Kvalitetsarbetet inom forskning beskrivs i Riktlinjer för kvalitetsarbete inom forskning (PDF). Där framgår att kvalitetsarbetet inom forskning, liksom övrigt kvalitetsarbete vid Högskolan, utgår från förbättringscykeln. Här kan du läsa mer om hur förbättringscykeln tillämpas inom forskning.
Fokusområden
Aktiviteterna som genomförs inom ramen för kvalitetsarbetet inom forskning utgår från fyra fokusområden:
- Kvalitetssäkring av forskningsansökningar och pågående projekt
- Forskningen bygger forsknings- och utbildningsmiljön
- Rekrytering av personal, karriärvägar och kompetensutveckling
- Forskningsetiska frågor och forskningens ansvar för samhällsutvecklingen

Figur över de fyra fokusområden för kvalitetsarbete inom forskning.
Aktiviteter för att behålla och utveckla kvalitet
Aktiviteter för kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling av forskning sker dels på årlig basis, dels genom en uppföljning som görs vart sjätte år. Läs mer om aktiviteterna i förteckningen nedan. Fördjupad information om aktiviteterna lämnas antingen på särskild sida eller i styrdokument.
Årlig uppföljning av forskningsprojekt
Syftet med den här interna uppföljningsaktivitetet är att sammanfatta status i pågående forskningsprojekt och bidra till att definiera eventuellt behov av att justera i projektets genomförande. Läs mer om aktiviteten:
Sexårsuppföljning av forskning, samverkan och nyttiggörande
Syftet med aktiviteten är att visa på forskningsmiljöernas och forskningsgruppernas styrkor och utvecklingsmöjligheter i relation till forskning, samverkan och nyttiggörande i vid bemärkelse. All forskning vid Högskolan (forskningsmiljöer med tillhörande forskningsgrupper och forskning enbart kopplad till utbildning) följs upp ur ett nationellt och internationellt perspektiv, med stöd av extern kollegial granskning.
Externa granskningar
Universitetskanslersämbetet (UKÄ) är en statlig tillsynsmyndighet för högskolor och universitet i Sverige. UKÄ granskar kvaliteten i högre utbildning och forskning.