
Projektet syftar till att i samverkan utveckla produktionsprocesser för prioriterade teknikområden inom elektriska drivlinor, där industrin identifierat ett stort och växande behov av ny kunskap och kapacitet.
Identifierade behov
Projektet fokuserar på fyra centrala teknikområden med särskilt stort utvecklingsbehov:
- Kraftelektronik, tillverkning och testning, inklusive kopplat till batterisystem.
- Lasersvetsning, svetsning av kraftelektronik och batteri.
- Säkring av produktionsresultat.
- Nästa generations e-maskiner
Samverkan och industriellt åtagande
Bakom projektet står ett starkt industriellt engagemang och behovsbilden delas av samtliga deltagande parter: AB Volvo Penta, Powertrain Engineering Sweden AB, Volvo Lastvagnar AB, Volvo Car Corporation (Motor Skövde), Högskolan i Skövde samt IDC West Sweden AB.
Projektupplägg
Projektet sträcker sig över 36 månader och är organiserat i fyra arbetspaket, alla med fokus på forskning och innovation. Arbetet är inriktat på att utveckla tekniker, bygga kompetens och skapa förutsättningar för implementering inom industrin.
Syfte och mål
Det övergripande målet är att möjliggöra utveckling och användning av avancerad utrustning för produktionsprocesser i ASSAR Industrial Innovation Arena i Skövde. Genom gemensamt arbete i ASSAR-miljön ska ny kunskap tas fram inom teknikområden som är avgörande för elektrifieringen av fordonsindustrin. Kunskapen kommer att vidareutvecklas och tillämpas i respektive parts verksamhet, samtidigt som den lägger grunden för framtida forsknings- och innovationssatsningar.
Projektledare
Lars Tööj, IDC West Sweden AB