
Detta projekt är ett av flera pågående projekt inom forskningen "Framtida diagnostik av sepsis". Målet är att utveckla tidigare diagnostik vid sepsis i syfte att öka drabbade patienters chans att överleva och med mindre sjukdomskomplikationer.
Snabb diagnos – större chans att överleva
Biomarkörer som används idag inom sepsisdiagnostiken kan inte tillförlitligt identifiera patienter med sepsis och det finns ett enormt behov av nya diagnostikmetoder. Vi vill utvecklat presumtiva multimarkörpaneler baserat på mikroRNAs kombinerat med kliniska rutinbiomarkörer samt proteiner eller mikroRNA kombinerat med kliniska rutinbiomarkörer.
Sepsis konsult – SepsIT®
I detta projekt vill vi ge läkaren på akuten ett snabbare svar på om patienten har en allvarlig bakterieinfektion som kan leda till sepsis. Vi vill göra detta genom att erbjuda digital diagnostik.
Detta diagnostiska system ska bestå av en modell som ska få input från:
- dels de vanliga mätningarna som alltid görs på akuten som till exempel blodtryck, kroppstemperatur med flera, men även information från:
- biomarkörer i patientens blodet som vi forskar om, proteiner och mikroRNA.
Output ska vara ett svar till läkaren: Ja, kanske, nej / färgkodning från rött till grönt / sannolikhet att det är en bakterieinfektion.
Hur output ska visualiseras för att vara trovärdigt ska detta projekt studera genom att utforma ett transparent kliniskt beslutsstödsystem.
Se föreläsning om Sepsis och framtidens diagnostik
Medverkar från Högskolan i Skövde gör Tove Helldin, Diana Tilevik och Anna-Karin Pernestig.