Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Högskolan i Skövde, länk till startsida

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Populärvetenskapligt café: föreläsningar för allmänheten

   Är du nyfiken på forskning och vad forskningen kan bidra till? Då är de populärvetenskapliga caféerna på Högskolan i Skövde något för dig! Här träffas intresserade, både från allmänheten och Högskolan i Skövde för att lyssna till forskare som tar upp en aktuell fråga eller berättar om nya, spännande rön.

   Föreläsarna kommer både från Högskolans egna forskargrupper och från andra lärosäten, organisationer och företag runt om i Sverige. Föreläsningarna, som oftast följs av frågor och diskussioner, arrangeras i samarbete med Folkuniversitet och Skaraborgs Senioruniversitet.

   Pandemin har pausat föreläsningarna, men hösten 2021 gör populärvetenskapliga caféerna comeback. Naturligtvis anpassade till myndigheternas och Högskolans regler och rekommendationer. Det innebär att antalet platser i salen är begränsat så det gäller att komma i tid för att bli garanterad plats.

   Program populärvetenskapliga caféer 2021

   • Oktober - Bilarna runt hörnet – fordonsindustrins utveckling mot nollutsläpp

    Mikael Wickelgren, docent och lektor i företagsekonomi och fordonsforskare, Högskolan i Skövde, föreläser.

    Vi hör alltmer talas om elektriska fordon och andra tekniker för att driva dem framåt utan att belasta vår miljö. I Skellefteå byggs en enormt stor fabrik som skall tillverka batterier för olika slags fordon. I motorfabrikerna i Skövde kommer man inte att tillverka förbränningsmotorer så värst länge till.

    Samtidigt arbetar världens alla tillverkare med att skapa fordon som kör sig själva. Allt sammantaget bidrar till en situation där världens fordonsindustri finns i centrum för de största förändringarna på hundra år. Vilka utmaningar står fordonstillverkarna inför och vad har det för konsekvenser för oss i Skövde?

    Mikael Wickelgren är en av Sveriges mest etablerade fordonsforskare och verksam både vid Högskolan i Skövde och Göteborgs universitet. Han är en återkommande expert i media när det gäller fordonsindustrins utveckling i Sverige och globalt.

    Tisdagen den 5 oktober
    kl. 18:30
    Högskolan i Skövde, hus D, sal D105

   • Oktober - Om säkerhetsläget i Sverige – och ledarskap

    Sedan den 1 juni 2019 är överste Malin Persson chef för Skaraborgs flygflottilj F 7 utanför Lidköping samt chef för Såtenäs Garnison. Flottiljen har cirka 1000 anställda och innehåller bland annat två stridsflygdivisioner med JAS 39 Gripen samt Försvarsmaktens samlade resurser av transport- och specialflyg. Flottiljen bedriver även internationell och nationell pilotutbildning, värnpliktsutbildning samt omfattande insatsverksamhet. Den senaste insatsen som F 7 genomförde i slutet på augusti var evakueringsinsatsen i Afghanistan.

    Under överste Malin Perssons karriär har det varit viktigt för henne med kvinnliga förebilder och hon är glad över att själv kunna vara det för andra kvinnor, speciellt för rekryterna på F 7. Det är också en självklarhet för överste Malin Persson att kvinnor ska vara en del av Försvarsmakten.

    Överste Malin Persson startade sin karriär inom Flygvapnets stridslednings- och luftbevakningssystem för drygt trettio år sedan och har sedan dess haft flertalet ledande befattningar i Flygvapnet och i Försvarsmaktens högre ledning. Hon har bland annat varit ställföreträdande stabschef för Försvarsmaktens insatsledning samt chef för det svenska transportflygbidraget till FN-insatsen MINUSMA i Mali.

    Överste Malin Persson har en examen från Krigshögskolan Ecole de Guerre i Paris, med franska som studiespråk. Hon har sedan 2016 dessutom hedersuppdraget att tjänstgöra som adjutant till Hennes Kungliga Höghet Kronprinsessan Victoria.

    Tisdagen den 19 oktober
    Kl. 18:30
    Högskolan i Skövde, hus D, sal D105

   • November - Skaraborgs Akademi föreläser och delar ut pris

    I Skaraborgs Akademi sitter arton ledamöter, alla med anknytning till Skaraborg. Akademin syfte är att sprida glans över den skaraborgska vitterheten samt främja en skaraborgsk identitet.

    Vid sitt traditionellt årliga besök på Högskolan i Skövde delar Skaraborgs Akademi ut pris till den doktorsavhandling på Högskolan som förtjänar särskild uppmärksamhet. Priset består både i ett diplom och en större summa pengar. Under kvällen kommer pristagaren att ge en kort presentation av sin forskning och sin avhandling.

    Skaraborgs Akademi utser och presenterar också Årets hedersskaraborgare, en hedersbetygelse som tidigare bland annat tilldelats kronprinsessan Victoria, skådespelaren Robert Gustavsson och folklivsskildraren Västgöta-Bengtsson. Under kvällen kommer en eller flera av akademins ledamöter att föreläsa om ett ämne som de själva valt.

    Tisdagen den 18 november
    Kl. 18:30
    Högskolan i Skövde, hus D, sal D 105

   • December - Högskolans forskare förklarar årets Nobelpris och presenterar pristagarna

    Under Nobelveckan, när Nobelpristagare anländer till Stockholm för årets alla festligheter med prisutdelningen och banketten som höjdpunkterna, uppmärksammar också Högskolan i Skövde traditionsenligt Nobelpriserna.

    Högskolans egna forskare presenterar årets pristagare, deras forskning och varför just de blivit belönade med Nobelpriset. Högskolans experter tar ett samlat grepp om priserna i medicin, fysik, kemi, ekonomi och litteratur. Det finns också möjligheter att ställa frågor till forskarna i anslutning till föreläsningarna.

    Onsdagen den 8 december 
    Kl. 18:30
    Högskolan i Skövde, hus G, sal G 110

   De populärvetenskapliga caféerna

   Föreläsningarna är kostnadsfria och öppna för allmänheten. Observera att programmet är preliminärt och kan påverkas av pandemin. Aktuell information om eventuella förändringar kommer att finnas här. 

   De populärvetenskapliga caféerna arrangeras av Högskolan i Skövde i samarbete med Folkuniversitet och Skaraborgs Senioruniversitet. Fri entré!
   Antalet platser i salen är begränsat på grund av pandemin så det gäller att komma i tid för att bli garanterad plats.

   Publicerad: 2020-01-07
   Senast ändrad: 2021-09-14
   Sidansvarig: webmaster@his.se