndrom (PCOS). Vårt övergripande mål är att identifiera bakomliggande mekanismer och undersöka nya behandlingsmetoder som förbättrar eller skyddar mot utvecklingen av diabetes och nedsatt fertilitet.
Informationsteknologi
GAME Research Group
2021-2022
Framtidens Mediateater är initierat som en förlängning av ett samarbete mellan Folkteatern, Skövde Konstmuseum och Högskolan i Skövde och syftar till att etablera en verksam samarbetsplattform för interaktiv teknologi och scenkonst.
DHEAR
Välbefinnande vid långvariga hälsoproblem (VLH)
2018-2024
Sjuksköterskan i början av sin yrkesverksamhet kan vara i behov av att träna såväl praktiska färdigheter som teoretiska kunskaper. Kliniskt basår (KBÅ) är en satsning för att ge nyutexaminerade sjuksköterskor möjligheter att utvecklas i sin profession genom utbildning, handledning och reflektion.
DHEAR
Medborgarcentrerad hälsa MeCH
2019-2020
Barn och ungdomar rör sig allt mindre och idag når elever inte upp till de rekommenderade nivåerna av fysisk aktivitet som krävs för att uppnå och bibehålla en god hälsa. Det kan få konsekvenser för ungdomarna, både nu och senare i livet, när det gäller den fysiska och den psykiska hälsan. I projektet FUN, ska det tas fram digitala hjälpmedel som ska få elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) mer fysiskt aktiva.
Informationsteknologi
Informationssystem
2022-2027
När en kris inträffar uppstår ofta oväntade samarbeten mellan olika aktörer i samhället. Tillsammans ska de hantera de utmaningar som uppstår men det är inte alltid lätt att veta vem som ska göra vad eller vem som ska ansvara för vad.
2015-2021
Genom att använda sig av virtuella modellerings- och simuleringsverktyg kan industrin utveckla sina produkter och processer snabbare och mer kostnadseffektivt. I detta projekt utvecklas en informationsstruktur för hantering av virtuella modeller inom produktlivscykelhantering.
Forskningen fokuserar på hur bättre kvarvarande livslängdsuppskattningar för on-condition komponenter (OC-komponenter) i flygmotorer ska kunna uppnås.
Framtidens företagande
Strategiskt entreprenörskap (StrEnt)
2020-2022
Detta är en fortsättning på projektet Företagsrevitalisering i Skaraborg. Utgångspunkten är att det finns många stabila små- och medelstora företag i Västra Götalandsregionen som under lång tid bedrivit en stabil verksamhet. Forskning har visat att den viktigaste orsaken till att dessa företag inte växer är att företagsledningen saknar tillväxtvilja.
Informationsteknologi
Skövde Artificial Intelligence Lab
2019-2020
I det här projektet har vi för avsikt att förstå befolkningsdynamikens faktorer och mönster, tränga in i den mänskliga befolkningsdynamiken ”svarta låda” på en mycket detaljerad rumslig nivå genom att utveckla en förklarlig modell för maskininlärning. Vi avser att utveckla en modell som ådagalägger de inverkande faktorerna för att bättre förstå migrationsmönster (till exempel internationellt, klimatiskt) och förutsäga möjliga migrationstryck. Med samverkan från våra partners är detta arbete helt nytt såtillvida att det ska bygga en modell på rums- och tidsdatamängder om mänskliga befolkningsrörelser.
DHEAR
Familjecentrerad hälsa FamCeH
2019-2024
Högskolan i Skövde finansierar en doktorandtjänst i projektet som undersöker existentiell hälsa och hållbart vårdande bland mödrar och partners under transition till föräldraskap.
DHEAR
Familjecentrerad hälsa FamCeH
2014-2024
Föräldrastödstudien är ett forskningsprojekt som berör stöd till föräldrar i samband med barnafödande. Föräldrar inkluderas i studien i mitten av graviditeten och följs de första åtta åren efter förlossning.
Informationsteknologi
Interaction Lab
2019-2021
Game Hub Scandinavia syftar till att stärka den skandinaviska spelbranschen på den globala marknaden. Inom projektet bygger forskare tillsammans med affärsutvecklare på spelinkubatorer hos övriga projektpartners kunskap och nätverk på den globala spelmarknaden för att kunna stötta start-ups och små företag som opererar på en global marknad.
Virtual Engineering
Produktion och Automatiseringsteknik
2018-2025
Virtuella fabriker med kunskapsdriven optimering (VF-KDO) är en åttaårig forskningsprofil som koordineras av Högskolan i Skövde. Forskningen inom profilen ska bidra till att stärka industrins konkurrenskraft.
Informationsteknologi
Distribuerade realtidssystem
2013-2016
Syftet med projektet är att bygga och utvärdera tekniker för att med hjälp av ordinära icke-störande sensorer i hemmet (till exempel elmätare och vattenmätare) på ett tidigt stadium kunna varna äldre för risken för att de har eller håller på att få problem, till exempel, att de har tecken som kan innebär att de har problem med sitt hjärta.
DHEAR
Translationell medicin TRIM
2020-2025
Studien är en humanstudie för friska frivilliga som under tre veckor byter ut sin vanliga kost mot en ketogen kost. Före och efter studien mäts metabola, mikrobiotiska, neurobiologiska och kliniska parametrar. Detta medför att ett helkroppsperspektiv beaktas när det gäller hälsan men även den mentala biten samt hur man mår psykiskt kopplas till kostförändringen.
Framtidens företagande
Strategiskt entreprenörskap (StrEnt)
2017-2020
Projektet syftar till att identifiera hur små tillverkningsföretag kan utveckla en verksamhet som kännetecknas av såväl ekonomisk som ekologisk hållbarhet. Projektet omfattar drygt 300 företag och fokuserar på att identifiera vilken effekt olika hållbarhetsstrategier har på företags prestation. Resultaten av projektet visar att sambandet mellan miljöarbete och lönsamhet är komplext och att arbete med miljömässig hållbarhet på intet sätt är någon universallösning för att förbättra lönsamhet. Samtidigt visar projektet att, och under vilka omständigheter, ett antal specifika miljöstrategier har en positiv påverkan på företags resultat.
DHEAR
Välbefinnande vid långvariga hälsoproblem (VLH)
2023-2025
Syftet med HeADS är att studera digitalisering, social gemenskap, delaktighet och hälsa och sambandet dem emellan. Studien genomförs i samarbete med Skövde kommun som önskar att få en större förståelse om vilka behov det finns bland kommuninvånarna, för att på bästa sätt kunna möta de behov som finns bland kommunens invånare.
Informationsteknologi
Interaction Lab
2023-2026
I2Connect fokuserar på att utveckla nästa generations avancerade förarstödssystem (ADAS) för lastbilar. Fokus kommer att ligga på att utveckla algoritmer för situationsbedömning och prediktion baserat på evidensteori samt adaptiva människa-maskin-gränssnitt.
Virtual Engineering
Produktion och Automatiseringsteknik
2021-2024
Prediktivt underhåll är ett av de viktigaste områdena för många globala tillverkningsföretag. Artificiell intelligens, analys av ”big data” och industriell internet-of-things (IoT) har redan visat stor potential inom underhållsområdet. Eftersom fler företag använder sig av denna teknik har dock flera viktiga utmaningar uppstått som hindrar framstegen mot fullständig digitalisering av underhåll.
