Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Högskolan i Skövde, länk till startsida

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Populärvetenskapligt café: föreläsningar för allmänheten

   Är du nyfiken på forskning och vad forskningen kan bidra till? Då är de populärvetenskapliga caféerna på Högskolan i Skövde något för dig! Här träffas intresserade, både från allmänheten och Högskolan i Skövde för att lyssna till forskare som tar upp en aktuell fråga eller berättar om nya, spännande rön.

   Föreläsarna kommer både från Högskolans egna forskargrupper och från andra lärosäten, organisationer och företag runt om i Sverige. Föreläsningarna, som oftast följs av frågor och diskussioner, arrangeras i samarbete med Folkuniversitetet och Skaraborgs Senioruniversitet.

   Föreläsningarna är kostnadsfria och öppna för allmänheten.

   Höstens rubriker och föreläsare kan du se i programmet. Mer information kommer att fyllas på successivt.

   Program populärvetenskapliga caféer 2022

   • Februari: Tro, hopp och förlåtelse i ett multisamhälle

    Åke Bonnier är sedan 2012 biskop i Sveriges äldsta stift, Skara, bildat på 1000-talet av Olof Skötkonung, och gör nu sitt sista år på tjänsten. Åke Bonnier inleder 2022 års serie av populärvetenskapliga caféer på Högskolan i Skövde.

    Biskop Åke Bonnier föreläser om hur vi kan bevara vår tro i ett multisamhälle och samtidigt möta människor av annan tro i respektfulla möten. Han talar också om hoppet som både kan omfatta det som är och det som ännu inte är.

    Och om förlåtelsen – denna sällsamma kraft i våra relationer – en gåva vi aldrig kan äga eller begära, men som kan förändra allt när vi ger den och tar emot den. Åke Bonnier tycker också att vi behöver tala om kyrkans klassiska ämnen men även våga låta dem kommunicera med dagens utmaningar och frågeställningar.

    Biskop Åke Bonnier tillhör den kända förlags- och publicistsläkten Bonnier, men visste redan som ung att han ville bli präst. Han prästvigdes 1984 och tjänstgjorde tidigare på olika ställen i Stockholmsområdet. Åke Bonnier var också en av officianterna vid vigseln mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling 2010 samt vid prinsessan Estelles dop den 22 maj 2012.

    Åke Bonnier vigdes till biskop i Skara stift i samband med en högmässa i Uppsala domkyrka av ärkebiskop Anders Wejryd i augusti 2012 och gör nu sitt sista år på posten.

    Om föreläsningen

    Onsdagen 23 februari, kl 18:30–20:30

    Högskolan i Skövde, hus D, sal D 105

    Fri entré! Fika finns att köpa. Kom gärna i god tid.

    Välkommen!

   • Mars: AI, artificiell intelligens. Vad är det och vad gör den för nytta?

    Artificiell Intelligens (AI) används idag inom många olika områden, många av oss nyttjar AI dagligen utan att tänka på det. AI är förmågan hos datorprogram och robotar att efterlikna människors naturliga intelligens, såsom förmåga att lära sig saker av tidigare erfarenheter, förstå naturligt språk, planera handlingar med mera. Maskinen är programmerad till att själv förstå olika situationer eller problem och sedan lösa dem.

    Anna Syberfeldt är professor i produktionsteknik och forskningsledare för forskargruppen Produktion och Automatiseringsteknik vid Högskolan i Skövde. Hennes forskning är inriktad på intelligent automation och robotik, med fokus på att lösa komplexa industriella problem.

    Anna Syberfeldts grupp består av cirka 35 forskare som arbetar med virtuella tekniker och artificiell intelligens inom produktionsområdet. Gruppens forskning tillämpas i stor utsträckning i nära samarbete med industripartners, främst inom tillverkningsindustrin.

    I sitt föredrag så kommer Anna Syberfeldt berätta om de enorma möjligheter som finns med artificiell intelligens, särskilt inom robotik, och de stora framsteg som tekniken gjort de senaste åren. En blick in framtiden och vart utvecklingen är på väg utlovas också.

    Om föreläsningen

    Onsdagen 23 mars kl 18:30–20:30

    Högskolan i Skövde, hus D, sal D 105

    Fri entré! Fika finns att köpa. Kom gärna i god tid.

    Välkommen!

   • April: Naturen – vår nya källa till kraft och eftertanke

    Inom vården pratar man ofta om medicin samt motion och andra praktiska hälsoråd för att stärka vår hälsa. Trots detta så upplever många, unga och äldre, både uppgivenhet och utbrändhet. Kan naturen ge den kraft vi behöver?

    David Thurfjell är religionshistoriker och professor i religionsvetenskap på Södertörns högskola. Vid vårens sista populärvetenskapliga café på Högskolan i Skövde onsdagen den 27 april föreläser han om hur vi kan stärka vår hälsa genom att ta större hänsyn till de existentiella aspekterna. Kvällens rubrik är ”Naturen – vår nya källa till kraft och eftertanke”.

