Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Fyra goda exempel på lyckade exjobb

   Många examensarbeten leder till fortsatta kontakter och samarbeten. Nathalie Tillaéus och Tobias Ryttman hittade nya lösningar för projektutvecklingen, Linda Strålberg fick anställning där hon skrev sitt examensarbete, Lama Awawdas exjobb gav jobb på Volvo och Sandra Olofssons samhällsengagemang tog henne till offentlig sektor.

   Linda Strålberg, Team Lead/Developer på Gamesys Group (Foto: Fredrik Alm).

   Exempel 1 – Linda Strålberg

   Linda Strålberg gjorde sitt examensarbete hos Gamesys Group, samma företag hon sedan fick anställning hos.

   Hur var din upplevelse att skriva exjobb på ett företag?

   – Mycket bra! Det kändes tryggt att veta att man hade många personer man kunde vända sig till ifall man hade frågor om sitt pågående arbete. Det var också roligt i form av att vi exjobbare fick följa med på alla aktiviteter som anordnades och vara en del av gänget, trots att vi "bara" skrev exjobb här.

   Vad gav det dig som student?

   – En fot in i arbetslivet samt en rutin – att varje morgon ställa klockan för att gå iväg till ett kontor. Det gav mig mycket mer frihet och fokus, jag kunde göra bort exjobbet under dagtid medan jag var på kontoret och kunde sen släppa det helt efter att jag gått hem för dagen. I slutändan gav det mig också en anställning på det företag jag helst ville jobba på. Utöver det var miljöbytet guld värt. Efter att ha spenderat så många långa dagar i diverse soffor på Högskolan var det väldigt skönt att ha ett alldeles eget skrivbord att komma till varje dag och något annat att titta på än de välkända högskolelokalerna.

   Vad vill du skicka med till andra som funderar på att göra sitt exjobb på ett företag?

   – Tveka inte! Det är en jättebra möjlighet. Man kan också få många bra tips på vad och hur man kan skriva sitt exjobb, särskilt hos oss då vi är många som gått på högskolan innan vi började här.

   Har du några förslag som skulle kunna underlätta processen med att nå företag för att skriva exjobb?

   – Mitt förslag för att lättare nå företag för att skriva exjobb är till att börja med att vara ute i god tid. Skicka iväg ett mejl så fort du läser det här. Det är ingen arbetsgivare någonsin som kommer tycka att det är negativt att visa intresse och vara ute i god tid. Mitt andra tips är att besöka mässor, exempelvis Framtidsmässan eller Karriärmässan, och prata med företag. Mässan behöver inte handla om exjobb, det går bra att prata med företag om det ändå. Visa framfötterna, det är förvånansvärt få som vågar göra det!

   Exempel 2 – Lamas examensarbete gav jobb på Volvo

   Lama Awawda

   Som examensarbete på ingenjörsutbildningen vid Högskolan i Skövde designade Lama Awawda, utbytesstudent från Spanien, en elmotor. Resultatet blev imponerande. Internationella företag har hört av sig och erbjudit jobb. Nu flyttar hon tillbaka till Sverige för att arbeta som designingenjör på Volvo i Göteborg. – Det är som en dröm som går i uppfyllelse, säger Lama Awawda.

   Läs mer om Lamas examensarbete

    

   Exempel 3 – Sandra Olofsson med fokus på offentlig verksamhet

   Bild på Sandra Olofsson , Mattias Pettersson har gdpr-godkännande.

   Under det senaste året har Sandra Olofsson studerat folkhälsovetenskap med fokus på kommunikation och digitalisering och är snart klar med sin D-uppsats. Ämnet hon fokuserat på är svårigheter och lösningar kring kontakt med den svenska digitala hälso- och sjukvården för kvotflyktingar. För att undersöka detta har hon intervjuat tjänstemän i olika kommuner om deras erfarenheter.

   – För mig var det viktigt att examensarbetet skulle vara förankrat i verkligheten, med människor och i för tiden aktuella frågor. När det kommer till att få tillträde inom ett fält är ett tips att vara väl insatt i fältet, både för att förstå problematik och vokabulär men också för att kunna djupdyka utan att tappa andan, berättar Sandra.

   Hon ser det som både utmanande och utvecklande att få göra sin uppsats i fält, och få möta människor som är experter på det de håller på med. Det krävs beredskap för överraskningar, samtidigt som det öppnar dörrar till kunskap och kontakter.

   – Jag kan varmt rekommendera andra studenter att göra sitt examensarbete i samarbete med offentlig verksamhet. Det är verksamhet som berör alla och själv har man mycket att vinna på att engagera sig i detta då det ger bättre samhälle för oss alla, säger Sandra.

    

   Exempel 4 – Nathalie Tillaéus och Tobias Ryttman

   Nathalie Tillaéus och Tobias Ryttman gjorde examensarbetet på Ericsindustrier i Töreboda.

   Publicerad: 2021-01-18
   Senast ändrad: 2023-04-28
   Sidansvarig: webmaster@his.se