Virtual Engineering
User Centred Product Design
2009-2013
Målet med IMMA-projektet (ProViking/PV09.13) är att utveckla ett vägplanerverktyg som hittar ett kollisionsfritt och biomekaniskt acceptabelt sätt för en del och den människa som monterar delen, sedd som ett system.
Framtidens företagande
Knowledge, Innovation and Marketing (KIM)
2017-2020
Inbets BSR jobbar med att undersöka, utveckla och utforma innovativa och överförbara modeller och verktyg för att underlätta företagsöverföring av små och medelstora företag. Högskolans professor Susanne Durst är en partner i Projektet Inbets BSR där flera partners runt Östersjön ingår (däribland också Drivhuset Skaraborg).
Informationsteknologi
Skövde Artificial Intelligence Lab
2018-2020
Uppmärksamheten kring fusariumangrepp på svenskt spannmål har under de senaste åren ökat. Angrepp kan leda till skördenedsättning, men den allvarligaste effekten är att svamparna kan bilda toxiner. I EUs lagstiftning kan man hitta gränsvärden för innehållet av fusariumtoxinerna då de är skadliga för både människor och djur. Vårt projekt syftar till att utveckla ett gårdsbaserat beslutsstöd för att bedöma risken för Fusariumangrepp och förhöjda deoxynivalenol (DON)-halter i spannmål. Det ska kunna användas av både rådgivare och lantbrukare.
Informationsteknologi
Informationssystem
2019-2020
Projektet är en förstudie som syftar till upprätta ett europeisk konsortium för forskning kring hur kontextbaserad mikroträning kan stödja användare som utsätts för riskfyllda situationer eller behöver fatta säkerhetsrelaterade beslut online.
Informationsteknologi
Informationssystem
2023-2026
Allra ensammaste är de äldre. Ungefär 300 000 personer beräknas vara socialt isolerade i Sverige. Och efter ålderspensionen ökar den sociala isoleringen ännu mer. Idag görs många insatser för att förebygga och minska ensamhet hos äldre. En sådan insats är erbjudandet av digitala trygghetslarm. Ett stort problem med digitala trygghetslarm är att de ökar risken för isolering då den enbart fungerar i hemmet och några meter utanför bostaden. Ett alternativ till denna typ av larm är mobila trygghetslarm, även kallade GPS-larm.
Informationsteknologi
GAME Research Group
2014-2015
Projektets mål är att utveckla ett ramverk för inkluderande dataspelsdesign. Vi ämnar skapa två spel till smarta telefoner och surfplattor, designade på ett sådant sätt att de inkluderar spelare med synnedsättningar.
DHEAR
Medborgarcentrerad hälsa MeCH
2016-2020
Elever med NPF-diagnoser (exempelvis autism eller ADHD) har kognitiva funktionsskillnader, skillnader som inte alltid är synliga för ögat men som påverkar elevers möjligheter i olika utbildningssituationer. Detta är något som är av särskilt intresse i skolämnet Idrott och hälsa. Trots att ämnet har stor inverkan på elevers lärande och möjligheter till fysisk aktivitet så är det många elever med NPF som inte deltar i undervisningen eller inte uppnår kursmålen i ämnet. Att det förhåller sig på det viset är särskilt olyckligt eftersom Idrott och hälsa är ett av de ämnen som kan stödja elevers hälsa ur ett livslångt perspektiv.
Framtidens företagande
Medarbetarskap och Organisatorisk resiliens (FORE)
2019-2021
För att främja innovation i vården behöver innovationssystemet utvecklas, och första steget i en sådan utveckling är att kartlägga det befintliga innovationssystemet. I det aktuella projektet kommer Skaraborgs sjukhus att användas som en pilot för att förstå innovationssystemet i och runt ett sjukhus.
Informationsteknologi
Skövde Artificial Intelligence Lab
2021-2024
Järn- och stålindustrin behöver effektiviseras och mängden skrot minskas för att öka avkastningen. Det som krävs är en snabbare och mer tillförlitlig produktion med skärpta toleranser – då skapas bättre produkter som snabbare når kund. Projektet INSITE-X ska utveckla en avancerad analys baserad på AI för att lokalisera tidigare okända beroende för att påskynda effektiviseringsprocessen inom stålindustrin.
Virtual Engineering
Virtual Manufacturing Processes
2019-2023
Projektet adresserar utmaningen som tillverkarna av elektromobilitetskomponenter möter. Att nå en balans mellan kvalité, tid och kostnad.
Systembiologi
Ekologisk modellering
2021
Invasiva främmande arter kan påverka den biologiska mångfalden eftersom de kan konkurrera ut inhemska arter eller sprida smittor. Konsekvenserna av främmande arter är ofta mycket kostsamma. Det är därför viktigt att upptäcka icke inhemska arter så tidigt som möjligt för att kunna bekämpa dem. Hur är situationen i Vänern? Forskare vid Högskolan i Skövde ska genomföra en förstudie med syftet att inventera invasiva främmande kräftdjur i landets största sjö. Bakom uppdraget står Vänerns vattenvårdsförbund och länsstyrelserna runt Vänern.
Informationsteknologi
Skövde Artificial Intelligence Lab
2019-2022
Projektets övergripande mål är kunskapsöverföring till industrin av nya algoritmer och modeller för avsiktsigenkänning och om deras beroenden på data och infrastruktur, på en sådan nivå att det möjliggöra kommersiell exploatering av projektresultaten. För att uppnå detta kommer projektet att utveckla nya algoritmer för avsiktsigenkänning som är särskilt inriktat på den svenska fordonsindustrins behov, baserat på kunskap i forskningsfronten i områden som avsiktsigenkänning, AI, statistik och sensorteknik.
DHEAR
Translationell medicin TRIM
2023
Vi undersöker om risken för att utveckla diabetes kan minskas genom att undvika gluten i dieten, och om tillskott av probiotika (Probion Active) kan ge en liknande effekt.
Informationsteknologi
GAME Research Group
2015-2021
I projektet KASTiS arbetas med seminarier och utveckling av demonstratorer för kunskapsspridning om hur digital spelteknologi på ett hållbart sätt kan användas till att stödja besöksmålsnäring och kulturarvsförmedling. Konceptet har varit framgångsrikt och efter en första period 2015-2018, blev det förnyat att pågå i ytterligare tre år, till och med 2021.
Informationsteknologi
GAME Research Group
2014-2015
”Sexuell grooming” online innebär att vuxna tar kontakt med barn i ett sexuellt syfte via internet. Barnen riskerar att utsättas för övergrepp och i vissa fall leder dessa kontakter även till ett fysiskt möte där barn riskerar ytterligare övergrepp. I vårt forskningsprojekt KidCOG ska forskargruppen utveckla en vetenskapligt baserad prototyp till ett dataspel.
Informationsteknologi
GAME Research Group
2015-2021
KLUB är ett delprojekt och demonstrator inom KASTiS-projektet där de fiktiva karaktärerna Kira och Luppe i ett transmedialt berättande-format upplever äventyr på kulturarvsplatserna i Skaraborg. Berättandet bygger på immateriellt kulturarv, sägner, folktro och sagoväsen.