    Till god existentiell hälsa bidrar någon form av tro eller övertygelse som hjälper den enskilde personen att klara kriser i livet. Svenskarna kallas ofta för världens mest sekulariserade folk. Frågan är om vi blivit så sekulariserade att vi kastat ut de existentiella frågorna med dopvattnet. Eller är det så att vi hittat någon ny religion att hämta kraft från? Har till exempel naturen blivit vårt gym för själen? Det kommer professor David Thurfjell utveckla under rubriken "Naturen – vår nya källa till kraft och eftertanke".

    David Thurfjell är författare till en lång rad uppmärksammade och uppskattade böcker, bland annat "Det gudlösa folket" som handlar om religionsattityder inom den sekulära svenska mainstreamkulturen, och "Granskogsfolket: Hur naturen blev svenskarnas religion", som behandlar sekulära svenskars religionsattityder.

    David Thurfjell utsågs år 2020 av tidningen Fokus till Årets kultursvensk.

    Föreläsningen är ett samarbete mellan Högskolan i Skövde, Folkuniversitetet och Skaraborgs Senioruniversitet. För första gången är forskningsstiftelsen Skaraborgsinstitutet för hälso- och sjukvårdsforskning en av medarrangörerna för de populärvetenskapliga caféerna.

    Om föreläsningen

    Onsdagen 27 april kl 18:30–20:30

    Högskolan i Skövde, hus D, sal D 105

    Fri entré! Fika finns att köpa. Kom gärna i god tid.

    Välkommen!

   • September: Dataspel som problem eller möjlighet

    Dataspel som problem eller möjlighet

    Vad alla behöver veta om spel – och lite till!

    Marcus Toftedahl, dataspelsforskare på Högskolan i Skövde.

    Dataspel har kommit att bli en av våra största och viktigaste kulturformer, som lockar både vuxna, ungdomar och barn. Men vad är spel egentligen för kulturyttring? Vad vet du om spel och spelkultur? Kan man lära sig något bra av spel och i så fall vad? Hur hänger spel ihop med sociala medier? Och vill du förstå mer om det som händer i den digitala världen?

    Marcus Toftedahl är spelforskare inom informationsteknologi på Högskolan i Skövde.

    Han är adjunkt i medier, estetik och berättande. Högskolan i Skövde startade de första dataspelutbildningarna i Sverige för exakt 20 år sedan. Sedan dess har Skövde blivit känt för sina många och framgångsrika dataspelsföretag, och räknas till en del av vad som kallar det svenska dataspelsundret.

    Dataspel som används som nöje, men också för undervisning och kompetensutveckling.

    Marcus Toftedahl berättar vad forskningen säger om dataspel och vad som är myter.

    De populärvetenskapliga caféerna är ett led i Högskolan i Skövdes uppgift att samverka med det omgivande samhället. De är ett samarrangemang mellan Högskolan i Skövde, Folkuniversitetet och Skaraborgs Senioruniversitet.

    Om föreläsningen

    Onsdagen 21 september kl 18:30–20:30

    Högskolan i Skövde, hus D, sal D 105

    Fri entré!

   • Oktober: Emma Frans, doktor i epidemiologi, forskare och folkbildare

    Att skilja fakta från fejk

    Hur gör man för att avgöra vad som är vinklade nyheter eller rena lögner? Den prisade forskaren Emma Frans vill hjälpa människor att förstå hur fakta, eller påstådda fakta, ska bedömas utifrån ett vetenskapligt förhållningssätt. I föreläsningen får du tips på̊ hur du kan undvika fällorna och inte falla för osanningar på̊ nätet. Du får också̊ lära dig hur källkritik hänger samman med självkritik. På ett underhållande sätt sticker Emma Frans hål på̊ myter som vi gillar och sällan ifrågasätter.

    Emma Frans är forskare vid Karolinska Institutet, författare och vetenskapsskribent.

    Hon har sommarpratat i P1, fått Stora journalistpriset, utsetts till Årets folkbildare och är återkommande gäst i Morgonstudion i SVT.

    De populärvetenskapliga caféerna är ett led i Högskolan i Skövdes uppgift att samverka med det omgivande samhället. De är ett samarrangemang mellan Högskolan i Skövde, Folkuniversitetet och Skaraborgs Senioruniversitet, och vid det här programtillfället också forskningsstiftelsen Skaraborgsinstitutet.

    Om föreläsningen

    Onsdagen 19 oktober kl 18:30–20:30

    Högskolan i Skövde, hus D, sal D 105

    Fri entré!

   • November: En kväll med Skaraborgs Akademi

    En kväll med Skaraborgs Akademi

    Skaraborgs Akademi, som består av aderton namnkunniga skaraborgare i förskingringen, har som syfte att "sprida glans över den skaraborgska vitterheten samt främja en skaraborgsk identitet". Detta gör man bland annat genom att vid sitt årligen återkommande besök på Högskolan i Skövde utse Årets hedersskaraborgare.

