Kortfattat
Projektnamn och projekttid
Pedagogiskt mentorskap – förstudie:
2021-11-01 – 2022-06-30
Finansiering och samverkan
Projektet finansieras i budgeten för Arena för högskolepedagogisk utveckling.
Bakgrund
Mentorskap bygger på att en erfaren yrkesutövare (mentor) hjälper och stödjer någon annan (adept) att utveckla sin kompetens och potential inom yrket (Mathisen, 2009). På så sätt utvecklas både mentor och adept inom sitt yrke. När det gäller det pedagogiska mentorskapet är fokus på den pedagogiska skickligheten och lärarskapet där mentor och adept ges möjligheten att få diskutera utmaningar och dilemman.
Via ett pedagogiskt mentorskapsprogram vid Högskolan i Skövde skulle meriterade lärare kunna agera som mentorer och på så sätt bidra till att utveckla kvalitetsdrivande högskolepedagogiska processer och ge dem möjlighet att bidra med sin pedagogiska skicklighet inom och mellan ämnesgrupper.
Ett pedagogiskt mentorskapsprogram skulle även kunna bidra till kompetensutveckling för Högskolans lärare genom att utveckla det ömsesidiga lärandet då utbytet för såväl adept som mentor har betydelse för både den egna yrkesutövningen som för den personliga utvecklingen genom att nya perspektiv tillförs. Vidare skulle mentorskapet ge både adepter och mentorer tid och utrymme för reflektion och eftertanke (Mathisen, 2009).
Genomförande
För att undersöka vilka förutsättningar som finns för att skapa ett pedagogiskt mentorskapsprogram kommer intervjuer och samtal genomföras med ett antal funktioner/personer vid Högskolan i Skövde, som institutionernas ledningsgrupper, meriterade lärare, högskolepedagogiska rådet och fakultetsnämnden. Samtal med representanter från både HR- och ekonomiavdelningen kommer också genomföras.
Referenser
Mathisen, P. 2009. Mentor: i teori och praktik. Studentlitteratur, Lund.