Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   DOMINO: Dominator-mutanter

   Forskningsgrupp Distribuerade realtidssystem
   Forskningsmiljö Informationsteknologi

   Kort om projektet

   Projektnamn

   DOMINO: Dominator-mutanter

   Projekttid

   Oktober 2017 – Oktober 2025

   Finansiering och samverkan

   George Mason University, Mälardalens högskola

   Vi är alla beroende av programvara i våra dagliga liv. Den styr våra bilar, telefoner, bankkonton med mera. Olika felbeteenden är vanliga och får ibland katastrofala följder. Syftet med programvarutestning är att upptäcka brister, så kallade felorsaker, i programvaran innan den tas i bruk.

   Mutationstestning är en av de allra effektivaste teknikerna för programvarutestning. Tyvärr är tekniken beräkningsmässigt dyr eftersom den skapar en mängd versioner av programvaran (mutanter) som alla behöver analyseras. Vår målsättning med detta projekt är att minska antalet mutanter som måste analyseras, med en eller två storleksordningar, samtidigt som vi bibehåller effektiviteten hos en fullständig mutationsanalys.

   Vikten av att testa programvara

   Programvara är allt mer avgörande för vår civilisation, och programvaruutvecklare förlitar sig på effektiva tekniker för programutveckling för att utveckla, utvärdera och underhålla programvara av hög kvalitet. En av de viktigaste aktiviteterna för att uppnå kvalitet är programvarutestning, där tester utformas för att uppfylla specifika mål (testkrav) baserat på exempelvis funktionella krav, täckning av kodstruktur eller specifika feltyper.

   Kostnadseffektiv mutationstestning

   En av de mest effektiva testmetoderna är mutationstestning. Tekniken innebär att man skapar en mängd lätt modifierade (muterade) versioner av det testade programmet. Därefter ombeds ingenjören att skapa tester som orsakar felbeteenden hos de respektive muterat program (att döda mutanten). För närvarande skapar dock systemen för mutationstestning alltför många mutanter för att vara effektiva i större skala.

   Exempelvis kan tusentals mutanter behöva skapas för en Java-metod med 30 rader kod. Detta är kostsamt räknat i både beräkningskraft och manuellt arbete. Det krävs nämligen visst manuellt arbete för att genomföra mutationstestningen. Lyckligtvis har forskare funnit att vi vanligtvis skapar många redundanta mutanter. En mutant mi är redundant ifall varje test som dödar en annan mutant, mj, med säkerhet dödar även mi. Nya studier har visat att minst 90%, och ibland upp till 99%, av mutanterna är redundanta. Kostnaderna för stor redundans bland mutanter har dokumenterats i två vanliga tillämpningar: vid testfallsdesign och vid empirisk validering av andra testningstekniker.

   Att hitta minimala mängder av mutanter (dominator-mutanter)

   Det skulle alltså innebära ett stort framsteg för mutationstestningens användbarhet, och därmed för testning i allmänhet, att kunna eliminera redundanta mutanter. Detta projekt försöker utveckla algoritmer och tekniker för att minska redundans bland mutanterna, med den slutliga målsättningen att identifiera den minimala mängden av mutanter. Att redundansen elimineras innebär inte enbart en minskad kostnad för mutationstestningen, utan också en förbättrad noggrannhet vid utvärderingen av andra testningstekniker.

   Projektledare

   Bitr. professor i informationsteknologi

   Medverkande forskare

   Jeff Offutt
   Professor i Software Engineering, gästprofessor från George Mason University
   Björn Lisper
   Mälardalen University
   Publicerad: 2021-06-21
   Senast ändrad: 2021-06-21
   Sidansvarig: webmaster@his.se