Visa mer om programmetVisa mindre om programmet
Programmet innebär studier på heltid under 2,5 terminer eller på halvfart 5 terminer. Studierna bedrivs både på campus och via Högskolans digitala lärplattform Canvas. Den schemalagda undervisningen sker på måndagar och torsdagar, i största möjliga utsträckning.
Utbildningen ger dig behörighet att vaccinera i enlighet med barnvaccinationsprogrammet, förskriva förbrukningsartiklar samt vissa läkemedel.
Ansökningsperiod 2024
Datum för anmälan: 15 februari till 15 mars.
Det här läser du på programmet
I utbildningen ingår såväl teoretiska studier inom omvårdnad och biomedicin som verksamhetsförlagd utbildning (VFU). I de teoretiska studierna läser du om såväl barn och ungdomars hälsa som vuxna och äldres hälsa samt förskrivningsrätt för vissa läkemedel. Du får också med dig kursen Undersökningsmetodik och hälsobedömning, en unik kurs som ger dig ett försprång i patientmötet.
Du genomför din VFU inom barnhälsovård, elevhälsa, kommunal hälso- och sjukvård eller primärvård. Under VFU tillämpar och fördjupar du dina kunskaper och färdigheter. Läser du programmet på halvfart rekommenderas att VFU genomförs som helfartsstudier. VFU-platserna planeras i möjligaste mån till Högskolans närområde. Utdrag från belastningsregistret ska visar inför VFU.
Vetenskaplig teori och metod finns med som en röd tråd genom utbildningen, som avslutas med att du skriver en magisteruppsats.
Utbildningen ges på svenska, men kurslitteratur och artiklar på engelska förekommer.
Passar det här programmet mig?
Distriktssköterskeprogrammet vänder sig till dig som är sjuksköterska och har 1 års yrkeserfarenhet. Du är intresserad av att arbeta riktat mot individer i sitt sammanhang, där aspekter som närmiljö och samhälle beaktas. Yrket som distriktssköterska ställer stora krav på din förmåga till självständigt arbete, vetenskapligt förhållningssätt, mångkulturellt kunnande och professionellt ansvar.
Ett personcentrerat arbetssätt är grunden för att stödja och stärka individen, familjen och gruppen i det hälsofrämjande arbetet där omvårdnads- och medicinska ställningstaganden integreras.
Jobb efter examen
Distriktssköterskan arbetar inom många olika verksamhetsområden och vårdformer där arbetsuppgifterna är skiftande. I arbetet ingår att identifiera och bedöma patienters vårdbehov samt genomföra åtgärder som främjar hälsa och förebygger ohälsa i alla åldersgrupper.
I dagsläget råder brist på specialistutbildade sjuksköterskor. Dessutom beräknas cirka 60 procent av dagens distriktssköterskor att gå i pension under de närmaste 15 åren. Möjligheterna till anställning som distriktssköterska efter din utbildning anses därför vara goda.
Läsa vidare
Utbildningen ger dig en specialistsjuksköterskeexamen med inriktning distriktssköterska samt en filosofie magisterexamen i omvårdnad. Efter examen är du behörig att genomgå utbildning på forskarnivå.