Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Studera på distans

      Vill du ha stor flexibilitet i att planera studierna själv, eller att kunna bo kvar på annan ort under tiden du studerar? Då kan distansstudier vara ett bra alternativ för dig!

      Att studera på distans är en möjlighet – och ett ansvar. Å ena sidan kan du planera mycket av dina studier på egen hand och behöver inte tillbringa vardagarna på plats på Högskolan. Du behöver inte heller flytta för att studera. Å andra sidan är det upp till dig själv att skapa goda förutsättningar för studierna på egen hand. Kraven på dig som student är desamma som om utbildningen ges på plats.

      Många av våra kurser och program ges på distans sen lång tid och det finns stor erfarenhet av distansutbildning på Högskolan. Tveka inte att fråga kurs- eller programansvarig om det är något du funderar på kring den här studieformen.

      Eget ansvar för studierna

      Distansutbildningar kan ha obligatoriska träffar på plats på Högskolan, i övrigt är det studier på hemmaplan som gäller. Du kommunicerar med lärare och kurskamrater via digitala plattformar och det krävs att du har tillgång till dator och internet för att kunna genomföra studierna.

      Ofta finns föreläsningar förinspelade, i vissa fall sker de vid bestämda tider. Det är upp till dig som student att hålla koll på vad som gäller för aktuell kurs och vad som förväntas av dig i form av deltagande, inlämningar och examinationer. Högskolan i Skövde använder Canvas som lärplattform, där kommer du hitta all information som rör programmet eller kursen.

      Samma tidsåtgång som campusstudier

      Många tänker sig att kombinera distansstudierna med annan sysselsättning, som jobb eller andra studier. Det är viktigt att du är medveten om vilken studietakt distansutbildningen ges på när du planerar din tid. Om studietakten är helfart (100 %) innebär det att studierna beräknas ta ungefär 40 timmar i veckan att genomföra. Studerar du på halvfart (50 %) tar studierna ungefär 20 timmar i veckan. Att de genomförs på distans gör inte att tidsåtgången minskar, bara att du lägger upp tiden själv i större utsträckning.

      Skillnader och likheter vid campus och distans

      Den största skillnaden mellan campus- och distansstudier är så klart att du inte är på plats på Högskolan, utom vid de tillfällen det kan vara obligatorisk träff. Det innebär att du har alla kontakter med andra studenter och lärare via digitala kanaler som forum, chattar, videosamtal, e-post och liknande. Uppgifter och föreläsningar presenteras på lärplattformen Canvas, som du får inlogg till när du är student.

      Innehållet i utbildningen är precis detsamma, distansstudierna innehåller samma moment, litteratur och krav på att du kan visa dina kunskaper i slutet av varje kurs.

      Campusträffar

      Vissa distansutbildningar har obligatoriska campusträffar. Det innebär att du behöver komma till Högskolan i Skövde vid bestämda tillfällen. På campusträffarna kan det både förekomma föreläsningar, praktiska moment och examinationer. Poängen med campusträffar är att skapa möjlighet att genomföra de moment som kräver personlig närvaro, vid ett fåtal koncentrerade tillfällen istället för löpande under utbildningen.

      Campusträffar är också till för att träffa studiekamrater och lärare på plats, öka tillhörigheten till Högskolan i Skövde och öka motivationen för hållbara studier genom hela utbildningen (3 år för kandidatprogram).

      Du kan se om det finns obligatoriska träffar i programmet eller kursen redan när du läser om programmet. Informationen finns under listen "Behörighet och utbildningsplan", som går att fälla ut på programsidan.

      Stöd 

      Som student på Högskolan i Skövde har du rätt till vårt studentstöd oavsett om du studerar på distans eller på campus. Det innebär att du kan ta kontakt med oss om du till exempel vill ha studievägledning, om du behöver särskilt stöd, vill ta hjälp av Studieverkstan eller prata med en kurator.

      Vi erbjuder också olika kurser och information kring till exempel studieteknik, uppskjutarbeteende och stresshantering.

      På Studentportalen finns information om vårt studentstöd och hur du kommer i kontakt med oss!

      Digitala förutsättningar

      För att du ska kunna genomföra distansstudierna behöver du till att börja med ha tillgång till en dator, webbkamera och internet. Beroende på utbildning ställs olika krav på att du ska kunna ladda ner och köra viss programvara på datorn, du behöver alltså ha rättigheter att göra det på datorn du använder.

      Att studera på distans är en unik möjlighet att påverka sitt studieupplägg. För att lyckas med sina studier behöver man dock vara aktiv både med själva studierna men också i kommunikation med studiekamrater. Så snart du kommit in på utbildningen är det toppen om du direkt orienterar dig hur Zoom (kommunikationsverktyg) och Canvas (lärplattform) fungerar. Det är utmärkta redskap för att knyta kontakter och ställa frågor eller hjälpa varandra i studierna.

      Publicerad: 2022-10-10
      Senast ändrad: 2023-07-26
      Sidansvarig: webmaster@his.se