Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Högskolan i Skövde, länk till startsida

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Simuleringsträning förbättrar den prehospitala sjukvården

   Forskningsgrupp
   Forskningsmiljö

   Kort om projektet

   Projektnamn

   På Skaraborgs ambulansstation har man med hjälp av Högskolan i Skövde och Högskolan i Borås byggt upp en unik simuleringsmiljö för att utbilda personal. Det är ambulanspersonalen i Skaraborg som genomför de så kallade certifieringsdagarna under ledning av Hans Törnqvist med kollegor. Redan nu kan ambulanspersonalen se stora fördelar med simuleringsmiljön.

   På ambulansen i Skaraborg har man jobbat med simulering sedan 2007 men har tidigare fokuserat på de medicinska aspekterna. Tack vare samarbetet med Högskolan i Skövde och Högskolan i Borås kan man nu inkludera fler aspekter utryckningen. Tillsammans har man lyckats bygga upp miljöerna runtom själva patienten vilket är unikt, den formen av träning fanns inte innan.
   - Nu kan vi öva ’från det att larmet inkommer, tills ambulansen anländer till sjukhus, berättar Hans Törnqvist.
   Träningsmiljön består av fem delar, en fullt utrustad ambulans, ett transportområde, ett rum där olika scenarier visualiseras på väggarna, ett observationsrum och ett kontrollrum.

   Syftet med simuleringsövning 
   När ambulanspersonalen kommer till en certifieringsdag är de ofta nervösa eftersom de inte vet vad som väntar, men brukar enligt Hans vara mycket nöjda vid dagens slut.
   - Det handlar inte om att vi ska granska vår personal, utan syftet är att vi ska bli bättre på att ta hand om våra patienter och då är simuleringsövning en bra form, säger Hans som sedan starten av denna typ av simuleringsträning utbildat 110 ambulanssjuksköterskor i samverkan med utbildningsledare och Ambulansöverläkare.

   Simulerad industriolycka
   Vid detta träningstillfälle får ambulanspersonalen ett traumalarm.  En man ligger fastklämd på sin arbetsplats, han har fått ett skåp över sig och en träplanka har penetrerat höger ben. Patienten har uppenbara klämskador och blöder kraftigt. Hans utvecklar.
   - Från kontrollrummet ser vi hur gruppen observerar kringliggande miljöer och identifierar faror, hur rollfördelningen fungerar och hur man hanterar och bedömer patientens tillstånd, förklarar Hans Törnqvist. Efter övningen diskuterar vi förloppet och de insatser som gjordes. 

   ”Blir väldigt realistiskt”
   En av de som genomfört simuleringsövningarna är Andreas Ullgren, ambulanssjuksköterska sedan 14 år. 
   -Jag har varit på certifieringsdagar tidigare, men inte med fullt inredda miljöer som denna. Det blir väldigt realistiskt när man visualiserar en industrimiljö och inreder, eller plockar in miljöaspekter som en morrande hund som de gjorde i ett annat fall. Sen är det bra att man inkluderar ambulansdelen i simuleringen eftersom vi då kan diskutera fallet i ambulansen, precis som vi gör i vardagen.

   Andreas som är mycket positiv till den här formen av träning, hade gärna sett att det arrangerats ett par träningstillfällen per år och att man då fokuserar på de mindre vanliga fallen.

   - Den här gången simulerades ett dubbellarm vilket var väldigt givande. Med det menas att det är två ambulanser på plats. Sen skulle jag gärna se att man fick öva med andra instanser, som brandkåren till exempel. Ja, det finns massor man skulle kunna träna, säger Andreas Ullgren och skrattar. 

   Skaraborgs innovativa miljöer - projektet bakom 
   Testmiljön på ambulansen är ett delprojekt inom det EU-finansierade projektet Skaraborgs Innovativa Miljöer. I projektet har man dragit nytta av Högskolan i Skövdes unika kunskap inom User Experience, spelutveckling, simuleringsteknik och processmodellering för att få miljöerna på plats. Högskolan i Borås har bidragit med sin långa erfarenhet inom prehospital sjukvård och Västra Götalandsregionen med resurser och den fysiska platsen på Skaraborgs ambulansstation. Skaraborgs Innovativa Miljöer finansieras av EUs strukturfond och målet är att minska avståndet mellan forskning och innovation. Det är ett samarbete mellan Västra Götalandsregionen, Högskolan i Borås och Högskolan i Skövde och pågår fram till 2019.

   Projektledare

   Professor i informationsteknologi

   Publicerad: 2020-06-22
   Senast ändrad: 2020-06-22
   Sidansvarig: webmaster@his.se