Peter Thorvald
Institutionen för ingenjörsvetenskap
I utvecklingen av nya produkter saknas ofta förståelse för användarens behov. Vår forskningsgrupp vill bidra till att skapa en process för produktdesign där användarens behov och förväntningar står i fokus. Genom vår forskning genereras kunskap som bidrar till nya verktyg och metoder för utvecklingen av mer användarvänliga produkter. Gruppen forskar inom följande områden: digital mänsklig modellering, antropometri, industriell informationsdesign samt smarta textilier.
Ambitionen inom forskningsgruppen är att arbeta med breda användargrupper för att skapa lösningar som bidrar till positiva användarupplevelser, en god ergonomi och hög produktkvalitet för användargrupperna. Produkten ska erbjuda individuell livskvalitet, uppfylla sociala hållbarhetsmål och stödja lönsam verksamhet. Begreppet produkt innefattar allt från konsumentprodukter, fordon, arbetsstationer, informationssystem etc.
Vårt mål är att i samarbete med forskare och industripartners bidra med ny kunskap så att vi bit för bit kan uppnå våra gemensamma mål. Vår forskning tillämpas i människors vardag just därför är nära samarbete med företag, forskningsinstitut och andra lärosäten mycket viktigt för forskningen. Tillsammans identifierar vi utmaningar och hittar gemensamma lösningar. Välkommen att utforska våra aktuella och genomförda forskningsprojekt.
Forskning kring metoder och verktyg för att modellera och simulera människa-produktinteraktioner, för utformning av ergonomiska produkter och arbetsstationer. Området inkluderar även människa-robot-interaktion.
Kontaktperson: Dan Högberg
Antropometri är en gren av ergonomi som behandlar människans kroppsmått. Forskningen är relaterad till insamling, behandling, användning och kommunikation av antropometriska data för design.
Kontaktperson: Erik Brolin
Kognitiv ergonomi är ett forskningsområde som studerar hur människor interagerar med arbetsmiljöer, teknologier och system utifrån mentala processer som perception, minne, beslutsfattande och problemlösning. Syftet är att utforma arbetsplatser och tekniska system som minskar kognitiv belastning, förbättrar effektivitet och säkerhet samt främjar välbefinnande. Området är särskilt relevant inom industri, hälso- och sjukvård samt digitala gränssnitt, där mänskliga faktorer spelar en avgörande roll för prestation och arbetsmiljö.
Kontaktperson: Peter Thorvald
Forskning om hur smarta textilier kan användas i industrin för att förbättra interaktion, ergonomi och produktivitet. Området inkluderar även människa-robot-interaktion.
Kontaktperson: Lars Hanson