Barns och ungdomars hälsoprocesser påverkas av de diskurser som råder i samhället kring identitetsskapande, värderingar och digitalisering. Det är av betydelse att synliggöra sexuell mångfald och möjliggöra hälsosamma relationer samt förebygga våld i nära relationer. Med stöd av ett hälsofrämjande förhållningssätt och fokus på att identifiera resurser som bidrar och vidmakthåller hälsa kan digitalisering bli ändamålsenlig och leda till en jämlik och hållbar utveckling över tid i samhället.
Hälsa och hållbar utveckling i ett digitaliserat samhälle baseras på evidensbaserad kunskap genom att beakta och kritiskt granska spänningsfält som kan uppstå i relation till centrala begrepp som integritet och delaktighet. Kulturella föreställningar kring kön och sexualitet är en viktig del i sexualundervisningen i skolan då värderingar kring sexualitet skapas i ungdomen och påverkar individens sexualitet över tid.
Fokus på hälsosamma relationer
Forskning visar att sexualundervisning i skolan bör visa på en sexuell mångfald med fokus på att skapa hälsosamma relationer genom ökad kunskap samt diskutera ungdomars värderingar kring sexualitet och relationer. Vidare handlar det om att över tid öka ungdomars kunskap kring deras medieanvändande, rätten till sexuellt samtycke och att förebygga våld i nära relation.
Målsättning
Projektet har som målsättning att tillföra ökad kunskap om det hälsofrämjande arbetets betydelse för barns och ungdomars livsstil och livsvillkor i ett digitaliserat samhälle. Fokus kommer vara på hälsofrämjande faktorer generellt och inriktat mot skolans insatser och undervisning om sexualitet, samtycke och relationer.
Ungas identitet och värderingar
För att skapa kunskap som kan främja en hållbar hälsoutveckling hos barn och ungdomar inleds projektet med att undersöka hur ungdomars identitet och värderingar påverkar deras sexualitet och relationer. Vidare syftar forskningsprojektet till att även beskriva ungdomar erfarenheter och uppfattningar av hälsofrämjande arbete generellt och inriktat mot skolans insatser och undervisning om sexualitet, samtycke och relationer samt digitalisering.