Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Almedalen 2017

   Högskolan i Skövde finns på plats i Visby under Almedalsveckan 2017. Syftet är framförallt att berätta om Högskolans forskning för politiker och andra beslutsfattare. På det sättet kan Högskolans forskningsresultat användas som underlag när viktiga beslut som påverkar vårt samhälle ska fattas.

   Under 2017 års Almedalsvecka är Högskolan i Skövde medlem i den Västsvenska arenan. Det innebär att Högskolans forskare får en och unik möjlighet att berätta om sin forskning för de viktiga beslutsfattare som finns på plats i Visby.

   Även Högskolans rektor Lars Niklasson och prorektor Lena Mårtensson finns på plats i Visby under Almedalsveckan.

   Högskolans seminarier

   • Vad får du veta om mitt digitala privatliv?

    Seminariet arrangerades 2 juli 2017

    Vad händer med vår förmåga att fatta självständiga beslut om Google vet vad vi letar efter redan innan vi har kommit på det själva? Vilka risker och möjligheter finns när privatlivet digitaliseras? Hur bör vi hantera fenomenet? Vi låter teknik och filosofi mötas.

    Vart du än går läcker du information om dig själv. Din mobiltelefon meddelar var du är, övervakningskameror fångar in dig och betalkortet registrerar dina inköp. Ditt agerande på internet loggas och sparas i sökmotorernas databaser. Företagen bakom tjänsterna på nätet använder informationen för att bland annat rikta annonser som är skräddarsydda för att tilltala just dig. Men vad händer med vår förmåga att fatta självständiga beslut om Facebook och Google vet vad vi letar efter redan innan vi har kommit på det själva? Vem tar ansvar för datajättarnas framfart, vem ska reglera dem, vem ska övervaka dem? Är det ens möjligt och önskvärt? Vid det här seminariet tar Högskolan i Skövdes forskare Oskar MacGregor med deltagarna på en teknisk, etisk och juridisk resa. Är du en av dem som bejakar teknikutvecklingen eller är du rädd för att storebror alltid ser dig?

    Medverkande

    • Oskar MacGregor, lektor i kognitiv neurovetenskap, Högskolan i Skövde
   • Hur kan IT-standarder och upphandlingar hindra innovation samt diskriminera individer och företag?

    Seminariet arrangerades 4 juli 2017

    Myndigheters IT-upphandlingar skapar inlåsning som hindrar innovation. I många projekt refererar myndigheter till specifika IT-standarder som diskriminerar enskilda individer och företag. Hur kan upphandlingar av IT stimulera innovation och undvika inlåsning?

    En aktuell studie publicerad av Konkurrensverket visar att många myndigheters IT-upphandlingar ställer krav på IT-standarder som begränsar konkurrensen. Studien visar att dagens praktik för utveckling och upphandling av IT inom svenska myndigheter diskriminerar enskilda individer och företag, samtidigt som några få aktörer på marknaden gynnas. Med denna praktik leder myndigheters projekt till inlåsning som hindrar innovation. Utifrån forskning och konkreta exempel belyser vi hur svenska myndigheter kan undvika inlåsning och stimulera innovation vid upphandling av IT-system. Hur kan små kommuner och stora myndigheter undvika en digitalisering som skapar en digital soptipp med digitala handlingar och system som inte kan förvaltas? Konkreta strategier för hur myndigheter kan undvika inlåsning och stimulera innovation diskuteras. Seminariet belyser även EU-initiativ för standarder och belyser hur olika typer av IT-standarder kan stimulera respektive hindra konkurrens.

    Medverkande

    • Björn Lundell, Biträdande Professor (Ph.D.), Högskolan i Skövde
    • Daniel Melin, Statens inköpscentral, Kammarkollegiet
    • Göran Westerlund, IT-chef Alingsås kommun och ordförande KIVOS
    • Ulf Nylén, Moderator
   • Hur ger vi äldre människor en bra digital hemmiljö?

    Seminariet arrangerades 5 juli 2017

    Digitala verktyg ökar äldre människors välbefinnande och möjlighet att bo kvar i hemmet. Någon måste dock identifiera behovet av, utveckla och testa ett digitalt verktyg innan det kan börja användas. Hur tar vi oss igenom dessa steg? Vilka krav kan vi ställa på den teknik som omger äldre människor?

    Vi vill att äldre personer ska kunna bo kvar i sina hem så länge de vill och kan. Nya digitala verktyg, som exempelvis moderna larm som varnar om en äldre person är på väg att falla, kan möjliggöra detta. Någon måste dock utveckla, testa och upphandla de digitala verktygen innan dessa kan tas i bruk. Här behöver forskare, näringsliv, vårdgivare, kommuner, regioner och landsting samarbeta för att nyttja sina respektive styrkor och resurser på bästa sätt. Det handlar om skapa högkvalitativa och trygga digitala lösningar som inte hotar en äldre människas personliga integritet. Vid seminariet tar vi utgångspunkt i Skaraborgs Hälsoteknikcentrum vid Högskolan i Skövde. Vi frågar oss om det är en plats där olika aktörer kan samverka för att prova ut ny teknik. Hur ska vi samverka mellan olika innovationsaktörer och vilka standarder krävs för detta? Vad behöver forskarna, företagen och vårdgivarna? Framförallt, vilka krav kan vi ställa på den teknik som finns i äldre personers i hem.

    Medverkande

    • Catharina Gillsjö, Lektor i omvårdnad, Högskolan i Skövde
    • Dag Forsén, Project manager, Forskningsinstitutet RISE SICS
    • Patrik Sundström, Programansvarig, Sveriges Kommuner och Landsting
    • Wivianne Johansson, projektdeltagare som testat digital teknik i sitt hem
    • Ylva Carlqvist Warnborg, Moderator

   Högskolans övriga deltagande

   • Samarrangemang

    3 juli: Medborgarskap i det digitala samhället – hur då då?

    Seminariet är ett samarbete mellan Chalmers, Göteborgs universitet, Högskolan i Borås, Högskolan i Skövde, Högskolan Väst och Västra Götalandsregionen.

   Kontakt

   Kommunikatör

   Publicerad: 2022-03-23
   Senast ändrad: 2023-07-25
   Sidansvarig: webmaster@his.se