Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Simuleringsträning förbättrar den prehospitala sjukvården

      Forskningsgrupp
      Forskningsmiljö

      Kort om projektet

      Projektnamn

      På Skaraborgs ambulansstation har man med hjälp av Högskolan i Skövde och Högskolan i Borås byggt upp en unik simuleringsmiljö för att utbilda personal. Det är ambulanspersonalen i Skaraborg som genomför de så kallade certifieringsdagarna under ledning av Hans Törnqvist med kollegor. Redan nu kan ambulanspersonalen se stora fördelar med simuleringsmiljön.

      På ambulansen i Skaraborg har man jobbat med simulering sedan 2007 men har tidigare fokuserat på de medicinska aspekterna. Tack vare samarbetet med Högskolan i Skövde och Högskolan i Borås kan man nu inkludera fler aspekter utryckningen. Tillsammans har man lyckats bygga upp miljöerna runtom själva patienten vilket är unikt, den formen av träning fanns inte innan.

      – Nu kan vi öva från det att larmet inkommer, tills ambulansen anländer till sjukhus, berättar Hans Törnqvist.

      Träningsmiljön består av fem delar: en fullt utrustad ambulans, ett transportområde, ett rum där olika scenarier visualiseras på väggarna, ett observationsrum och ett kontrollrum.

      Nervös väntan

      När ambulanspersonalen kommer till en certifieringsdag är de ofta nervösa eftersom de inte vet vad som väntar, men brukar enligt Hans Törnqvist vara mycket nöjda vid dagens slut.

      – Det handlar inte om att vi ska granska vår personal, utan syftet är att vi ska bli bättre på att ta hand om våra patienter och då är simuleringsövning en bra form, säger Hans Törnqvist, som sedan starten av denna typ av simuleringsträning utbildat 110 ambulanssjuksköterskor i samverkan med utbildningsledare och ambulansöverläkare.

      Simulerad industriolycka

      Vid detta träningstillfälle får ambulanspersonalen ett traumalarm. En man ligger fastklämd på sin arbetsplats, han har fått ett skåp över sig och en träplanka har penetrerat höger ben. Patienten har uppenbara klämskador och blöder kraftigt.

      – Från kontrollrummet ser vi hur gruppen observerar kringliggande miljöer och identifierar faror, hur rollfördelningen fungerar och hur man hanterar och bedömer patientens tillstånd. Efter övningen diskuterar vi förloppet och de insatser som gjordes, förklarar Hans Törnqvist.

      ”Blir väldigt realistiskt”

      En av de som genomfört simuleringsövningarna är Andreas Ullgren, ambulanssjuksköterska sedan 14 år.

      – Jag har varit på certifieringsdagar tidigare, men inte med fullt inredda miljöer som denna. Det blir väldigt realistiskt när man visualiserar en industrimiljö och inreder, eller plockar in miljöaspekter som en morrande hund som de gjorde i ett annat fall. Sen är det bra att man inkluderar ambulansdelen i simuleringen eftersom vi då kan diskutera fallet i ambulansen, precis som vi gör i vardagen.

      Andreas som är mycket positiv till den här formen av träning, hade gärna sett att det arrangerats ett par träningstillfällen per år och att man då fokuserar på de mindre vanliga fallen.

      – Den här gången simulerades ett dubbellarm vilket var väldigt givande. Med det menas att det är två ambulanser på plats. Sen skulle jag gärna se att man fick öva med andra instanser, som brandkåren till exempel. Ja, det finns massor man skulle kunna träna, säger Andreas Ullgren och skrattar.

      Skaraborgs innovativa miljöer

      Testmiljön på ambulansen är ett delprojekt inom det EU-finansierade projektet Skaraborgs Innovativa Miljöer. I projektet har man dragit nytta av Högskolan i Skövdes unika kunskap inom User Experience, spelutveckling, simuleringsteknik och processmodellering för att få miljöerna på plats.

      Högskolan i Borås har bidragit med sin långa erfarenhet inom prehospital sjukvård och Västra Götalandsregionen med resurser och den fysiska platsen på Skaraborgs ambulansstation.

      Skaraborgs Innovativa Miljöer finansieras av EU:s strukturfond och målet är att minska avståndet mellan forskning och innovation. Det är ett samarbete mellan Västra Götalandsregionen, Högskolan i Borås och Högskolan i Skövde och pågår fram till 2019.

      Publicerad: 2020-06-22
      Senast ändrad: 2023-07-24
      Sidansvarig: webmaster@his.se