    Skaraborgs Akademi delar också ut priset till den doktorsavhandling vid Högskolan i Skövde som särskilt utmärkt sig under det senaste året. Pristagaren föreläser under Akademin kväll. Och det här året gör även akademiledamoten och statsvetaren, professor Sören Holmberg, det. Och då handlar det naturligtvis om politiska val, ett inrikes och ett utrikes. Det svenska riksdagsvalet och det amerikanska mellanårsvalet.

    Program
    • 18:30 Välkomsthälsning! Preses Sören Häggroth, Skaraborgs Akademi
    • 18:35 Utdelning av Skaraborgs Akademis pris till den doktorsavhandling vid Högskolan i Skövde som förtjänar särskild uppmärksamhet
     framstående doktorsavhandling vid Högskolan i Skövde.
     Juryns ordförande prodekan Annie Jonsson, Högskolan i Skövde och prisutdelare regelefterlevnadsansvarig Emmelie Birgersson Harbom, Länsförsäkringar Skaraborg
    • 18:40 Presentation av vinnande avhandling och pristagare
    • 19:05 Årets Hedersskaraborgare presenteras och intervjuas. Prisutdelare preses Sören Häggroth, Skaraborgs Akademi
    • 19:30 Presentation av årets antologi – ”Skaraborg spelar roll”. Redaktör Karl-Erik Tysk och närvarande kapitelförfattare
    • 19:45 Fika och boksignering av Skaraborgs Akademis ledamöter
    • 20:05 Föreläsning av Akademiledamoten, statsvetaren och valexperten, professor Sören Holmberg: "Val i två av världens äldsta demokratier – USA och Sverige"

    De populärvetenskapliga caféerna är ett led i Högskolan i Skövdes uppgift att samverka med det omgivande samhället. De är ett samarrangemang mellan Högskolan i Skövde, Folkuniversitetet och Skaraborgs Senioruniversitet, och vid det här programtillfället också Skaraborgs Akademi.

    Om föreläsningen

    Torsdagen 17 november kl 18:30–21:00

    Högskolan i Skövde, hus E, sal E 105 (Observera salsändringen)

    Fri entré! Fika finns att köpa!

   • December: Nobelkväll på Högskolan

    Dags för årets Nobelpris – Högskolans forskare presenterar och förklarar

    Några dagar före det stora Nobelfirandet i Stockholm är det dags för den traditionella Nobelkvällen på Högskolan i Skövde. Högskolans egna forskare tjuvstartar firandet tisdagen 6 december genom att på ett så lättfattligt sätt som möjligt förklara årets priser i kemi, medicin, fysik, ekonomi och litteratur. Samtidigt ger de en presentation av pristagarna och deras forskning.

    Laguppställningen för kvällen är samma kundskapsstinna kvintett som förra året.

    • Katarina Ejeskär, professor i biomedicin, Institutionen för hälsovetenskaper, tar sig an medicinpriset som i år handlar om mänsklig evolution.
    • Mikael Ejdebäck, biträdande professor vid Institutionen för biovetenskap, kommer att berätta om kemipristagarnas arbete kring utvecklingen av klickkemi.
    • Erik Lagerstedt, doktorand i informationsteknologi, Institutionen för informationsteknologi, har ett starkt intresse för fysik och förklarar pristagarnas upptäckter om kvantmekanikens kraft.
    • Ekonomiprisexperten är Hans Mörner, adjunkt i nationalekonomi, Institutionen för handel och företagande. Hans utmaning blir att göra pristagarnas forskning om banker och finanskriser begriplig.
    • Stefan Ekman, lektor i medier, estetik och berättande, Institutionen för informationsteknologi, avslutar kvällen och han har läst ett flertal böcker av den franska litteraturpristagaren Annie Ernaux.

    Program

    18:30 – 18:40 Inledning av kvällens moderator Alexandra Krettek, professor i folkhälsovetenskap och dekan

    18:40 – 19:05 Ekonomipriset: Hans Mörner, adjunkt i företagsekonomi, Institutionen för handel och företagande

    19:05 – 19:30 Fysikpriset: Erik Lagerstedt, doktorand i informationsteknologi, Institutionen för informationsteknologi

    19:30 – 19:55 Medicin-/fysiologipriset: Katarina Ejeskär, professor i biomedicin, Institutionen för hälsovetenskaper

    19:55 – 20:05 Fika och bensträckare

    20:05 – 20:30 Kemipriset: Mikael Ejdebäck, biträdande professor och docent i molekylärbiologi, Institutionen för biovetenskap

    20:30 – 21:00 Litteraturpriset: Stefan Ekman, lektor i Medier, estetik och berättande, Institutionen för informationsteknologi

    De populärvetenskapliga caféerna är ett led i Högskolan i Skövdes uppgift att samverka med det omgivande samhället. De är ett samarrangemang mellan Högskolan i Skövde, Folkuniversitetet och Skaraborgs Senioruniversitet.

    Om föreläsningen

    Tisdagen 6 december kl 18:30–21:00

    Högskolan i Skövde, hus D, sal D 105

    Fri entré!

   Publicerad: 2020-01-07
   Senast ändrad: 2022-10-28
   Sidansvarig: webmaster@his.se