Behörighet och antagning till forskarutbildning
För att bli antagen till utbildning på forskarnivå vid Högskolan i Skövde krävs bland annat att du uppfyller förkunskapskraven som gäller för ämnet, har anställning vid Högskolan eller har finansiering genom lön från annan arbetsgivare och bedöms ha förmåga att klara utbildningen. Antagning till utbildningen på forskarnivå regleras i Högskolans antagningsordning (pdf).
Gällande behörighets- och förkunskapskrav (grundläggande och särskild behörighet) för respektive forskarutbildningsämne och -område, läs mer i den allmänna studieplanen för respektive ämne:
Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnet informationsteknologi
Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i ämnet hälsovetenskap
Ansökan görs på blankett 5.1.
Anställningsformer som doktorand
För att bli doktorand krävs att du dels blir antagen till forskarutbildningen och dels har en anställning som finansierar studierna. Anställningen och antagningen sker parallellt.
På Högskolan i Skövde förekommer tre modeller för detta:
- Anställning och antagning vid Högskolan i Skövde: Doktorandanställning eller adjunkt
- Anställning vid Högskolan i Skövde, antagning vid annat lärosäte: Doktorandanställning eller adjunkt
- Anställning hos annan arbetsgivare, antagning vid Högskolan i Skövde: Till exempel industridoktorand
Finansiering
Anställning
Utbildning på forskarnivå vid Högskolan finansieras, som regel, genom en anställning som doktorand. Anställningen är en visstidsanställning fram till och med avlagd doktorsexamen, dock längst 5 år. Studierna kan bedrivas på deltid, till exempel parallellt med annan tjänstgöring, men ska kunna slutföras inom åtta år för doktorsexamen och fyra år för licentiatexamen. Av detta följer att antagning inte görs för en aktivitetsgrad om mindre än 50 procent. Enligt Högskoleförordningen (5 kap. 7 §) får den första anställningen gälla högst ett år. Anställningen får därefter förnyas med högst två år i taget.
Inom ramen för doktorandtjänst kan doktoranden delta i undervisning och annan institutionstjänstgöring upp till 20 procent inom tjänsten.
Utbildningstiden får förlängas endast om det finns särskilda skäl för det, såsom ledighet på grund av sjukdom, för tjänstgöring inom totalförsvaret eller för förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer och studentorganisationer eller föräldraledighet.
Läs mer om vad som gäller för anställning som doktorand i Anställningsordning vid Högskolan i Skövde (pdf)
Lönen för forskarstuderande med doktorandanställning följer en lönestege, vilket innebär att det inte förekommer någon individuell förhandling. Mer information om lönestege för doktorander finns på medarbetarportalen (inloggning krävs).
Vid Högskolan i Skövde finns inga stipendier eller utbildningsbidrag att söka.
Företagsanställda doktorander
Doktorander som är antagna vid Högskolan och med en anställning inom näringslivet eller offentlig sektor, får sina forskarstudier finansierade av arbetsgivaren. Dessa benämns också ibland som industridoktorander.