
Målet med den här simuleringsstudien är att visa vilka effekter olika nära vårdinsatser kan få på antalet akutmottagningsbesök och slutenvårdsdagar för gruppen mest sjuka äldre respektive sköra äldre.
De mest sjuka äldre patienterna utgör cirka 14 procent av invånarna som är 65 år eller äldre i Västra Götaland, vilket motsvarar ungefär 46 000 personer. Av dessa har 5 000 personer besökt akutmottagning fyra eller fler gånger under ett år och klassificeras som mångsökare.
Denna grupp har ett stort behov av samordnad vård och omsorg. Brister i samordning och tillgänglighet till läkare, samt för lite proaktiv vård och personcentrerad inriktning i kommunal vård och på vårdcentraler, leder ofta till bristande kvalitet, patientsäkerhet och trygghet. Detta kan resultera i onödigt lidande för patienterna och hög konsumtion av sjukhusvård.
Målet med denna simuleringsstudie är att visa effekterna av olika insatser inom nära vård på antalet besök på akutmottagningar och antalet slutenvårdsdagar för de mest sjuka äldre respektive sköra äldre.
Fokus i studien är att undersöka hur insatser inom nära vård kan minska behovet av specialiserad vård, snarare än att omfördela olika uppgifter. Simulering ger inte en lösning på problemet, men erbjuder insikt om hur problemet kan lösas.