Ulf Nylen
Rektors kansli
Vid Högskolan i Skövde bedrivs ett aktivt kvalitetsarbete relaterat till ledning och styrning av verksamheten.
Riktlinjer för kvalitetsarbete inom högskoleövergripande ledning och styrning (pdf) beskriver hur arbetet går till.
Där framgår att allt kvalitetsarbete vid Högskolan utgår från förbättringscykeln med de fyra faserna planering, genomförande, uppföljning och utveckling.
Läs mer om hur förbättringscykeln tillämpas inom högskoleövergripande ledning och styrning.
Aktiviteter för kvalitetssäkring relaterat till de högskoleövergripande lednings- och styrprocesserna är sådana som i hög grad skapar ramar och ger förutsättningar för den operativa verksamheten. Aktiviteter för kvalitetsutveckling synliggörs i Högskolans utvecklingsplan och i enheternas verksamhetsplaner.
Läs mer om aktiviteterna i förteckningen nedan. Fördjupad information om aktiviteterna lämnas antingen på särskild sida eller i styrdokument.
Baserat på Högskolans vision – att vara den självklara kunskapskällan för en digitaliserad och hållbar framtid – har mål och strategier formulerats i en utvecklingsplan. Planen anger de områden som bedöms mest väsentliga för att stärka och utveckla lärosätet under de kommande åren
Syftet med den årliga verksamhetsplaneringen är att bryta ned utvecklingsplanens högskolegemensamma och långsiktiga mål på enhetsnivå. I verksamhetsplanerna anges vilka prioriterade aktiviteter enheterna ska genomföra för att nå målen, när respektive aktivitet ska genomföras samt de effekter aktiviteten förväntas ge.
Den årliga budgetprocessen är nära integrerad med processen för verksamhetsplanering. Budgetprocessen utgör ett viktigt redskap för att, utifrån de ekonomiska förutsättningarna, prioritera och ge resurser för aktiviteterna i verksamhetsplanerna. Läs mer om aktiviteterna:
Under året genomförs tre dialogmöten. Syftet med dialogmötena är att följa upp verksamheten, utbyta information och stämma av aktuella frågor med respektive enhet. På mötena sker uppföljning av enhetens utveckling i förhållande till aktuell verksamhetsplan.
Syftet med den årliga kvalitetsrapporten är att på ett övergripande plan sammanfatta kvalitetsarbetet och dess resultat. Kvalitetsrapporten lämnas av rektor till styrelsen en gång per år. Läs mer om aktiviteten:
Syftet med årsredovisningen är att göra en årlig uppföljning mot nationella och lokala mål för verksamheten. De nationella målen återfinns främst i högskolelagen och regleringsbreven medan de lokala målen ange i Högskolans utvecklingsplan. I årsredovisningen görs även en finansiell uppföljning mot rambudgeten. Läs mer om aktiviteten:
Syftet med aktiviteterna är att bidra till att säkerställa studenternas rätt att utöva inflytande i frågor som rör deras utbildning. Synpunkter från studenterna inhämtas på olika sätt. Läs mer om aktiviteterna: