Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   GPS-larm för ökad trygghet och frihet bland äldre

   Forskningsgrupp Informationssystem
   Forskningsmiljö Informationsteknologi

   Kort om projektet

   Projektnamn

   Införande och användning av GPS-larm inom kommunal vård och omsorg: En arbetsmetod

   Projekttid

   September 2023 – September 2026

   Finansiering och samverkan

   Forte

   Allra ensammaste är de äldre. Ungefär 300 000 personer beräknas vara socialt isolerade i Sverige. Och efter ålderspensionen ökar den sociala isoleringen ännu mer. Idag görs många insatser för att förebygga och minska ensamhet hos äldre. En sådan insats är erbjudandet av digitala trygghetslarm. Ett stort problem med digitala trygghetslarm är att de ökar risken för isolering då den enbart fungerar i hemmet och några meter utanför bostaden. Ett alternativ till denna typ av larm är mobila trygghetslarm, även kallade GPS-larm.

   GPS-larm är en välfärdsteknik där den enskilde bär en sändare i form av en armbandsklocka eller annan anordning runt halsen, i fickan, i skolsulan etc. GPS-larmet sänder ut koordinater så att en larmcentral, hemtjänstpersonal eller anhörig kan positionera den enskilde vid behov. Med ett GPS-larm kan den enskilde röra sig utanför det egna hemmet och larma om hen inte hittar hem igen, ramlar etc. På så sätt ger GPS-larm en mer aktiv tillvaro med större mått av säkerhet och trygghet för den enskilde.

   Trots stora fördelar med GPS-larm på äldre personer är tyvärr användningen av denna teknik mycket begränsad. Anledningen är att kommuner saknar en genomtänkt organisation och rutiner för användningen av GPS-larm där man på ett säkert och trygghet sätt hanterar ett larm och hämtar hem den som larmat. Aktuell forskning har till och med påvisat att det saknas grundläggande kunskaper om effekterna av GPS-larm på äldre.

   Syftet med projektet är därför att utveckla en evidensbaserad arbetsmetod för införande och användning av GPS-larm inom vård och omsorg. Arbetsmetoden ämnar vägleda kommuner i arbetet med att säkerställa att alla delar i larmkedjan fungerar och samverkar. En sådan arbetsmetod kommer att leda till att många fler äldre och andra personer som är i behov av ett trygghetslarm kan erbjudas larmsfunktionalitet som fungerar utanför hemmet.

   Projektet är ett samarbete mellan forskningsmiljöerna Informationsteknologi och Digital health research (DHEAR). Det bedrivs inom samverkansplattformen Skaraborgs hälsoteknikcentrum.

   Medverkande forskare

   Publicerad: 2023-09-06
   Senast ändrad: 2023-09-06
   Sidansvarig: webmaster@his.se