Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Cybercrime

   Forskningsgrupp Informationssystem
   Forskningsmiljö Informationsteknologi

   Kort om projektet

   Projektnamn

   Cyberbrottslighet: en longitudinell registerbaserad studie om demografiska, socioekonomiska och tekniska förklaringsfaktorer

   Projekttid

   Januari 2023 – December 2025

   Finansiering och samverkan

   Vetenskapsrådet, Högskolan i Gävle, Umeå Universitet

   Projektet Cybercrime syftar till att undersöka demografiska, socioekonomiska och tekniska dimensioner av cyberbrottslighet. Det övergripandet målet är att bidra till att stärka det förebyggande arbetet mot företeelsen och därigenom minska dess negativa konsekvenser för individ och samhälle.

   Cyberbrottslighet är kriminell aktivitet som antingen angriper eller utnyttjar en dator, ett datornätverk eller en nätverksansluten enhet för att komma åt information eller förmå annan till handling som medför vinning för utföraren.

   Cyberbrottslighet har i takt med ökad internetanvändning, i synnerhet under pandemin, utvecklats till ett av de mest centrala hoten mot Sveriges säkerhet. Förutom en nationell strategi för information- och cybersäkerhet har regeringen också gett Försvarets radioanstalt, Försvarsmakten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Säkerhetspolisen i uppdrag att inrätta ett nationellt cybersäkerhetscenter under 2020.

   Trots dess aktualitet, omfattning och konsekvenser är forskning om cyberbrottslighet fortfarande begränsad. Vi vet för lite om vilka som ägnar sig åt cyberbrottslighet, vilka offer som är måltavla och vilka faktorer bidrar till dess uppkomst. Utifrån en tvärvetenskaplig och kvantitativ ansats med fokus på longitudinella registerbaserade analyser, med kvalitativa inslag som dokumentanalys, syftar projektet till att undersöka demografiska, socioekonomiska och tekniska dimensioner av cyberbrottslighet.

   Vi kommer studera dessa dimensioner från både ett utförarperspektiv (gärningsperson) som offerperspektiv (brottsoffer). Genom att matcha data från Brottsförebyggande rådet (BRÅ) och Statistikmyndigheten SCB undersöker vi demografiska och socioekonomiska determinanter för cyberbrott bland gärningsmän och offer.

   Genom tekniska protokoll från förundersökningar undersöker vi cyberbrottslighetens olika tekniska dimensioner.

   Det övergripandet målet med projektet är att förutom ökad förståelse av cyberbrottslighet, bidra till att stärka det förebyggande arbetet mot företeelsen och därigenom minska dess negativa konsekvenser för individ och samhälle.

   Projektledare

   Mojgan Padyab, docent i socialt arbete vid Umeå universitet

   Medverkande forskare

   Publicerad: 2023-03-13
   Senast ändrad: 2023-03-13
   Sidansvarig: webmaster@his.se