
Skaraborgs Hälsoteknikcentrum

Skaraborgs Hälsoteknikcentrum
Skaraborgs Hälsoteknikcentrum (SHC), Högskolan i Skövde är en samverkansarena, kunskapscenter och testbädd med fokus på innovation, forskning och utbildning. I SHC samverkar Högskolan med näringsliv, offentlig sektor, akademi, organisationer, innovationsaktörer och civilsamhälle.
Samverkansarenan SHC utgörs av ett innovationsrum och en tillgänglighetsanpassad lägenhet med kök, badrum, vardagsrum och sovrum. I arenan finns en teknisk infrastruktur och hälso- och välfärdsteknik samt annan teknik till stöd för aktiviteter. Här utvecklas, testas och utvärderas produkter, tjänster och metoder med fokus på smarta trygga och säkra lösningar som bevarar integritet och främjar självständighet, trygghet, hälsa och välbefinnande hos aktuell målgrupp, vanligtvis äldre personer.
Vidare fokuseras på en evidensbaserad och kostnadseffektiv vård och omsorg av god kvalitet. Skaraborgs Hälsoteknikcentrum var under 2019-2022 hemvist för projektet BaltSe@nioR2.0.
Aktiviteter
-
Pågående aktiviteter
Test och utvärdering av RolloGuard, Safebase och Salus mea. Mer information finns i vårt nyhetsbrev.
Simulering i äldredräkt genomförs i sjuksköterskeutbildning och i samband med studiebesök. Om detta och annat kan du läsa i vårt andra nyhetsbrev.
I vårt tredje nyhetsbrev, mars 2023, så kan du bland annat läsa om SHC:s medverkan på välfärdsmässan, nya samarbeten, och digital workshop.
Kontinuerligt sker studiebesök i SHC från kommuner, region, organisationer och studerande. För studiebesök och simulering kontakta Catharina Gillsjö.
-
Kommande aktiviteter
Info kommer löpande.
-
Avslutade aktiviteter
Final event
Tre dagars internationell konferens i projektet BaltSe@nioR 2.0 med två dagar i SHC 13-14 december och en konferensdag 15 december 2021.Webinar 15 november 2021: "Second Senior-Friendly Furniture Forum"
How will our public spaces, indoor and outdoor look if we design for this future?
Projektet i media och på webben
-
Nyheter om Skaraborgs Hälsoteknikcenter
- Trygga lösningar för äldre personer presenteras på internationell konferens (his.se), december 2021
- Projekt om åldrande och vård av äldre får 3,5 miljoner (his.se), mars 2021
- Familjen Kamprads stiftelse – beviljade anslag 2021 (familjenkampradsstiftelse.se), mars 2021
- Projekt om åldrande och vård av äldre får 3,5 miljoner (it-pedagogen.se), mars 2021
- Kampradmiljoner till äldreforskning (aldreicentrum.se), mars 2021
- Högskolans projekt med äldredräkt får 3,5 miljoner kronor – av familjen Kamprads stiftelse (skovdenyheter.se), mars 2021
- Matilda Ernkrans besöker Högskolan i Skövde (pressmeddelande, regeringskansliet), februari 2020
- Portabla toaletter – framtidens hjälpmedel (Sveriges radio), november 2019
- Läs mer om Årets digitaliseringsinitiativ (vgregion.se) och ta del av prisutdelningen under konferensen "Digitalisering i människans tjänst" (priset delas ut efter cirka 4:40) (vimeo.com), september 2019
- Skaraborgs Hälsoteknikcentrum prisas för samarbete kring välfärdsteknik (it-halsa.se), september 2019
- De utvecklar och testar framtidens äldrevård – nu prisas de (skovdenyheter.se), september 2019
- Hur ser framtidens boende ut för seniorer? (folkhalsasverige.se), juni 2019
- Öppet hus i ny testbostad (skaraborgsbygden.se), januari 2019
- Lunchseminarium med Högskolan i Skövde om Äldredemonstratorn i projektet SIM2020 (visualarena.lindholmen.se), november 2016
Vinnare av årets digitaliseringsinitiativ 2019
Jonas Mellin och Catharina Gillsjö, Skaraborgs Hälsoteknikcentrum, vinnaren av Årets digitaliseringsinitiativ. Bild: Västra Götalandsregionen.
Årets digitaliseringsinitiativ är ett pris som delas ut av Västra Götalandsregionen. Tävlingen syftar till att lyfta fram genomförda digitala innovationer som bidrar till att:
- Skapa en enklare vardag för invånare och näringsliv i Västra Götaland.
- Skapa förutsättningar för samverkan, högre kvalitet och effektivitet i offentlig verksamhet.
Juryns motivering:
"En liten organisation som testar olika typer av hälso- och välfärdstekniker innan de införs. Ett samarbete som alla Skaraborgs kommuner kan använda sig av och minimera eget testande var och en. En framgångsfaktor är också det nära samarbetet med Högskolan i Skövde vilket innebär att forskning och praktik möts på ett bra sätt."
Finansiering
SHC finansieras nu av Skövde kommun och Högskolan i Skövde. Initialt finansierades SHC av Skaraborgs Innovativa Miljöer. Projektet Skaraborgs Innovativa Miljöer finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden, Högskolan i Skövde, Skaraborgs kommunalförbund, Västra Götalandsregionen och BaltSe@nioR 2.0-projektet genom Interreg Baltic Sea Region (Europeiska Regionala Utvecklingsfonden).