Avhandlingens utformning
En avhandling kan utformas som en sammanläggningsavhandling (kappa plus delarbeten i form av ett antal artiklar eller manuskript) eller som en monografi. Det innebär att den struktur som finns i avhandlingsmallen (från Introduktion fram till Referenser) självklart får anpassas.
Även rubriksättning samt kapitelindelning som finns i mallen kan ses som ett förslag. Detsamma gäller om mallen används när du skriver rapporter till de obligatoriska seminarierna – ta bort de sidor och rubriker som inte är relevanta.
Avhandlingen utgörs av två filer: ett omslag och en inlaga. Observera att det är olika Word-filer för licentiatavhandlingen respektive doktorsavhandlingen. Du skickar filerna (omslag + inlaga) som två separata pdf-filer till ansvarig kontaktperson på AMK (avdelningen för marknadsföring och kommunikation). Även publicerade särtryck (’Papers’) som ska ingå i avhandlingen bifogar du som pdf-filer. Döp filerna noga så att de hamnar på rätt plats i avhandlingen (Paper I, Paper II och så vidare). Tryckeriet sätter sedan ihop filerna till en fil. Det är denna sammansatta pdf-fil som du sedan kan använda digitalt.
Uppgifter om tryckeriet - ska infogas i avhandlingen:
Tryckeri: Stema Specialtryck AB
Tryckort: Borås
Generella anvisningar
-
Skriv in samtliga uppgifter som efterfrågas i mallen.
Framsida:
- Välj ’rätt’ ämne för avhandlingen (Informatics eller Health Science).
- Titeln bör beskriva innehållet, men inte vara för lång, max 2 rader. Dela gärna upp i en huvudtitel och en undertitel.
- Ha gärna en illustration eller foto som symboliserar innehållet. Tänk på upphovsrätt! Ange källan!
Rygg:
- Författarens namn, avhandlingens titel och utgivningsår ska stå på omslagets rygg.
Baksida:
- Ha gärna med ett foto av dig själv (avhandlingens författare).
- Skriv en kort presentation av dig och avhandlingens innehåll.
- Ange din avhandlings båda ISBN-nummer (Print och PDF) samt nummer i avhandlingsserien. Uppgifterna får du från högskolebiblioteket.
-
- Här måste du skriva in namnet på tryckeriet samt tryckort. Dessa uppgifter hittar du ovan på denna sida.
- Författarens namn, avhandlingens titel, årtal, ISBN-nummer (Print och PDF) samt avhandlingsnummer.
-
- Skriv en kortfattad, lättförståelig sammanfattning av innehållet i avhandlingen på engelska. Försök hålla det till cirka 360 ord.
-
- Skriv en kortfattad, lättförståelig sammanfattning av innehållet i avhandlingen på svenska. Försök hålla det till cirka 360 ord.
-
- Här har du möjlighet att tacka alla som har hjälpt till att genomföra forskningen och din forskarutbildning. Uttryck din uppskattning på ett kortfattat sätt.
-
- Använd ett konsekvent sätt att skriva dina publikationer, det vill säga på motsvarande sätt som du skriver dina referenser under avsnittet ’References’.
- Välj om du vill organisera publikationerna efter relevans eller lista publikationerna i en löpande lista utan rubriker.
-
- Sammanställer använda rubriker och underrubriker (de två första nivåerna) i avhandlingen.
- Om du valt rätt rubriksformat i mallen, uppdateras innehållsförteckningen korrekt när du uppdaterar själva innehållsförteckningen.
- Innehållsförteckningen bör ge en god överblick över arbetets innehåll och disposition.
-
- Sammanställer samtliga figurer/figurtexter som använts löpande i avhandlingen
- Om du använt rätt figurformat på figurtexten, uppdateras figurförteckningen korrekt när du uppdaterar själva figurförteckningen.
-
- Sammanställer samtliga tabeller/tabelltexter som använts löpande i avhandlingen
- Om du använt rätt tabellformat på tabelltexten, uppdateras tabellförteckningen korrekt när du uppdaterar själva tabellförteckningen.
-
- Här listar du själv de akronymer och/eller förkortningar som du använder i din avhandling samt skriver ut vad de betyder.
-
- Varje nytt kapitel inleds med ett färgat försättsblad.
- Texten i ett nytt kapitel börjar därmed alltid på en högersida.
Word-mallen:
- Observera att rubriken (vit text) som står på ett färgat försättsblad, inte kommer med i själva innehållsförteckningen.
- Det finns dock ett undantag: de färgade försättsblad som används för dina bifogade publikationer. Rubrikerna på dessa sidor ska ha en annan formatering jämfört med ’de vanliga’ försättsbladen.
-
När du lägger in bilder, tänk på att:
- Bilderna ska vara av god kvalitet och ha en upplösning på minst 300 dpi.
- Svartvita bilder ska vara i gråskala - inte i RGV som är avsedd för visning på skärm.
- Upphovsrätt/källa!
-
- Oavsett om du använder ett referenshanteringssystem eller inte, var konsekvent med hur du skriver dina referenser.
-
- 'Included publications' inleds med ett eget kapitelblad (färgat försättsblad).
- Därefter används färgade försättsblad före varje ny, bifogad publikation (Paper I, Paper II, Paper III och så vidare). Du väljer själv vilken text du vill ha med på dessa försättsblad - om det enbart ska stå 'Paper I' eller om du vill ha med mer fullständig information (författare, årtal, titel osv vidare). Denna text kommer med i Innehållsförteckningen.
- Om du ska infoga publicerade särtryck som ’Papers’, är det enklast om du bifogar dessa separat som pdf-filer i samband med att du skickar in din avhandling för tryck. Tryckeriet sätter ihop alla filerna till en pdf-fil. Var noga med att döpa filerna på ett tydligt sätt så att de hamnar på rätt plats i avhandlingen (Paper I, Paper II och så vidare).
-
- Kontakta högskolebiblioteket för att få den senaste versionen av listan över samtliga avhandlingar som har publicerats i Högskolan i Skövdes Dissertation Series.
- Infoga listan på avsedd plats i avhandlingen.