Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Ambulanssjukvård i virtuell miljö ger mersmak

      Forskningsgrupp
      Forskningsmiljö

      Kort om projektet

      Projektnamn

      På ambulansstationen i Skövde började man 2016 bygga upp en unik simuleringsmiljö för utbildning av personal. Två år senare har man utbildat 110 ambulanssjuksköterskor och inspirerat utvecklingen av simuleringsträning av prehospital sjukvård i Sverige.

      Det är det EU-finansierade projektet Skaraborgs innovativa miljöer och den tematiska miljön Virtual Health, med tyngd på digital hälsa, som ligger bakom träningscentret på Skövde Ambulansstation. Ett samverkansprojekt mellan Högskolan i Skövde, Västra Götalandsregionen och Högskolan i Borås.

      Fem miljöer bildar unik simuleringsträning

      Det prehospitala träningscentret i Skövde har haft som målsättning att inkludera så många olika delar av vårdprocessen som möjligt. En fullutrustad ambulans, ett transportområde, ett scenrum där olika scenarier visualiseras på väggarna, ett observationsrum och ett kontrollrum.

      – Det är just det som gör centret unikt, säger Per Backlund, professor i informationsteknologi och projektledare för centret.

      – Vi har fått väldigt mycket positiv feedback från andra träningscenter och vi ser nu att andra inspirerats av vår miljö. Vi har också utvecklat ett digitalt bedömningsprotokoll för observatörerna. Det är viktigt att alla övningar bedöms på lika villkor eftersom syftet är att vi ska bli bättre på prehospital sjukvård i Sverige. Övningarna ska inte granska ambulanssjukvårdarnas individuella prestationer.

      Mer verklighetstrogen körsimulering

      Under våren har man jobbat med att förbättra körsimuleringen för att göra den mer interaktiv och verklighetstrogen.

      – Under projektets gång har vi sett att ju mer utvecklat ett moment blir, desto mer engagerad blir också personalen. Annars är det lätt att ”slarva” eftersom man vet att det ändå inte är på riktigt. I den förbättrade körsimuleringen måste ambulansföraren själv välja väg och ta hänsyn till att köra ekonomiskt och säkert. Den nya körsimuleringen har även medtrafikanter med olika beteenden, vilket gör att föraren även måste vara uppmärksamma på den delen av körningen under transport. Tar man sig fram på ett säkert och effektivt sätt i förhållande till övrig trafik? Då krävs det att man är närvarande, säger Per Backlund.

      Andra blåljusenheter på önskelistan

      Samarbetet med ambulansen och Högskolan i Borås har varit mycket gott och man tittar nu på möjliga samarbetsformer efter projektavslut. Projektet har varit mycket uppskattat av den deltagande ambulanspersonalen och det finns önskemål om liknande projekt där man inkluderar andra blåljusenheter. Eftersom det lyckligtvis sällan förekommer insatser i den här storleken är det svårt att få en fullt uppbyggd rutin mellan samtliga instanser. Simuleringsträning skulle rädda liv och dessutom stärka banden blåljusenheterna mellan.

      – En annan möjlig fortsättning är att ytterligare vidareutveckla och införa ett arbetssätt inspirerat av våra projektresultat i ordinarie verksamhet. Vi arbetar tillsammans med representanter från ambulanssjukvården på en sådan ansökan, säger Per Backlund.

      Permanentar centret

      Träningscentret ska finnas kvar på ambulansstationen i Skövde även efter projektavslutet.

      – Vi ska ställa i ordning så att ambulansen kan ta över driften. Simuleringsträningarna kommer att fortsätta. Forskning genomförd i andra projekt visar att simuleringsträning ger ökade kunskaper och med tanke på den positiva responsen bör vi snarare jobba på att utveckla konceptet, än att se det som färdigt, säger Per Backlund.

      Finansiering och samverkan

      Europeiska regionala utvecklingsfonden
      Skaraborgs kommunalförbund
      Västra Götalandsregionen
      Publicerad: 2020-06-22
      Senast ändrad: 2023-07-24
      Sidansvarig: webmaster@his.se