Populärvetenskapligt café: föreläsningar för allmänheten
Är du nyfiken på forskning och vad forskningen kan bidra till? Då är de populärvetenskapliga caféerna på Högskolan i Skövde något för dig! Här träffas intresserade, både från allmänheten och Högskolan i Skövde för att lyssna till forskare som tar upp en aktuell fråga eller berättar om nya, spännande rön.
Föreläsarna kommer både från Högskolans egna forskargrupper och från andra lärosäten, organisationer och företag runt om i Sverige. Föreläsningarna, som oftast följs av frågor och diskussioner, arrangeras i samarbete med Folkuniversitetet och Skaraborgs Senioruniversitet.
Föreläsningarna är kostnadsfria och öppna för allmänheten.
Vårens rubriker och föreläsare kan du se i programmet. Mer information kommer att fyllas på successivt.
Program populärvetenskapliga caféer våren 2023
-
Februari: Putin, kriget och historien
Klas-Göran Karlsson är professor i historia vid Lunds universitet. Han har internationell samtidshistoria med särskild inriktning på Ryssland och Östeuropa som forskningsområde. Klas-Göran Karlsson kommer att analysera de historiska lärdomar som drivit Putin och Ryssland till att angripa och föra ett brutalt krig mot Ukraina.
I flera hundra år har man i Ryssland funderat på om det egna landet tillhör en europeisk eller en asiatisk civilisation, eller både och. I Europa, inte minst i Sverige, har vi länge ställt samma fråga, som äntligen ska få ett svar i föreläsningen.
Tack vare sina kunskapsområden är Klas-Göran Karlsson en ofta anlitad gäst i media, inte minst i Sveriges Radios kanaler. Han skriver också debattartiklar i pressen. Klas-Göran Karlsson är också en flitig författare. Bland hans senare böcker kan nämnas "Det moderna trettioåriga kriget" (2019) och "Folkmord: Historien om ett brott mot mänskligheten" (2021).
Populärvetenskapligt café
De populärvetenskapliga caféerna är ett led i Högskolan i Skövdes uppgift att samverka med det omgivande samhället. De är ett samarrangemang mellan Högskolan i Skövde, Folkuniversitetet och Skaraborgs Senioruniversitet.
Tisdagen den 14 februari kl 18:30–20:30
Högskolan i Skövde, hus D, sal D 105Fri entré!
Begränsat antal platser!
Fika finns att köpa. -
Mars: Hur får jag doktorn att lyssna och förstå? Patienten och doktorn – samtalet och samspelet
Hur ska jag få min doktor att lyssna och förstå i en värld som hela tiden skruvar upp tempot? Och hur påverkas samtalet och samspelet mellan patient och läkare av ett allt mer digitaliserat samhälle?
Valdemar Erling är specialistläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset och ordförande i Svensk förening för Narrativ Medicin. Föreningen har som målsättning att läkarna i vården ska ge plats för varje patients unika berättelse. Att doktorn ska lyssna och förstå. En narrativ kompetens hos läkaren kan ge plats för patientens berättelser och skapa en ökad förståelse.
Att lyssna till patienten ingick i läkekonsten redan från början. I avsaknad av prover och undersökningar var läkaren hänvisad till samtalet när denne skulle ställa diagnos. Men tiderna förändras och genom att begränsa mötet läkare–patient i tid och ersätta det med olika saker att mäta och dokumentera har patientens berättelse kommit i bakgrunden.
Populärvetenskapligt café
De populärvetenskapliga caféerna är ett led i Högskolan i Skövdes uppgift att samverka med det omgivande samhället. De är ett samarrangemang mellan Högskolan i Skövde, Folkuniversitetet och Skaraborgs Senioruniversitet, och vid det här programtillfället också forskningsstiftelsen Skaraborgsinstitutet.
Onsdagen den 22 mars kl 18:30–20:30
Högskolan i Skövde, hus D, sal D 105Fri entré!
Begränsat antal platser! -
April: Vem löser krisen?
Vårens sista populärvetenskapliga café gästas av Joeri van Laere, biträdande professor i informationsteknologi vid Högskolan i Skövde, som har forskat på krishantering i nästan 20 år.
Under rubriken "Vem löser krisen?" kommer han att berätta om olika kriser som drabbat Sverige de senaste årtiondena, och besökare kommer också få tips på hur man ökar sin krisberedskap.
I Högskolans kalender finns mer information om föreläsningen.
Onsdagen den 19 april 2023, kl 18:30–20:30
Högskolan i Skövde, hus D, sal D 105Fri entré!
Begränsat antal platser!