Joeri Van Laere
Institutionen för informationsteknologi
Digitaliseringen går i en hisnande fart och medborgaren blir allt mer beroende av en fungerande infrastruktur. Vad händer i samhället när funktioner som tas förgivet, såsom vårt betalsystem, drabbas av en teknisk störning eller saboteras? Klarar Sverige en vecka utan kortbetalning? Hur kan samhällsaktörer i alla de sektorer som drabbas utveckla ett gemensamt agerande som dämpar eskalering och lindrar konsekvenser av ett långvarigt avbrott i betalsystemet?
I projektet har vi skapat en spelmiljö där konsekvenser av en långvarig störning i betalsystemet upplevs och där samhällsaktörer från olika sektorer tillsammans kan resonera kring, och testa effekterna av olika kombinationer av åtgärdspaket.
På onsdag 2 juni 2021 genomfördes vår slutkonferens där vi presenterade projektets viktigaste fynd och där en panel diskuterade kring hur samhället kan hantera en betalsystemsstörning. Ta del av den inspelade slutkonferensen (play.his.se).
I maj 2021 publicerades vår slutrapport som beskriver hur simuleringsspelen har genomförts och vilka råd och rekommendationer vi har för butiker, myndigheter och medborgare. Rapporten finns tillgänglig hos MSB som finansierade forskningsprojektet.
I spelet drabbas ett fiktivt samhälle av en långvarig störning där kortbetalningar inte är möjliga under 10 dygn. Aktörer som deltar i spelet ska inte pröva sin nuvarande beredskap, utan ska tillsammans med andra samhällsfunktioner utveckla samhället som helhet och ges möjlighet att ställa sig frågan; hur bör vi tillsammans agera och genom detta öka fokus på önskvärda åtgärder och riktlinjer.
I rollspelen kommer deltagarna under en heldag gemensamt analysera olika situationer från ett helhetsperspektiv och föreslå beslut där de tar hänsyn till varandras intressen. Besluten matas varje gång in i en datorsimulering som återger vad de samlade effekterna av besluten blir på stor skala (i hela Sverige) efter en viss tidsperiod (några dagar eller veckor beroende på scenariot som spelas). Deltagarna får omgående resultaten och tar sedan ställning till den nya situationen. På det sättet spelas ett skeende med ett flertal beslutsrundor och lär deltagarna mer och mer om varandras beteende och systemets komplexitet i stort.
Kombinationen av rollspelssimulering och datorsimulering är ett forskningsområde där styrkorna med båda simuleringsformer försöks utnyttjas. Genom rollspelssimulering kan de verkliga aktörerna bli en del av simuleringen, som gör simuleringen mer genuint. Genom datorsimulering kan effekterna av besluten på större skala och över längre tid snabbt analyseras och visualiseras.
Projektet är ett samarbete mellan forskare från Mittuniversitet, Linköpings universitet, Högskolan i Skövde och företaget Combitech. Var och en går in i projektet med var sin spetskompetens. De förväntade resultaten av projektet är:
Publikationer relaterade till projektet hittar du här.