Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Så här funkar högskolestudier

      Att studera på heltid innebär ungefär 40 timmar i veckan och på många utbildningar är större delen av den tiden inte schemalagd. Utöver föreläsningar, seminarier och grupparbeten förväntas du läsa på egen hand. Då gäller det att vara disciplinerad och hitta bra rutiner.

      Högskolestudier innebär ett annat sätt att studera än på gymnasiet. Du läser ofta bara en eller ett par kurser samtidigt och det är mer text att ta in, både på engelska och svenska. Känner du dig lite studieovan i början finns hjälp att få så du hittar bra studietekniker.

      När du är student på Högskolan finns också olika former av stöd att få, för att utvecklas som student. Ta den hjälpen – det underlättar övergången till högskolestudier.

      Ett helt nytt språk – eller bara krångliga ord?

      I den här världen har vi många ord och begrepp som kan verka krångliga. När du har studerat ett tag kommer du ha lärt dig många av dem, och börjar säkert använda dem själv. Vi har beskrivit några av dem här på sidan, en hel del finns också i vår "Akademisk ordlista". 

      Några begrepp att känna till

      Studietakten visar hur mycket du läser i genomsnitt under en termin.

      Helfart, 100 procent. Studerar du på heltid ska studierna ta cirka 40 timmar i veckan. Då ingår exempelvis schemalagd undervisning, egna studier, seminarier, redovisningar, grupparbeten och tentor. Helfartsstudier under en termin ska ge dig 30 högskolepoäng, hp, om du blir godkänd på alla moment.

      Halvfart, 50 procent. Studierna ska ta ungefär 20 timmar i veckan. Studerar du en termin på kvartsfart innebär det 15 hp om du klarar alla delar.

      Kvartsfart, 25 procent. Du får räkna med att dina studier tar cirka 10 timmar i veckan. Klarar du alla moment på kursen som går i kvartsfart får du 7,5 hp.

      De flesta kurserna är på dagtid, men det finns även en del kvällskurser, kurser på distans och helt nätbaserade kurser. Många utbildningar har kurser på dagtid, men det finns även kurser som du endast kan gå på kvällarna. Det kan vara bra om du vill kombinera ett arbete med att läsa någon enstaka kurs på Högskolan.

      Distanskurs innebär att du i regel bara träffar dina lärare och studiekamrater vid några få tillfällen per termin. Övrig tid läser du från din hemort.

      Nätbaserade kurser – all undervisning, tentor och inlämningsuppgifter samt kontakter med lärare och andra studenter sker helt online via olika lärplattformar.

      På högskolor och universitet utgår all undervisning från kurser. En termin brukar bestå av flera olika kurser som du läser efter varandra. Du kan söka fristående kurser eller till programutbildningar. På ett program är det bestämt vilka kurser som ingår och du vet på förhand vad du ska läsa. De flesta programmen är mellan tre och fem år långa, det vill säga 180-300 hp och du läser oftast tillsammans med samma studiekamrater hela tiden. En veckas studier är 1,5 högskolepoäng (hp) och en termin 30 hp. En programutbildning leder fram till en examen.

      Väljer du att läsa fristående kurser kan du själv plocka ihop de kurser du är intresserad av och på sätt ihop din egen utbildning. Du kan kombinera olika kurser och avsluta med en examen beroende på vad och hur mycket du har läst.

      Högskolan i Skövde har rätt att utfärda examina på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå inom olika ämnesområden.

      En examen är ett bevis på att du genomfört alla kurser, som behövs för respektive examen, och klarat dem med minst godkänt betyg. 

      Du kan läsa mer om examen på Studentportalen.

      Den vanligaste betygsskalan på högskolor och universitet i Sverige är den tregradiga skalan väl godkänt, VG, godkänt, G, och underkänt, U. Skulle du bli underkänd, har du möjlighet att läsa på igen och göra en omtenta.

      En stor skillnad mellan att läsa på gymnasiet och på högskola är mängden kurslitteratur. En annan skillnad är att du måste skaffa böckerna själv. I kursplanen, som finns som ett PDF-dokument på varje enskild kurssida, kan du se vilken litteratur som ingår i kursen. Det kan vara både böcker och artiklar. Här står också vad som är obligatoriskt och vad som är frivilligt att läsa. Det kan bli dyrt om du köper alla böckerna nya. Ett tips är att se om tidigare studenter vill sälja sin litteratur eller kanske kan låna ut böcker. Du kan försöka hitta begagnade böcker på olika sajter.

      Den större litteraturmängden innebär ett annat sätt att studera jämfört med gymnasiet. Det är viktigt att du hittar en bra studieteknik som fungerar för dig och kom gärna till Studieverkstan som finns i Högskolebibliotekets lokaler för att lära dig mer om hur du kan hitta bra sätt att studera på. 

      Hitta kursplan eller utbildningsplan (på studentportalen)

      Undervisning på högskola finns i olika former. Det handlar exempelvis om föreläsningar, seminarier och lektioner. En föreläsning är vanligtvis för en större grupp studenter, medan en lektion oftast är för ett lite färre antal.

      På seminarier kanske ett arbete ska presenteras och du som student förväntas vara aktiv.

      På laborationer handlar det om mera experimentella uppgifter som du ska lösa enskilt eller tillsammans med dina studiekamrater. Resultatet ska redovisas och en lärare finns med som handledare.

      Publicerad: 2020-01-23
      Senast ändrad: 2023-07-26
      Sidansvarig: webmaster@his.se