Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Kampsportande direktör utforskar den mänskliga faktorn

   Peter Thorvald är direktör för forskarskolan Smart Industry Sweden, biträdande professor i integrerad produktutveckling och kampsportsinstruktör. Han räds inte många bollar i luften men det roligaste uppdraget är att vara direktör för forskarskolan.

   Peter Thorvald beskriver sig som en extremt nyfiken person. När möjligheten att forska dök upp tog han chansen.

   – Det var en typ av karriär och livsstil som tilltalade mig och jag får ju faktiskt arbeta med det som intresserar mig och får inom vissa gränser definiera mina egna arbetsuppgifter vilket är väldigt få förunnat, säger Peter Thorvald.

   Han doktorerade på Loughborough University i England mellan 2008 och 2011 och har sedan dess jobbat på Högskolan i Skövde, först som lektor och numera som biträdande professor. Han har också hunnit med en sejour som gästforskare på Chalmers under ett par år där han fick sin docentur.

   Den kognitiva människan i tillverkningsindustrin

   Han berättar att hans teoretiska bas kommer från kognitionsvetenskap och kognitiv psykologi med tillämpningar i tillverkningsindustrin. Forskningsområdet är alltså den kognitiva människan i tillverkningsindustrin.

   – Intresset för arbetsinstruktioner har följt mig genom hela min karriär och där har jag väl kanske min tyngdpunkt men jag har också arbetat med mental arbetsbelastning, avbrottshantering, utvärdering och utveckling av operatörsgränssnitt, säger Peter Thorvald.

   På senare tid har han blivit allt mer aktiv inom området som brukar benämnas Operatör 4.0 vilket handlar om den mänskliga arbetarens roll inom Industri 4.0. Sedan 2021 är han även direktör för forskarskolan Smart Industry Sweden. Något som han ser som sin roligaste arbetsuppgift. Mycket på grund av sina kollegor.

   Möten skapar lösningar på tvärvetenskapliga problem

   – Jag har en fantastisk ledningsgrupp som jag träffar online varje vecka och det är alltid lika roligt att träffa våra doktorander och bli uppdaterad på vad som händer, säger Peter Thorvald.

   Just mötet ser Peter Thorvald som centralt i bygget av forskarskolan. Det är det som skapar kraften i en forskarskola som Smart Industry Sweden menar han. Med forskarskolan vill de koppla ihop människor och organisationer som annars inte hade samarbetat med varandra. Därigenom skapas nya konstellationer för att effektivare ta sin an allt mer tvärvetenskapliga problem.

   – Det är det som är de allra största vinsterna för alla involverade. Att få tillgång till ett nätverk av företag, lärosäten och människor som är aktiva i hela Sverige, i många olika branscher och med många olika vetenskapliga ansatser, säger Peter Thorvald.

   Likheterna mellan Shorinji Kempo och att vara direktör

   När det inte är jobb är Peter Thorvald helst med sin familj men han har också ett stort kampsportsintresse. Han är huvudinstruktör i en klubb som tränar en liten Japansk budo som heter Shorinji Kempo och så är han kassör i Svenska Shorinji Kempoförbundet. Och här finns det fler likheter än man kan tro.

   – Det handlar om ledarskap, att leda andra i att utveckla sina färdigheter och i båda fallen är koordination och kommunikation nyckelbegrepp, säger Peter Thorvald.

   Läs vidare

   Forskarskolan Smart Industry Sweden

   Kontakt

   Bitr. professor i integrerad produktutveckling

   Publicerad: 2023-09-06
   Senast ändrad: 2023-09-06
   Sidansvarig: webmaster@his.se