Informationsteknologi
GAME Research Group
2019-2020
Spelapplikationen Pappersmaskinen är en KLUB-demonstrator och ett co-designprojekt av spelutvecklarna Kristofer och Camilla Vaske, KASTiS projektledare och Linda Svensson på Vadsbo museum. I spelet levandegörs den gamla pappersmaskinen från Katrinefors pappersbruk som i dag finns på museet.
DHEAR
Välbefinnande vid långvariga hälsoproblem (VLH)
2019-2020
Runt om i världen pågår forskning för att utveckla och fördjupa kunskaperna kring e-hälsotjänster. Det nationella Luftvägsregistret har påtalat att alla personer med kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) inte får ta del av patientutbildning. En orsak är att uppbyggnaden av vård vid KOL är ojämnt fördelat i Sverige vilken skapar en ojämlik vård. Detta trots att egenvårdsutbildning har en hög prioritet i de nya Nationella riktlinjerna för Astma och KOL.
Framtidens företagande
Medarbetarskap och Organisatorisk resiliens (FORE)
2022-2024
Forskningslitteraturen om digital transformation har stark slagsida mot att beskriva det privata näringslivet och stora resursstarka organisationer, men vi vet mindre om digital transformation i mindre offentliga organisationer som inte är så resursstarka. I det aktuella fallet har sex kommuner i Västra Skaraborg (V6) valt att hantera sina begränsade resurser genom att samverka kring frågor om en ökad digitalisering av kommunala verksamheter samt genom en gemensam IT-funktion i kommunalförbundet Göliska IT.
Informationsteknologi
GAME Research Group
2015-2020
Visionen för projektet Level up är att utveckla teknik för gamifiering och spelifiering av digitala nyhetsmedier samt att studera vilka effekter införandet av spelkomponenter får på konsumtionsmönster och engagemang.
Informationsteknologi
Software Systems Research Group (SSRG)
2016-2020
LIM-IT är ett forskningsprojekt som löper över fyra år och adresserar tre fundamentala utmaningar som relaterar olika typer av inlåsningseffekter, olika aspekter av interoperabilitet samt scenarier för långsiktig förvaltning.
Virtual Engineering
Produktion och Automatiseringsteknik
2017-2020
Framtidens tillverkning kommer att karakteriseras av att människor och automationsutrustning komplimenterar varandra, speciellt för tillverkning av produkter som är mycket konfigurerbara.
Detta projekt fokuserar på att reducera kostnader och risk inom algoritmisk handel med bibehållen lönsamhet genom tillämpning av maskininlärning.
DHEAR
Forskningen bidrar direkt till Saabs teknik- och produktutveckling genom utvecklandet av en ny metod med unika egenskaper för att hitta avvikelser i rörelsemönster hos exempelvis fartyg.
Informationsteknologi
Informationssystem
2023-2025
Miljöåterkoppling i realtid kan enligt internationell forskning minska el- eller vattenförbrukning med upp till 50%. I detta projekt ska detta undersökas hur det kan användas i Hjo kommun.
Systembiologi
Infektionsbiologi
2020-2023
Detta projekt är ett av flera pågående projekt inom forskningen "Framtida diagnostik av sepsis". Målet är att utveckla tidigare och mer korrekt diagnostik vid sepsis i syfte att öka drabbade patienters chans att överleva och med mindre sjukdomskomplikationer.
Virtual Engineering
Produktion och Automatiseringsteknik
2015-2017
MMC² är ett samverkansprojekt mellan tre institutioner på Högskolan i Skövde, Institutionen för Ingenjörsvetenskap, Institutionen för informationsteknologi och Institutionen för Handel och företagande, samt fyra medelstora tillverkande företag i Västsverige.
DHEAR
Välbefinnande vid långvariga hälsoproblem (VLH)
2020-2024
Mobil närvård är en vårdmodell utvecklad i Skaraborg och anses vara en nationell förebild. I forskningsprojektet ”Mobil närvård i hemmet i Skaraborg”, tar forskare del av patienters och närståendes upplevelse av vård i hemmet.
Industriproduktion kan vara komplicerad och många faktorer spelar in, till exempel när vissa maskiner slutar fungera. Men ett bättre beslutsstödsystem, där flera informationskällor beaktas, kan göra skillnad när kostnaderna summeras. I detta projekt har Bernard Schmidt studerat en modell som kan leda till minskade underhållskostnader.
Virtual Engineering
Produktion och Automatiseringsteknik
2018-2021
Visionen för MOSIM-projektet är ett öppet modulärt ramverk för effektiv och interaktiv simulering och analys av realistiska mänskliga rörelser för professionella tillämpningar. Verksamheter inom digital modellering, i synnerhet simulering av mänskliga rörelser, har under de senaste årtiondena trätt fram inom olika sektorer av den europeiska ekonomin, alltifrån bilar och lastbilar, hälso- och sjukvård, byggindustri och simulering av gångtrafikanter till spelindustrin.
Systembiologi
Ekologisk modellering
2013-2016
Den europeiska kommissionen håller på att förändra sina fiskekvoter, från ett system som bygger på säkerhetsbuffertar mot överfiske till ett system som bygger på ett långsiktigt hållbart fiske där fångsterna ändå kan maximeras (maximum sustainable yield; MSY). Kommissionen har för avsikt att ta hänsyn till hela ekosystemen när kvoter föreslås. Det saknas för närvarande en utvecklad metodik för att leverera sådana kvoter, dels på grund av svårigheter med att koppla ihop påverkan av olika miljöfaktorer på fiskebeståndens storlek, och dels på grund av svårigheter med att kombinera MSY-kvoter för flera arter.
Projektet syftar till att utveckla och validera M(F)IRF skalan. Inom ramen för projektet har en metod för kvalitativ validering av befintlig skala utvecklats.
Projektet syftar till att utveckla och validera M(F)oPPS skalan. Inom ramen för projektet har en metod för kvalitativ validering av befintlig skala utvecklats. M(F)oPPS skalan syftar till att skatta mammor (pappor/partners) upplevelse av professionellt stöd under graviditet, förlossning och eftervård (BB).
Virtual Engineering
Virtual Manufacturing Processes
2022-2025
Projektet kommer att studera och optimera sammanfogningsprocesser för olika stadier av batteritillverkning, från battericeller till batteripaket.
DHEAR
Translationell medicin
2003-2029
Det finns olika former av muskelsjukdomar och gemensamt för dessa är ett de förorsakar muskelsvaghet. Bland många patienter med muskelsjukdomar, är både skelett och hjärtmuskel drabbade. För många patienter som har en muskelsjukdom är etiologi och patogener okända.
Informationsteknologi
Skövde Artificial Intelligence Lab
2009-2013
The project studied how information fusion, i.e. synergetic integration of available data and information, could be used to offer advanced decision support for tactical air unit cooperation in future aircraft platforms.
DHEAR
Translationell medicin TRIM
2016-2021
Det vetenskapliga arbetet som kommer att utföras i detta projekt är att utforska nya vägar för cancerbehandling med särskilt fokus på cancer i bukspottkörteln. Dessa nya behandlingssätt baseras på att förändra funktionerna hos olika signal- och metabolismvägar, såsom NADPH-oxidas (NOX), reaktiva syreradikaler (ROS) och metabolism som är kända för att uppregleras eller att inte fungera i cancerceller. Genom att använda olika kemikalier såsom NOX-hämmare, digitoxin och ketonkroppar hämma deras aktivitet och därmed minska cancercellernas livskraft. Att fokusera behandlingen på skillnaderna mellan normala / cancerceller skulle hjälpa till att utveckla metoder som hämmar cancerceller med mindre negativa effekter på normala celler.
