Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Högskolan i Skövde, länk till startsida

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Ambulanssjukvård i virtuell miljö ger mersmak

   Forskningsgrupp
   Forskningsmiljö

   Kort om projektet

   Projektnamn

   På ambulansstationen i Skövde började man 2016 bygga upp en unik simuleringsmiljö för utbildning av personal. Två år senare har man utbildat 110 ambulanssjuksköterskor och inspirerat utvecklingen av simuleringsträning av prehospital sjukvård i Sverige. Nu, knappt ett halvår från projektavslut berättar projektledaren för testmiljön på ambulansen, Per Backlund Professor i informationsteknologi, om det senaste årets insatser och framtida idéer.

   Det är det EU-finansierade projektet Skaraborg innovativa miljöer och den tematiska miljön Virtual Health, med tyngd på digital hälsa, som ligger bakom träningscentret på Skövde Ambulansstation. Ett samverkansprojekt mellan Högskolan i Skövde, Västra Götalandsregionen och Högskolan i Borås.

   Fem miljöer bildar Skaraborgs unika prehospitala simuleringsträning

   Skillnaden på det prehospitala träningscentret i Skövde med andra i Sverige är att man haft som målsättning att inkludera så många olika delar av vårdprocessen som möjligt. En fullutrustad ambulans, ett transportområde, ett scenrum där olika scenarier visualiseras på väggarna, ett observationsrum och ett kontrollrum. 
   - Det är just det som gör centret unikt. säger Per och fortsätter. Vi har fått väldigt mycket positiv feedback från andra träningscenter och vi ser nu att andra inspirerats av vår miljö. Per fortsätter:
   - Vi har också utvecklat ett digitalt bedömningsprotokoll för observatörerna. Det är viktigt att alla övningar bedöms på lika villkor eftersom syftet är att vi ska bli bättre på prehospital sjukvård i Sverige. Övningarna ska inte granska ambulanssjukvårdarnas individuella prestationer.    

   Förbättrad körsimulering bidrar till ökad närvarokänsla

   Under våren har man jobbat med att förbättra körsimuleringen för att göra den mer interaktiv och verklighetstrogen.
   - Under projektets gång har vi sett att ju mer utvecklat ett moment blir, desto mer engagerad blir också personalen. Annars är det lätt att ”slarva” eftersom man vet att det ändå inte är på riktigt. I den förbättrade körsimuleringen måste ambulansföraren själv välja väg och ta hänsyn till att köra ekonomiskt och säkert. Den nya körsimuleringen har även medtrafikanter med olika beteenden, vilket gör att föraren även måste vara uppmärksamma på den delen av körningen under transport. Tar man sig fram på ett säkert och effektivt sätt i förhållande till övrig trafik? Då krävs det att man är närvarande. Säger Per. 

   Simuleringsträning med andra blåljusenheter på önskelistan

   Samarbetet med ambulansen och Högskolan i Borås har varit mycket gott och man tittar nu på möjliga samarbetsformer efter projektavslut. Projektet har varit mycket uppskattat av den deltagande ambulanspersonalen och det finns önskemål om liknande projekt där man inkluderar andra blåljusenheter. Eftersom det lyckligtvis sällan förekommer insatser i den här storleken är det svårt att få en fullt uppbyggd rutin mellan samtliga instanser. Simuleringsträning skulle rädda liv och dessutom stärka banden blåljusenheterna mellan.
   -En annan möjlig fortsättning är att ytterligare vidareutveckla och införa ett arbetssätt inspirerat av våra projektresultat i ordinarie verksamhet. Vi arbetar tillsammans med representanter från ambulanssjukvården på en sådan ansökan säger Per. 

   Packar ihop under hösten

   Under hösten kommer Per och hans team medverka att börja summera projektet. Men träningscentret ska finnas kvar på ambulansstationen i Skövde.
   - Ja, vi ska helt enkelt lösa alla öppna frågor och ställa iordning så att ambulansen kan ta över driften. Simuleringsträningarna kommer att fortsätta. Forskning genomförd i andra projekt visar att simuleringsträning ger ökade kunskaper och med tanke på den positiva responsen bör vi snarare jobba på att utveckla konceptet – än att se det som färdigt, avslutar Per.

   Projektledare

   Professor i informationsteknologi

   Partners och finansiering

   Europeiska regionala utvecklingsfonden
   Skaraborgs kommunalförbund
   Västra Götalandsregionen
   Publicerad: 2020-06-22
   Senast ändrad: 2020-06-22
   Sidansvarig: webmaster@his.se