Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Cybersäkerhet och nätverksadministration

   Cybersäkerhet och nätverksadministration

   Digitaliseringen har gjort oss sårbara och vi ser en ökande mängd angrepp från kriminella med avsikt att tjäna pengar eller förstöra. Cybersäkerhet är nyckeln till att skydda både individer, företag och samhället som helhet från cyberhot och cyberbrott. Läs kandidatprogrammet Cybersäkerhet och nätverksadministration och se fram emot en spännande karriär. Under utbildningen får du flera akademicertifikat från Cisco.

   Efterfrågan på personer som kan säkerställa säkerhet och integritet för våra digitala system exploderar just nu. Det här programmet möter upp behoven och ger dig rätt kompetens för att bidra till en säkrare digital framtid.

   Behörighetskrav och ytterligare information

   Programmet är ett kandidatprogram på 180hp (motsvarar tre års heltidsstudier). På programmets internationella webbsida hittar du praktisk information om behörighetskrav, urval och utbildningsplan. 

   Om programmet

   Programmet Cybersäkerhet och nätverksadministration ger dig verktygen att implementera, säkra, och övervaka digitala system och nätverk så att samhällsaktörer och företag ska kunna hålla igång sina verksamheter på ett säkert sätt. 

   Utbildningen kombinerar nätverksadministration och serveradministration i både Windows- och Linux-miljöer med ett tydligt fokus på säkerhet. Du lär dig allt från hur man bygger nätverk och implementerar och förvaltar system till penetrationstestning och riskhantering. Sammantaget får du en unik kombination av kunskaper som förbereder dig för en mängd olika yrkesroller inom cybersäkerhet och IT.

   I form av studiebesök, gästföreläsningar och events samarbetar programmet med såväl lokala som nationella och internationella aktörer. De senaste åren har vi besökt Ericsson i Linköping, haft gästföreläsare från Polisen och varit på säkerhetskonferens med Truesec. Vi har också en årlig hackertävling i samarbete med företag inom IT-branschen där studenter tävlar mot varandra och andra utbildningar i Sverige.  

   Cybersäkerhet och nätverksadministration är ett internationellt utbildningsprogram och all undervisning ges på engelska.

   Det här läser du på programmet

   Programmets kurser ger dig en helhetssyn inom området genom praktiska och teoretiska systemadministrationskurser, nätverkskurser och säkerhetskurser. Programmet inkluderar också kurser med fokus på administrativ säkerhet och hur cybersäkerhet kan bidra till ett hållbart samhälle. 

   Under programmets första år får du grundläggande kunskap om informationssäkerhet, systemadministration, datakommunikation, databaser och programmering. 

   Under andra året sker ytterligare fördjupning inom datakommunikation, nätverkssäkerhet och operativsystem. Andra året ger även en introduktion till IT-forensik och arbetet som cybersäkerhetsspecialist. 

   Under de tredje året kan du läsa utomlands eller fortsätta med att fördjupa dig inom cybersäkerhet, riskhantering och trådlösa nätverk. Utbildningen avslutas med ett examensarbete.  

   Under utbildningen kommer du att få möjlighet att samarbeta med företag och andra samhällsaktörer för att förbereda dig för din framtida yrkesroll. 

   När du är klar med dina studier har du en djup kunskap om hur digitala system implementeras, övervakas, attackeras och skyddas. 

   Sökperiod

   Programmet ges på engelska och du söker i samband med den internationella sökperioden (1 november-15 januari). Du söker på universityadmissions.se.

   Utlandsstudier

   Vill du upptäcka världen samtidigt som du studerar finns det goda möjligheter att studera en termin på något av våra partneruniversitet. Det passar bäst att resa iväg den första terminen i årskurs tre och det finns många utländska universitet att välja mellan. Du får möjlighet att studera unika kurser som partneruniversiteten ger och du får tillgodoräkna dig dina högskolepoäng, förutsatt att du får godkänt på kursen. 

   Det kommer finnas tillfälle att åka iväg på kortare internationella utbyten. 

   Jobb efter examen

   Cybersäkerhet är ett område med stor brist på arbetskraft inom alla branscher, både i Sverige och internationellt. Enligt ”Cybersecurity workforce gap analysis” så saknades det mer än 3,4 miljoner cybersäkerhetsarbetare i världen 2022. Behovet förväntas öka med 26% per år i världen, i Europa förväntas siffran årligen öka med 60%.  

   Efter avslutade studier kan du till exempel jobba som: 

   • Cybersäkerhetsanalytiker/Cyber Security Analyst
   • IT-säkerhetsspecialist
   • IT-säkerhetsanalytiker
   • Nätverkssäkerhetsexpert
   • Nätverkstekniker
   • Nätverksspecialist
   • Informationssäkerhetsspecialist
   • Cybersäkerhetspecialist
   • Red/Blue Team Member
   • Cyber Intelligence Specialist
   • Cyber Operations Specialist
   • Digital Forensics Analyst
   • IT Security Architect
   • Network Security Administrator
   • Cyber Security Engineer

   Läsa vidare efter programmet

   Tre års studier på Cybersäkerhet och nätverksadministration leder till en kandidatexamen med huvudområdet informationsteknologi. Efter din examen kan du fortsätta med magister- eller masterstudier på Högskolan i Skövde. Det finns till exempel en masterutbildning inom Integritet, informationssäkerhet och cybersäkerhet. Du har också möjlighet att läsa vidare på magister- eller masternivå på andra lärosäten, både i Sverige och utomlands.

   Programansvarig

   Adjunkt i informationsteknologi

   Mer om programmet

   programmets internationella webbsida hittar du praktisk information om behörighetskrav, urval och utbildningsplan med mera. 

   Publicerad: 2023-10-12
   Senast ändrad: 2023-10-12
   Sidansvarig: webmaster@his.se