Virtual Engineering
Produktion och Automatiseringsteknik
2018-2020
Den svenska fordonsindustrin står inför en stor utmaning när antalet hybridfordon och elektriskt framdrivna fordon ökar. Målet med det här projektet är att skapa förutsättningar för att industrin snabbt ska kunna ställa om processer, system och kompetens kopplat till elektroniska drivlinor.
DHEAR
Translationell medicin TRIM
2016-2025
Enzymatiska inhibitorer som bromsar tillverkningen av ROS (reactive oxygen species) har visat sig effektiva när det gäller att lindra effekterna av en stroke. Man har även sett effekter som minskad tillväxt av cancer celler. Detta är ett mycket spännande område då inga godkända läkemedel med dessa effekter finns idag.
Virtual Engineering
Virtual Manufacturing Processes
2021-2023
Fordonsindustrin står mitt i ett teknikskifte mot elektriska drivlinor. En av de största utmaningarna för att förbli konkurrenskraftig i det snabba teknikskiftet är att kostnadseffektivt kunna ställa om befintlig produktion till tillverkning av nya drivlinor.
Systembiologi
Ekologisk modellering
2015
Tänk dig att en smittsam djursjukdom bryter ut. Tänk dig att de som ska bekämpa sjukdomen kan resa framåt i tiden. Tänk dig att de gör det med hjälp av en simuleringsmodell som visar hur smittan kommer att sprida sig vidare.
Framtidens företagande
Strategiskt entreprenörskap (StrEnt)
2013-2019
Projektet utgörs av två delprojekt. Båda projekten syftar till att bidra till kunskapsutvecklingen om hur företag kan kombinera hög lönsamhet med nöjda medarbetare för att därigenom uppnå en ”win-win”-situation för medarbetare och ägare.
Informationsteknologi
GAME Research Group
2018-2021
Projektet Off Season Art Gardening pågick under tre år med syfte att bidra till och skapa konstverk i offentliga utomhusmiljöer i tre olika länder.
Informationsteknologi
Interaction Lab
2023-2026
Digitala verktyg baserade på AR och VR används allt oftare i industrin för att stötta operatörer. Men hur påverkar det arbetstagares kompetens och förståelse för de system de arbetar med? Högskolan i Skövde har beviljats 4,8 miljoner kronor för att ta fram en vägledning för hur de digitala verktygen bör användas i tillverkningsindustrin.
Informationsteknologi
Informationssystem
2016-2021
Digitaliseringen går i en hisnande fart och medborgaren blir allt mer beroende av en fungerande infrastruktur. Vad händer i samhället när funktioner som tas förgivet, såsom vårt betalsystem, drabbas av en teknisk störning eller saboteras? Klarar Sverige en vecka utan kortbetalning? Hur kan samhällsaktörer i alla de sektorer som drabbas utveckla ett gemensamt agerande som dämpar eskalering och lindrar konsekvenser av ett långvarigt avbrott i betalsystemet?
2023-2026
INGENIUM European University är en ambitiös allians som samlar 10 universitet från 10 EU-medlemsstater, med stöd av en stor grupp associerade organisationer, allt från regionala och lokala myndigheter till industri- och grupper inom civilsamhället.
Informationsteknologi
Media, Technology and Culture
2018-2021
Projekt Studio Ludum nyttjade den positiva drivkraft som finns inom spel och spelkultur för att engagera unga att hitta sin plats i samhället.
2018-2020
OMAR (Omvärldsarenan) är ett VINNOVA-finansierat projekt med deltagare från Högskolan i Borås, Högskolan Väst, Lunds universitet, SLU, Jönköping University, Högskolan i Halmstad, och Högskolan i Kristianstad. Högskolan i Skövde leder projektet. OMAR ingår i en rad liknande projekt VINNOVA finansierar kring samverkan.
Informationsteknologi
Software Systems Research Group (SSRG)
2018-2022
Syftet med det här projektet är att säkerställa en hållbar förvaltning av
vatten och sanitet för alla och att främja övergången till hållbara
värdekedjor samt inkluderande och hållbar ekonomisk tillväxt. Vår
ambition är att utvecklingen av digitala tvillingar kan öppna för nya
effektiva tekniker och hållbara innovationer, inte bara för systemen och
processerna utan för vattenreningsinfrastrukturen som helhet.
Virtual Engineering
Produktion och Automatiseringsteknik
2018-2020
Logistikoptimering har nyligen börjat möta ett allt större intresse från forskare och industriföretag. Detta beror på att nuvarande strategier för produktions- och distributionslogistik inte är särskilt effektiva.
Informationsteknologi
Software Systems Research Group (SSRG)
2021-2023
Huvudresultatet från OSSD-projektet är ett magisterprogram som omfattar kurser av industriell relevans inom området öppna system som utvecklas för att möta framtida utmaningar kopplat till hållbar digitalisering.
Informationsteknologi
Skövde Artificial Intelligence Lab
2019-2022
Prediktivt underhåll baserat på artificiell intelligens och maskininlärning är ett topprankat användarfall med avseende på affärsnytta inom industriell digitalisering. Inte så konstigt med tanke på att Svensk tillverkningsindustri årligen betalar över 100 miljarder kr i underhållsrelaterade kostnader och 60% av alla underhållsaktiviteter är reaktiva.
Informationsteknologi
Distribuerade realtidssystem
2013-2016
Modellbaserad utveckling används för att få förbättrad kvalitet och produktivitet hos programvara. Modeller av systemet tas fram på en plattformsoberoende nivå och transformeras senare till plattformsspecifika modeller med hjälp av en kompilator enligt samma principer som när källkod kompileras till assemblerkod.
Virtual Engineering
User Centred Product Design
2022-2025
Den pågående elektrifieringen av fordonsindustrin kommer inledningsvis lida av stor kompetensbrist, det är nya kunskaper krävs för att driva framtidens fordonsindustri. Enligt EG beräknas kompetenstappet inom exempelvis battericellsanläggningarna vara upp emot 800 000 personer fram till 2025. Och även om det finns personal är inte fabrikerna färdigbyggda vilket gör det omöjligt att utbilda personal på plats.
Informationsteknologi
Informationssystem
2020-2022
Projektets syfte är att utveckla ett verktyg (plugin för webbläsare) som ska hjälpa användare att agera rätt i potentiellt riskfyllda situationer på Internet. Detta genom att verktyget känner av när användaren är i en potentiellt riskfylld situation och då presenterar information som hjälper/guidar användaren att hantera situationen på ett säkert sätt.
DHEAR
Välbefinnande vid långvariga hälsoproblem (VLH)
2019-2027
Människor drabbas av plötslig hjärtklappning, som är ett abrupt påkommet tillstånd och som det finns lite kunskap om ur ett patientperspektiv. Plötslig hjärtklappning, paroxysmal supraventrikulär takykardi (PSVT), påverkar ungefär 0,2–1 procent av befolkningen i Västvärlden.
