Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Disputation: Augmented Reality Smart Glasses as Assembly Operator Support

      Datum 16 september
      Tid 10:00 - 14:00
      Plats ASSAR Industrial Innovation Arena, Kavelbrovägen 2B, Skövde

      Oscar Danielsson försvarar sin avhandling "Augmented Reality Smart Glasses as Assembly Operator Support – a Framework for Enabling Industrial Integration".

      Disputationen sker på ASSAR Industrial Innovation Arena men sänds även via Zoom.

      Titta via länken: https://his-se.zoom.us/s/62342938380

      Sammanfattning

      Tillverkningsindustrin ser omfattande förbättringar i produktivitet och flexibilitet när den fjärde industriella revolutionen fortsätter att vecklas ut. Men trots förbättrad be-räknings- och automationskapacitet så finns det fortfarande en roll för operatörer i Industri 4.0, vilket speglas i konceptet Operatör 4.0. Ökad produktivitet och mer kon-kurrens på en global marknad har bidragit till att öka tillverkningens komplexitet och de kognitiva krav som sätts på operatörer. En teknologi som kan stödja operatörer i det nya produktionslandskapet är förstärkt verklighet (engelska ”augmented reality, AR), specifikt den huvudburna varianten i formen av smarta AR glasögon (ARSG). Med ARSG kan operatörer ta emot information interaktivt, i realtid, överlagt på deras verkliga miljö och utan att behöva använda händerna. ARSG är en framväxande teknologi som blir alltmer mogen och det finns tidiga exempel på där de används inom tillverkningsindustrin; men ARSG är ännu inte vitt spridda.

      I och med att ARSG är en framväxande teknologi så finns det fortfarande osäkerhet kring hur ARSG kan integreras likt annan produktionsutrustning i monteringslinjer. När den aktuella litteraturen analyserades så identifierades det ett behov av mer kunskap relaterat speciellt till beredningsperspektivet, att praktiskt integrera ARSG på industrigolvet i ett långt perspektiv. Målet med den här avhandlingen är därför att skapa ett ramverk som stödjer industrin i strategiska och praktiska beslut i integrering av ARSG i produktion som ett stödverktyg för monteringsoperatörer. Ramverket är de-signat för att vägleda industriella beslutsfattare i utvärderingen av lämpligheten av ARSG som stöd i en monteringsstation och att vidare ge specifika rekommendationer och motiveringar för handlingar att utföra. Det har två huvudperspektiv, operatörerna som använder ARSG och beredarna som utför integrationsarbetet in i produktionssystemen. Ramverket utvecklades iterativt genom användande av designvetenskap och kombinerandet av kvalitativa och kvantitative metoder till blandade metoder. Tre forskningsfrågor utvecklades och besvarades som steg mot att skapa och utvärdera ramverket.

      Resultaten från avhandlingen visar att ARSG integrering ska övervägas i relation till kostnaden för investeringen och den ökade effektiviteten. Till exempel kräver ARSG digitaliserade instruktioner för att kunna användas. Om operatörer främst är station-ära och har litet behov av spatial vägledning så kan det finnas billigare alternativ till ARSG, som bildskärmar eller ”pick-by-light,” som först ska övervägas. Ramverket har utvecklats och testats iterativt med industriella experter from olika områden och med en initial halmgubbedesign baserad i tre litteraturstudier och tidigare forskning.

      Opponent

      Leo de Vin, professor, Karlstads universitet

      Handledare

      Anna Syberfeldt, professor, Högskolan i Skövde
      Magnus Holm, lektor, Högskolan i Skövde
      Lihui Wang, professor, Kungliga tekniska högskolan
      Industrihandledare: Rodney Lindgren Brewster, Volvo Car Corporation

      Betygskommitté

      Kerstin Johansen, professor, Jönköping University
      Koteshwar Chirumalla, docent, Mälardalens universitet
      Erik Billing, docent, Högskolan i Skövde

      Kontakt

      Forskningsassistent

      Foto av Oscar Danielsson

      Oscar Danielsson

      Institutionen för ingenjörsvetenskap

      Publicerad: 2022-09-01
      Senast ändrad: 2022-09-01
      Sidansvarig: webmaster@his.se