Gianluca Tognon
Institutionen för hälsovetenskaper
Fetma och psykisk ohälsa ökar världen över och mycket talar för att svaret delvis finns i tarmen. Nu startar ett projekt där deltagare under tolv veckor får digitalt stöd att förändra sina matvanor för att se om det kan förbättra både vikt och mående. Samtidigt kartläggs tarmens mikrober för att förstå deras roll i samspelet. Vill du delta i studien? Anmäl dig via formuläret nedan.
På sidan: Deltagande i studie «Utforskning av samspelet mellan kost, fetma, mental hälsa och tarmmikrobiomet. En digital interventionsstudie» kan du läsa allt om vad deltagande innebär innan du bestämmer dig.
Innovativa interventioner är avgörande för att hantera globala hälsoöverbelastningar relaterade till fetma och mental hälsa. Därför kommer detta projekt att utforska samspelet mellan kost, fetma, mental hälsa och tarmmikrobiomet genom en 12-veckors digital interventionsstudie.
Det primära syftet är att bedöma genomförbarheten och effektiviteten av en dietintervention för viktnedgång och mental välbefinnande hos feta individer, samtidigt som man undersöker tarmmikrobiomens roll.
Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay-dieten är särskilt intressant på grund av dess potential att förbättra viktnedgång och mental välbefinnande.
Pilotstudien omfattar 126 överviktiga män och kvinnor som slumpmässigt tilldelats interventions- eller kontrollgrupper.
Kliniska besök kommer att bedöma antropometri, mentalhälsoundersökningar, kostminnen och insamling av avföringsprover för analys av tarmmikrobiomet.
Slutpunkter inkluderar programbevarande, överensstämmelse, förändringar i kroppsvikt, mentalt välbefinnande och mångfald i tarmmikrobiomet.
Statistiska analyser kommer att bedöma interventionseffekter och potentiella medierande roller av tarmmikrobiomet.
Långsiktiga planer involverar en storskalig interventionsstudie i Sverige, Italien och USA där vi har pågående samarbeten. Potentiella industriella fördelar inkluderar insikter för läkemedels-, bioteknik- och digitala hälsoföretag.
Forskarteamet, ledd av Dr. Gianluca Tognon (Högskolan i Skövde) i samarbete med Prof. Deborah Gustafson (New York State University, USA), inkluderar experter inom folkhälsa, neurologi, psykiatri, dietetik och statistik.
Tidslinjen sträcker sig över 2 år. Detta projekt kommer att ge insikter i nya interventioner som riktar sig mot tarm-hjärnaxeln för att hantera det dubbla bördan av fetma och mentala sjukdomar, med potentiella konsekvenser för folkhälsan och industrin.
Om du är intresserad av att delta i projektet eller om du har några frågor är du välkommen att använda kontaktformuläret ovan.
Eftersom studien fortfarande är i pilotfasen kan vi endast utse ett begränsat antal deltagare med vissa egenskaper. Därför har vi satt upp specifika kriterier för vem som kan delta och vem som inte kan.
Vi söker personer mellan 25 och 50 år som inte är gravida eller ammar. Du bör inte redan delta i en annan forskningsstudie eller ha planer på att gå med i ett viktminskningsprogram inom de kommande tre månaderna.
För att delta behöver du ha ett BMI på 27 eller högre och ha en stabil fysisk aktivitet, vilket betyder att du inte planerar att börja eller sluta träna på gymmet snart.
Dessutom bör du inte ha tagit antibiotika under de senaste sex månaderna eller använda psykiatriska eller viktminskande mediciner, eftersom dessa kan påverka resultaten av studien.
Du bör inte heller ha någon av följande diagnoser: ätstörningar (som anorexi eller bulimi), diabetes, polycystiskt ovariesyndrom eller någon form av sinnesnedsättning, såsom förlust av smak eller lukt till följd av COVID-19.
Fetma och psykisk ohälsa ökar globalt. Samtidigt visar forskning att kostmönster, särskilt MIND-GUT-dieten, som kombinerar principer från medelhavs- och DASH-kost, kan påverka både viktnedgång och mental hälsa. Vi vill förstå hur kost, humör och tarmmikrobiomet hänger ihop, och om digitala livsstilsprogram kan vara en effektiv väg framåt.
Vi söker därför deltagare till en 12-veckors koststudie där vi undersöker om MIND-GUT-dieten kan:
Studien genomförs av Högskolan i Skövde i samarbete med internationella forskare i USA och Italien. Projektet leds av Dr. Gianluca Tognon.
MIND-GUT-dieten är ett kostupplägg som kombinerar principer från MIND-dieten, som fokuserar på hjärnhälsosam mat, med livsmedel som främjar en balanserad tarmflora.
Det innebär att du äter mer av sådant som bär, grönsaker, fullkorn, baljväxter, nötter, olivolja, fisk samt probiotiska och fiberrika livsmedel.
Samtidigt minskar du intaget av rött kött, processad mat, socker och hårda fetter.
Syftet är att stötta både hjärnans funktion och tarmens mikrobiom genom ett enkelt och hållbart kostmönster.
Du kan anmäla intresse om du:
Och om du inte har någon av följande diagnoser:
Som deltagare får du:
Som deltagare bidrar du dessutom till:
Under 12 veckor kommer du att:
Totalt uppskattas tiden för besök, enkäter och intervjuer till cirka 4–5 timmar utspritt över studiens gång. Du kan när som helst avbryta ditt deltagande.
Förutom Högskolan i Skövde medverkar flera nationella och internationella samarbetspartner i MIND-GUT-studien:
Det finns ingen ekonomisk ersättning, och deltagandet är helt frivilligt.
Ja, på Deltagande i studie «Utforskning av samspelet mellan kost, fetma, mental hälsa och tarmmikrobiomet. En digital interventionsstudie» kan du läsa allt om vad deltagande innebär innan du bestämmer dig.
På projektsidan MIND-GUT-studien kan du läsa mer om projektet.
För frågor, kontakta Dr. Gianluca Tognon, gianluca.tognon@his.se, telefon: 0727-335920