DHEAR
Familjecentrerad hälsa FamCeH
2017-2021
De senaste åren har antalet personer med mental ohälsa ökat bland befolkningen, speciellt bland ungdomar. Mental ohälsa kan yttra sig som huvudvärk, oro, sömnstörningar och svårigheter med inlärning. Strategier för att hantera mental ohälsa kan vara självskadebeteende, ätstörningar, missbruk eller självmord. I projektet undersöks resursfaktorer som påverkar möjligheter att bibehålla mental hälsa bland barn och ungdomar.
Virtual Engineering
Produktion och Automatiseringsteknik
2022-2025
En av de mest tidskrävande och utmanande uppgifterna för många produktionsexperter är att få till en så optimal produktionsplanering som möjligt, särskilt i miljöer där människor, robotar och maskiner arbetar självständigt eller tillsammans. Att få till ett digitalt beslutsstöd för effektiv produktionsplanering är således helt avgörande.
Systembiologi
Infektionsbiologi
2017-2024
Inflammation är en del av kroppens naturliga respons på en infektion eller skada. Klassiska symptom på en inflammation är bland annat svullnad, rodnad, värme och ömhet.
Systembiologi
Kognitiv Neurovetenskap och Filosofi
2021-2023
I detta forskningsprojekt studeras, i allmänhet, psykiskt välbefinnande hos individer över 18 år i Sverige, och i synnerhet, psykiskt välbefinnande hos individer med postcovid i jämförelse med individer utan postcovid.
Virtual Engineering
Virtual Manufacturing Processes
2021-2024
Den tillverkande industrin världen över har stora krav på sig att skapa hållbara produkter och minska sin miljöpåverkan, krav som tvingar industrin att flytta sin tillverkning från traditionella metoder till nya effektiva processer. Under sex år ska projektet QWELD utveckla metoder för att kvalitetssäkra och optimera laser- och ultraljudssvetsade komponenter.
Virtual Engineering
Virtual Manufacturing Processes
2021-2023
Fordonsindustrin står mitt i ett teknikskifte mot elektriska drivlinor. Teknikskiftet kräver uppbyggnad av kunskapsbasen hos hela värdekedjan inom branschen. På sikt är målet att långsiktigt etablera produktionen av eldrivlinor i regionen med mångårigt säkrad sysselsättning inom fordonsbranschen och dess försörjningskedja.
DHEAR
Välbefinnande vid långvariga hälsoproblem (VLH)
2017-2024
Det finns mindre tid för samtal i dagens vård. Forskning visar att många äldre personer känner sig ensamma, utelämnade och saknar stöd, speciellt vid tillfällen när de måste lära sig att hantera ohälsa i sin livssituation. Reflekterande KRAFT-givande samtal är ett projekt som syftar till att stödja äldre personer som lever med långvariga hälsoproblem.
Virtual Engineering
Produktion och Automatiseringsteknik
2019-2022
REWIND-projektet kombinerar principerna för lean production och ekoeffektivitet i tre industridrivna piloter vid Stena Recycling, Volvo AB och IKEA GreenTech. Målsättningen är att bi-behålla det värde som finns i produkter och material genom att cirkulera/sluta flödet ( återanvända, åter-producera, återvinna, etc.).
DHEAR
Familjecentrerad hälsa FamCeH
2017-2022
Detta doktorandprojekt bedrivs vid Högskolan i Skövde sedan 2017 och fokuserar på hälsofrämjande faktorer i kvinnodominerat arbete i Nepal och Sverige.
Systembiologi
Infektionsbiologi
2016-2019
Detta projekt är ett av flera pågående projekt inom forskningen "Framtida diagnostik av sepsis". Målet är att utveckla tidigare diagnostik vid sepsis i syfte att öka drabbade patienters chans att överleva och med mindre sjukdomskomplikationer.
Virtual Engineering
2023-2025
ShiftLabs stödjer små och medelstora tillverkningsföretag i deras arbete för att tillgodogöra sig ny digital teknik. Initiativet syftar till att stärka svensk tillverkningsindustri och kraftsamlar resurser och kompetenser inom regionala teknikcenter för att öka och förbättra tjänster till tillverkningsindustrin.
Virtual Engineering
Produktion och Automatiseringsteknik
2016-2018
Skaraborgs innovativa miljöer är ett treårigt strukturfondsprojekt med två tematiska miljöer, Virtual Engineering och Virtual Health. Inom den tematiska miljön Virtual Engineering byggs demonstratorer för en industriell målgrupp med syftet att få fler industriföretag intresserade av att använda högskolans forskningsresultat. En demonstrator är en fysisk eller virtuell prototyp som visar det praktiska värdet av ett forskningsresultat. Projektet har ett särskilt fokus på små- och medelstora tillverkande bolag.
Institutionen för ingenjörsvetenskap
IPSI
2015-2020
Syftet med detta projekt är att undersöka hur simulering och optimering, samt simuleringsbaserad optimering som kombinerar dessa två, kan vara till stöd vid konstruktion och förbättring av fabrikslayouter.
På Skaraborgs ambulansstation har man med hjälp av Högskolan i Skövde och Högskolan i Borås byggt upp en unik simuleringsmiljö för att utbilda personal. Det är ambulanspersonalen i Skaraborg som genomför de så kallade certifieringsdagarna under ledning av Hans Törnqvist med kollegor. Redan nu kan ambulanspersonalen se stora fördelar med simuleringsmiljön.
Informationsteknologi
Interaction Lab
2021-2023
Mobilitet är under transformation med ökad medvetenhet om klimatförändringar och en positiv inställning till hållbar mobilitet. Fler människor både i städer och på landsbygden börjar välja aktiva resor som cykling och promenader. Medan Sverige leder transformationen finns det unika utmaningar i Norden som måste tacklas för att underlätta aktiva resor.
Virtual Engineering
User Centred Product Design
2016-2018
I Sverige ger fysiska belastningsskador en kostnad på uppskattningsvis 50 miljarder kronor årligen. Skadorna beror på dåligt utformade arbetsplatser och att arbetare anammat ergonomiskt felaktiga tekniker. De smarta textilbaserade systemen som utvecklats i projektet kommer att möjliggöra stora kostnader för samhället genom att erbjuda ett sätt att bedöma arbetsbelastning och förebygga skador, vilket möjliggör ett längre arbetsliv.
Institutionen för ingenjörsvetenskap
PAT
2015-2020
Smarta AR-glasögon kan hjälpa operatörer att hantera snabbare och bredare produktcykler. Projektet syftar till att möjliggöra en större och snabbare integration av detta hjälpmedel.
Systembiologi
Infektionsbiologi
2016-2020
Detta projekt är ett av flera pågående projekt inom forskningen "Framtida diagnostik av sepsis". Målet är att utveckla tidigare diagnostik vid sepsis i syfte att öka drabbade patienters chans att överleva och med mindre sjukdomskomplikationer.
Informationsteknologi
Distribuerade realtidssystem
2018-2019
Nyskapande IoT-enheter används alltmer i stadsmiljöer där de skapar nya dataströmmar som kan utnyttjas för att leverera olika molnbaserade tjänster. Uppkopplade fordon och väginfrastrukturdata utnyttjas i det här projektet för att underlätta parkering och samtidigt minska problem med trafikstockningar. Den föreslagna SmartPark-algoritmen maximerar prognosen för tillgång till lämplig parkeringsplats, samtidigt som restiden till den valda parkeringsplatsen minimeras.
