Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Högskolan i Skövde, länk till startsida

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Populärvetenskapligt café: föreläsningar för allmänheten

   Är du nyfiken på forskning och vad forskningen kan bidra till? Då är de populärvetenskapliga caféerna på Högskolan i Skövde något för dig! Här träffas intresserade, både från Högskolan och allmänheten, för att lyssna till forskare som tar upp en aktuell fråga eller berättar om nya, spännande rön.

   Föreläsarna kommer både från Högskolans egna forskargrupper och exempelvis från andra lärosäten runt om i Sverige. 

   Föreläsningarna, som oftast följs av frågor och diskussioner, anordnas ungefär en gång i månaden per termin och arrangeras i samarbete med Folkuniversitet och Skaraborgs Senioruniversitetet.

   Program populärvetenskapliga caféer 2020

   • Januari - Okända fenomen i Skaraborg - och verklighetens Arkiv X

    Clas Svahn är ordförande för stiftelsen Archives for the unexplained (AFU), världens största arkiv om ”det okända”. Han är född i Mariestad och journalist på Dagens Nyheter.

    Clas Svahn kommer att berätta vad som döljer sig bakom dörrarna till AFU och hur det kommer sig att världens alla mysterier hamnar där. Han kommer även att berätta om några av de mest spännande ufohändelserna i Skaraborg.

    Tid och plats

    Onsdagen den 22 januari 2020
    Kl 18.30 - 20.30
    Högskolan i Skövde, hus G, sal G110

   • Februari - Mormors digitala resa till framtiden

    Kan utbildningen minska det digitala utanförskapet bland äldre?

    Vårt samhälle blir mer och mer digitalt och utvecklingen är som en resa som förändrar människors liv. Men många äldre kan inte tillräckligt för att kunna följa med på resan.

    I Sverige ska digitaliseringen av offentlig sektor snabbas på och vi är duktiga på att dra nytta av dess möjligheter. Samtidigt står hundratusentals svenska pensionärer utanför det digitala samhället. Vad kan vi göra för att öka de äldres innanförskap?

    Eva Söderström är biträdande professor i Informationsteknologi vid Högskolan i Skövde. Hon forskar i huvudsak om digitaliseringens effekter i samhället samt på informationssäkerhet.

    Tid och plats

    Onsdagen den 19 februari 2020
    Kl 18.30 - 20.30
    Högskolan i Skövde, hus G, sal G110

   • Mars - EU, Brexit och Europas framtid - INSTÄLLT

    Europeiska unionen har under det senaste decenniet ställts inför stora kriser. Den ekonomiska krisen följdes av migrationskris och brexit.

    Nu står unionen inför svåra förhandlingar med Storbritannien om den framtida relationen. Samtidigt pågår fördjupningen av samarbetet inom många områden. Därtill är omvärldsläget förändrat på ett sätt som ökar förväntningarna på hur EU ska agera.

    Göran von Sydow är direktör och chef för Sieps, Svenska institutet för Europapolitiska studier. Han var dessförinnan tillförordnad direktör och har arbetat som forskare i statsvetenskap vid Sieps under en längre tid. 

    Göran von Sydow har tidigare bl.a. varit verksam vid Stockholms universitet och Regeringskansliet. Han har studerat vid Stockholms universitet, European University Institute i Florens, SciencesPo och Sorbonne i Paris.

    Göran disputerade i statsvetenskap 2013 på en avhandling om EU-kritiska partier. 

    Han anlitats av Sveriges Radio och SVT som expert på Europafrågor.

    Tid och plats

    Tisdagen den 24 mars
    Kl 18.30 - 20.30
    Högskolan i Skövde, hus D, sal  D 105

   • April - Vad alla behöver veta om dataspel - INSTÄLLT

    Jonas Linderoth är professor i medier, estetik och berättande vid Högskolan i Skövde och gästprofessor i pedagogik vid Försvarshögskolan. Han ger en genomgång av de vanliga frågor som samhället ställer kring dataspel. Blir man våldsam? Är det en risk att barnen blir beroende? Kan man lära sig något bra av spel och i så fall vad?

    Jonas Linderoth har en bakgrund som bildlärare och arbetade i många år som pedagogikforskare vid Göteborgs universitet. Han svarar också på frågor som: Är dataspel mest som interaktiva filmer eller mer som brädspel? Vad vet vi från forskning och vad är myter?

    Tid och plats

    Onsdag 15 april
    Klockan 18:30 - 20:30
    Högskolan i Skövde, hus G, sal G 110

   • Oktober – Vem får bo var?

    Martin Grander är bostads- och urbanforskare vid Malmö Universitet. Han tycker att det är dags att klargöra den sociala bostadspolitiken i Sverige. Föreläsningen, som han kallar ”Vem får bo var?”, ger han från sitt arbetsrum på Malmö universitet.

    – Min forskning knyter främst an till frågor om stadens utveckling och om hur staden hänger – eller inte hänger – ihop, det vill säga den urbana integrationen. Framförallt är jag intresserad av boendet och bostadens betydelse för levnadsvillkor, integration och segregation.

    Bostaden och boendet har en speciell plats i den svenska välfärdsstaten. Politiken har under efterkrigstiden haft målet ”goda bostäder för alla”. Det huvudsakliga verktyget för att förverkliga målet har varit allmännyttan, de kommunala allmännyttiga bostadsaktiebolagen, som har i uppgift att erbjuda hyresbostäder av hög kvalitet.

    Varför bor vi som vi gör?

    Var vi bor och hur vi bor är en i högsta grad aktuell fråga som diskuteras, inte minst inom politiken. Martin Grander tycker att det är dags att klargöra den sociala bostadspolitiken.

    – Vad är det som gör att det trots målet goda bostäder åt alla finns en bostadsojämlikhet i dagens Sverige? Vilken roll spelar allmännyttan i dagens bostadsförsörjning? Och vilket handlingsutrymme har allmännyttan för att motverka bostadsojämlikhet? 

    Martin Grander disputerade 2018 på en avhandling om den ökande bostadsojämlikheten i städerna och hur den motarbetas. Han kom nyligen ut med boken ”Allmännyttan och jämlikheten – svensk bostadspolitik vid vägskäl?” Han är en aktiv debattör på området bostadsfrågor.

    Tid och plats

    Onsdag 21 oktober
    Klockan 18:30 (men koppla gärna upp dig lite tidigare)
    Föreläsningen kommer att du åt från den här länken: https://his-se.zoom.us/j/68572067026?pwd=ZFNmR1Y3QzZJTHdtRzRlazh1WFp4UT09

    Tryck på ”download and run” och i nästa steg ”run” om du inte har Zoom installerat.

    Är du ovan användare så underlättar det om du ser filmen Introduktion till Zoom.

   Publicerad: 2020-01-07
   Senast ändrad: 2021-04-29
   Sidansvarig: webmaster@his.se