Informationsteknologi
GAME Research Group
2022-2023
I projektet arbetar vi för att skapa en gemensam mötesplats för öppna och problematiserande samtal om barns och ungas spelande.
Virtual Engineering
Produktion och Automatiseringsteknik
2016-2018
Ett av de viktigaste målen för varje värdekedja är att liera mål, både på strategiska, taktiska och operativa, samt på olika nivåer, det vill säga produktion-, fabrik- eller leveranskedjan, så att de är lierade mot ett gemensamt mål – att till exempel öka effektivitet och lönsamhet i den totala tillverkningskedjan.
Systembiologi
Translationell Bioinformatik
2015-2018
Läkemedelsindustrin har ett omedelbart behov av in vitro-modeller med hög human relevans som kan användas för att modellera viktiga funktioner i olika organ. Projektet vill utveckla en human in vitro-modell baserad på humana pluripotenta stamceller som kan modellera viktiga aspekter av blod-hjärnbarriären.
DHEAR
Familjecentrerad hälsa FamCeH
2019
I västvärlden används injektioner med sterilt vatten (ISV) som smärtlindring under förlossning i låg omfattning (~ 5% i Sverige) och än mindre i länder där hälsovårdssystemen är mindre utvecklade, särskilt på landsbygden. Tanken med projektet, är att med hjälp av digitala stöd, främja användningen av ISV, framför allt i områden med låg tillgång till smärtlindringsmetoder i samband med förlossning.
Systembiologi
Ekologisk modellering
2019-2024
Den pågående förlusten av biodiversitet gör att det finns ett stort behov av en bättre övervakning av terrestriska och akvatiska arter i deras naturliga habitat, särskilt av hotade, invasiva eller svårtillgängliga arter. I projektet kommer man genomföra studier för att utveckla nya metoder vars resultat ska integreras i löpande miljöövervaknings- och åtgärdsprogram.
Systembiologi
Ekologisk modellering
2008-2015
I detta forskningsprojekt studeras olika föreslagna orsaker till minskningen av Vätternrödingen genom en kombination av fältexperiment, analys av historiska data och modellanalyser. Den erhållna kunskapen kan ge insikter i hur förvaltningen av Vätterns unika storröding eventuellt behöver förändras för att underlätta en återhämtning av beståndet.
Oförutsedda störningar och avbrott i industriell produktion är kostsamma – men ses ofta som en oundviklig del av vardagen. I detta projekt utvecklas en ny modell för att arbeta mer systematiskt med underhållsarbete och tidigt uppmärksamma småfel. På så sätt kan antalet stora, kostsamma avbrott, bli färre. Det kan också göra industrierna mer lönsamma.
Informationsteknologi
Skövde Artificial Intelligence Lab
2021-2023
Detta projekt syftar till att identifiera, justera och implementera AI-metoder för att förbättra och skapa en mer resilient dricksvattenproduktion och distribution, där operatörer på vattenreningsverk stöds i sina beslutsprocesser.
Informationsteknologi
Software Systems Research Group (SSRG)
2020-2024
SUDO är ett forskningsprojekt som löper över fyra år och som behandlar det akuta behovet att hantera nya och framväxande utmaningar relaterade till olika typer av inlåsningseffekter som påverkar beslutsfattare i företag när IT-system utvecklas, används och implementeras i komplexa tillämpningsdomäner.
Virtual Engineering
Produktion och Automatiseringsteknik
2022-2024
För att bryta beroendet av fossila bränslen och minska utsläppen av växthusgaser behöver samhället ställa om till förnybar el. För att omställningen ska vara möjlig behöver befintliga energisystem utvecklas. Det är ett komplext arbete som involverar flertal aktörer. I projektet SUES-DIGIT kommer arbetssätt från industrin att användas för att skapa beslutsunderlag som gör det möjligt att utveckla energisystem tillsammans med annan utveckling i samhället som till exempel bostäder, laddinfrastruktur, sol-/vindparker samt industri.
Virtual Engineering
User Centred Product Design
2017-2021
Projektet SUMMIT syftar till att bjuda den svenska industrin att använda Virtual Development Laboratory (VDL) på Chalmers. Tillsammans kan då akademi och industri samarbeta, utveckla och demonstrera de verkliga fördelarna med digitalisering.
Informationsteknologi
Interaction Lab
2019-2021
Sweden Game Arena är ett samverkansprojekt mellan Högskolan i Skövde, Science Park Skövde och Skövde kommun. Projektet syftar till att utveckla forsknings-, utbildnings- och utvecklingsmiljön inom dataspelsutveckling. Projektet vilar på tre ben: forskning om spel och spelutveckling, utbildning i spelutveckling samt inkubation av spelföretag.
Informationsteknologi
Skövde Artificial Intelligence Lab
2018-2021
Projektet använder maskininlärning för att lösa några av de utmaningar stålindustrin står inför. Unika produktionsanalyser, som bygger på AI-tekniker, används för att genom algoritmer hitta hittills okända samband. Därigenom kan produktionsprocesser förbättras på ett helt nytt sätt. Stålindustrin använder sedan länge omfattande processmätning, men i detta projekt handlar det om vad algoritmer kan hitta i en sammansättning av all tillgänglig processdata.
Virtual Engineering
Produktion och Automatiseringsteknik
2015-2019
Forskningsprojektet syftar till att utveckla en lösning för en ny arbetsmiljö där samarbetet mellan människa arbetare och robotar kan ske och innebära betydande fördelar för robot ovilliga industrier.
Virtual Engineering
User Centred Product Design
2019-2023
FN:s globala mål för hållbar utveckling och de europeiska och svenska forskningsagendorna ger uttryck för behov av effektiva verktyg och metoder för att stärka vår förmåga att övervaka och förebygga arbetsrelaterade besvär och sjukdomar. Europeiska och svenska forskningsagendor efterfrågar även effektiva digitaliseringsverktyg för design, modellering, simulering, optimering, visualisering och prognostisering av produkter, tillverkningsprocesser, resurser, system och fabriker under deras livscykler.
Institutionen för Informationsvetenskap
IPSI
2013-2020
I detta projekt ska ett ramverk för små och medelstora företag tas fram och testas för att förbättra och säkerställa att hanteringen av mobila enheter sker på ett säkert sätt.
Systembiologi
Ekologisk modellering
2016
Göta älv är Sveriges största vattendrag. Älven används av många olika intressen. Den fungerar som vattentäkt för dricksvatten används av industrin för kyl- och processvatten, som recipient för avloppsvatten, för kraftproduktion och som farled. Människan utnyttjande av älven påverkar vattenekosystemen negativt. Projektet har haft som mål att samla in kunskap om alla de stora sötvattensmusselarternas förekomster i Göta älvs vattensystem från Vänern till havet. Det finns stora kunskapsluckor över musslornas förekomster i Sverige, särskilt de mer vanligt förekommande arterna.
Systembiologi
Ekologisk modellering
2007-2027
Stora sötvattensmusslor är goda indikatorer på vattenstatus. De inte bara filtrerar och renar vattnet, bäddar av musslor på bottnarna ger också struktur och skydd för många andra organismer, vilket leder till ökad biologisk mångfald. Vår forskning syftar till att studera de stora sötvattensmusslornas ekologi och använda dem som indikatorer för miljö- och naturvårdsarbete i sjöar och vattendrag.
Virtual Engineering
User Centred Product Design
2019-2021
Två av de största förändringarna som tillverkningsindustrin står inför under den kommande tioårsperioden är digitalisering och demografiförändringar. Förändringarna i demografi kommer att leda till en äldre arbetsstyrka och större utmaningar med att attrahera arbetskraft.
Informationsteknologi
Skövde Artificial Intelligence Lab
2019-2022
The project will study design elements of future air systems that offer cognitive support for increased team effectiveness.
Virtual Engineering
User Centred Product Design
2021-2024
Projektet TIMEBLY ska utveckla tidsunderlag för manuella monteringsoperationer vid små volymer och stor variation.
Informationsteknologi
Distribuerade realtidssystem
2013-2018
TOCSYC är en distribuerad forskningsmiljö som kombinerar fyra svenska forskargrupper inom programvarutestning för att ta kunskapen om testning av kritiska egenskaper hos komplexa inbyggda system till en högre nivå. De egenskaper som TOCSYC fokuserar på handlar om resursanvändning, robusthet och testbarhet.
Virtual Engineering
Produktion och Automatiseringsteknik
2020-2023
Det finns oändliga möjligheter till förbättringar med hjälp av de data som samlas in under en produktionsdag. Man behöver bara hitta ett sätt att tolka dessa data. TOPAZ syftar till att undersöka hur en kombination av datautvinning, maskininlärning och optimering kan underlätta för tillverkningsföretagen. Detta kommer att ske genom omvandling av heterogena data hämtade från olika källor, potentiellt från olika delar av värdekedjan, till preskriptiva åtgärder som stödjer långsiktiga mål i form av lönsamhet, hållbarhet och stabilitet.
Virtual Engineering
Produktion och Automatiseringsteknik
2017-2020
Industri 4.0 innebär en teknisk utveckling i riktning mot cyber-fysiska system och ett paradigmskifte från centraliserad till decentraliserad tillverkning. Detta paradigmskifte kommer att förändra tillverkningen. Vårt mål med TWIN-projektet är att utveckla en helhetslösning för att integrera en simulerad tvilling till ett automationssystem som omfattar systemets hela livscykel. En sådan lösning kommer att hjälpa företagen bibehålla sin konkurrenskraft på en global och snabbt föränderlig marknad och att möta de utmaningar som följer med den fjärde industriella revolutionen, till exempel individualiserat massproduktion och korta produktlivscykler.
Systembiologi
Ekologisk modellering
2019-2023
Ekologi som vetenskap har saknat en generell vetenskaplig teori som gör förutsägelser om ekologiska fenomen på olika nivåer, men nu finns en kandidat till en sådan teori. Denna kallas för den Metaboliska Teorin för Ekologi (MTE) och utgår från att energianvändning (metabolism) är en central process för alla organismer som delvis kan förutsägas utifrån organismens storlek och sedan användas för att göra förutsägelser av ekologiska processer på populations- och samhällsnivå. I vissa kretsar finns dock skepsis mot MTE som en generell teori, och det empiriska stödet hittills är blandat. I detta projekt ska olika förutsägelser från MTE undersökas för att testa teorin och om den eventuellt behöver modifieras för att bli ”bättre”.
Systembiologi
Infektionsbiologi
2014-2016
Detta projekt är ett av flera pågående projekt inom forskningen "Framtida diagnostik av sepsis". Målet är att utveckla tidigare och mer korrekt diagnostik vid sepsis i syfte att öka drabbade patienters chans att överleva och med mindre sjukdomskomplikationer.
2015-2020
Resultaten från projektet ska kunna användas för att hjälpa industrin förbättra sin miljöprestanda i företagets produktionsverksamhet samt uppfylla framtida lagstiftningar.
Systembiologi
Ekologisk modellering
2013-2016
Hornborgasjön har, liksom många andra sjöar och våtmarker, i ett par hundra år tagits i anspråk för utökning av jord- och skogsbruksmark. Vid Hornborgasjön genomfördes fem vattennivåsänkningar och fram till 1930-talet var sjön nästan helt torrlagd. Sjön växte igen med strandskog, buskar, starr och vass. Efter ett regeringsbeslut påbörjades under den senare delen av 1980-talet en restaurering för att återskapa fågelsjön. Vass frästes bort, och skogs- och buskmark avverkades. En höjning av vattenståndet påbörjades 1992 och avslutades 1995.
Informationsteknologi
Informationssystem
2020
Projektet utvärderar den praktiska användbarheten av de verktyg som utvecklats i EU ISF-projektet ELVIRA för att bedöma sårbarheten för IT-systemen för kritisk infrastruktur, särskilt kraftnät. Utvärderingen ska göras i samarbete med medelstora elnätsföretag.
Systembiologi
Ekologisk modellering
2017-2020
För att avgöra hur miljöfarligt ett industriellt avloppsvatten kan vara görs kemiska analyser och biologiska tester, så kallad KIU-metodik (Karakterisering av Industriella Utsläpp). Här ingår det bland annat att påvisa om det finns ämnen eller kombinationer av ämnen som är giftiga för organismer och som i sin tur kan påverka ekosystemen negativt. Med ny forskning och utveckling av olika biomarkörer kan metodiken kring analys av vattnens giftighet förbättras och analyser effektiviseras.
Virtual Engineering
User Centred Product Design
2017-2019
Det övergripande syftet med forskningsprojektet VEAP (KK-stiftelsen/INFINIT Dnr 20160292) är att studera implementeringen av DHM (digital human modeling) simulering i industriella produktionssystems utvecklingsprocesser för att stödja proaktivt övervägande av ergonomiska frågor i tidiga utvecklingsfaser.
Virtual Engineering
User Centred Product Design
2001-2004
Kontexten för VERDI-projektet var användningen av mänskliga simuleringsverktyg för passagerarförpackningar i fordonsdesignprocesser.
DHEAR
Translationell medicin TRIM
2015-2021
Vi undersöker vilka gener som gör att cancer blir aggressiv. Forskningen fokuserar specifikt på barncancertumören neuroblastom, som uppkommer i nervsystemet hos små barn. Vi testar egenskaperna hos gener som förlorats för att undersöka om de specifika egenskaperna är något som tumörceller tjänar på att bli av med. De egenskaperna vill vi ersätta genom olika typer av behandlingar, och på det sättet döda tumörcellen. Vi analyserar klinisk/genetisk data och gör försök i odlade celler och i bananflugor.
Virtual Engineering
User Centred Product Design
2015-2016
Syftet med Virtual Driver-projektet (KK-stiftelsen/INFINIT Dnr 20140296) var att genomföra forskning relaterad till utvecklingen av det svenska digitala mänskliga modelleringsverktyget (DHM) IMMA (Intelligently Moving Manikins) för att vidareutveckla verktyget så att det kan användas i fordonsindustrin för att utföra effektiva och giltiga virtuella analyser av interaktion mellan förare och fordon.
Virtual Engineering
User Centred Product Design
2017-2019
Syftet med projektet Virtual Driver Ergonomics (KK-stiftelsen/INFINIT Dnr 20160296) var att bedriva forskning relaterad till utvecklingen av det svenska digitala mänskliga modelleringsverktyget (DHM) IPS IMMA så att det kan hjälpa produktutvecklare i fordonet. industrin att utföra snabba och objektiva analyser av interaktion mellan förare och fordon av fysisk ergonomi.
Virtual Engineering
User Centred Product Design
2016-2018
Målet med projektet Virtual Verification of Human-Robot Collaboration (Vinnova Dnr 2015-03719) är att utföra forsknings- och utvecklingsåtgärder som behövs för att skapa ett simuleringsverktyg som underlättar effektiv och giltig simulering av människa-robotsamarbete och där hänsyn tas till mänsklig variation stöds.
Institutionen för informationsteknologi
IPSI
2015-2020
Robotar kan innebära en säkerhetsrisk för människor. Detta projekt handlar om att göra det säkrare att testa interaktionen mellan människa och robot genom att förlägga testerna till en virtuell miljö.
Informationsteknologi
Informationssystem
2019-2022
Räddningstjänstens beredskap ska löpande upprätthållas genom utbildning, fortbildning och examination. Träning sker idag primärt genom instruktörsledda praktiska moment på övningsfält. Räddningstjänsterna kan med virtuell simulering träna en större variation och komplexitet av händelser, samtidigt som personal kan delta från hemorten utan att behöva resa. Om fler kompetensutvecklar sig på ett mer flexibelt sätt, det vill säga med virtuell simulering, kan mängdträning realiseras genom att träna oftare i kortare pass. Forskningsprojektet fokuserar på hur instruktörer ska agera för att använda virtuell simulering framgångsrikt.
Virtual Engineering
Produktion och Automatiseringsteknik
2020-2022
Skiftet från förbränningsmotorer till elektrifiering innebär den största omställningen i fordonsindustrins historia. Projektet WISE syftar till att stötta fordonsindustrin i omställningen från tillverkning av förbränningsmotorer till elektrifiering genom att utveckla kompetensutvecklingsinsatser under åren 2020-2022.
Virtual Engineering
Produktion och Automatiseringsteknik
2021-2025
Digitaliseringen går i en rasande fart och ska Sverige behålla sin konkurrenskraft måste vi föra in ny kunskap i människor. Under åren 2021-2025 ska projektet WISER göra just det. Bland annat ska projektet skapa kompetenshöjande insatser inom framtidens teknologier, organisationsutveckling och ledarskap.
Virtual Engineering
Produktion och Automatiseringsteknik
2018-2020
Det har länge funnits visuella system för kvalitetsinspektioner inom tillverkningsprocesser, men de används för närvarande endast i begränsad omfattning och huvudsakligen inom manuella monteringslinjer. Inom VISION-projektet försöker vi utveckla ett högpresterande visuellt system, till låg kostnad, för automatisk kvalitetsgranskning inom monteringslinjer, baserat på billig hårdvara och på de senaste maskininlärningsalgoritmerna för bildbehandling i realtid.
Virtual Engineering
User Centred Product Design
2019-2022
Syftet med projektet VIVA (Virtual Vehicle Assembler) är att bedriva forskning och utveckling som förser den svenska fordonsindustrin med ett effektivt och användbart ergonomisimuleringsverktyg (digital human modelling - DHM). Verktyget stödjer ingenjörer att, redan i tidiga utvecklingsfaser, fatta riktigare beslut om ergonomi för operatörer i framtida arbetsstationer.
Systembiologi
Translationell Bioinformatik
2019-2021
Vävnadsteknik för tillverkning av transplantat (TransTissuE) är ett samverkansprojekt mellan Högskolan i Skövde, VERIGRAFT och XVIVO. Tillsammans vill vi utveckla metoder och strategier för att optimera tillverkningen av individanpassade kärltransplantat.
Virtual Engineering
Produktion och Automatiseringsteknik
2014-2017
YOU2 är ett treårigt forskningsprojekt som fokuserar på utveckling av IT-verktyg för framtidens industriella operatörer. De centrala forskningsfrågor i projektet berör insamling av stora datamängder, intelligent bearbetning av data, automatiska optimeringar i real-tid och utformning av användargränssnitt för nya teknologier så som smarta glasögon. Arbetet i projektet bedrivs i nära samverkan med industriella partners och kännetecknas av prototyputveckling med sikte på de högre TRL-nivåerna.
Virtual Engineering
Produktion och Automatiseringsteknik
2023-2025
Målet är att ta fram utbildningsupplägg på befintliga utbildningar inom teknik och tillverkning där relevanta delar förläggs på en arbetsplats och lärande sker i traineeform.
Informationsteknologi
GAME Research Group
2016
Inom ramen för projektet undersöker projektteamet vad som gör elektronisk sport till en positiv upplevelse för åskådarna. Målet är att identifiera faktorer som främjar åskådarupplevelsen men även vilka faktorer som kan påverka den i negativ riktning.
Systembiologi
Ekologisk modellering
2023-2024
I detta projekt samverkar forskare vid Högskolan i Skövde med Kinnekulle Energi AB, Götene kommun och Biosfärområde Vänerskärgården för att stärka den biologiska mångfalden inom det landskap som Kinnekulle Energi har sitt kraftledningsnätverk.
Informationsteknologi
Informationssystem
2022-2023
Att få konkurrensfördelar gentemot konkurrenter borde vara en viktig fråga för alla organisationer. Organisationer som har ökat sin användning av avancerad dataanalys (predictive analytics, prescriptive analytics) bortom pilotprojekt och karakteriserar sig själva som datadrivna tenderar att vara branschledande.
Informationsteknologi
Software Systems Research Group (SSRG)
2015
För att ge stöd till avropande myndigheter som står i begrepp att avropa från de nya ramavtalen har Statens Inköpscentral vid Kammarkollegiet etablerat en samverkan med forskare inom forskningsgruppen Software Systems (SSRG) vid Högskolan i Skövde. Forskarna har i uppdrag att under 2015 genomföra en analys av huruvida en överenskommen uppsättning standarder uppfyller kraven på en öppen standard enligt EIF 1.0.
Professor Uppsala Universitet
Professor i folkhälsovetenskap
Professor vid Department of Community Medicine, Kathmandu Medical College, Nepal
Professor i molekylärbiologi
Lektor i produktionsteknik
Doktorand i informationsteknologi
Lektor i informationsteknologi
Bitr. professor i informationsteknologi
Professor i folkhälsovetenskap/Dekan
Lektor i informationsteknologi
Doktorand i informationsteknologi
Professor i automatiseringsteknik
Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Bitr. Projektledare, Toxicon AB
Biträdande professor vid Produktionssystem, Chalmers
Adjunkt i informationsteknologi
Adjungerad lektor i omvårdnad
Bitr. professor i biomedicin
Lektor i integrerad produktutveckling
Professor i hälsovetenskap
Adjungerad lektor i omvårdnad
Professor i produktionsteknik
Professor datavetenskap/Dekan
Intellectual Property Manager och R&D Projektledare på XVIVO Perfusion
Lektor i integrerad produktutveckling
Adjunkt i medier, estetik och berättande
Lektor i informationsteknologi
Lektor i produktionsteknik
Bitr. professor i informationsteknologi
Chalmers University of Technology
Security Expert, Combitech AB
Professor i datavetenskap
Bitr. professor i omvårdnad
Lektor i informationssystemutveckling
Systems Engineer, Combitech AB
Högskolan i Halmstad/Örebro universitet
Professor i integrerad produktutveckling
Postdoktor i bioinformatik
Prefekt/Lektor i systembiologi