Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Studentbostad

   Som blivande student är det mycket att tänka på. En viktig fråga är givetvis var du ska bo. Det är bra att börja söka bostad så tidigt som möjligt och kom ihåg att ställa dig i bostadskön för studentbostäder. Här hittar du information om hur du söker studentbostad eller annat boende i Skövdetrakten.

   Studentbostad via Skövdebostäder

   Högskolan äger inga bostäder och kan därför inte ordna studentboende. Det är det kommunala bolaget Skövdebostäder som har studentbostäderna och där bör du ställa dig i den särskilda studentbostadskön så snart du vet att du vill studera i Skövde.

   Studentbostadskö hos Skövdebostäder
   Studentområden hos Skövdebostäder

   Varje ködag ger en poäng och kötiden/poängen är viktig när bostäderna förmedlas. Du måste ha en aktiv intresseanmälan i kön för att få erbjudande om bostad, men du kan inte få kontrakt förrän du är antagen till studier vid Högskolan i Skövde. Eftersom det finns fler studenter än bostäder, får du räkna med att stå i kö ett tag innan du kan få ett erbjudande.

   Studentrum, delad lägenhet eller egen lya

   Som student brukar tillgångarna vara ganska begränsade. Det är oftast billigare att leva i Skövde om du jämför med en storstad och det finns olika sätt att bo billigare. Egen lägenhet, rum i studentkorridor eller kanske dela lägenhet med en kompis? Många studentbostäder ligger bara några minuters promenad från campus eller i centrum, men du kan också bo lite utanför stan eller i en annan kommun. Det finns många alternativ och huvudsaken är att du trivs. Oavsett vad du föredrar är det viktigt att du börjar leta boende så snart du kan.

   Andra bostadsalternativ

   Om du inte vill bo i studentbostad, eller inte har tillräckligt med kötid för att få ett erbjudande, finns det såklart alternativ. Det finns ett flertal andra bostadsbolag och fastighetsägare i Skövde att vända sig till. Kommunen har länkat till en mängd privata bostadsbolag på www.skovde.se/bygga-bo/fastighetsbolag. Privatpersoner som vill hyra ut rum och lägenheter hittar du på olika bosajter, liksom på Högskolans lista över lediga privata bostäder.

   Flytta hit (skovde.se) kan du läsa mer om både staden och de olika områdena och om hur du hittar bostad.

   Bostad på ort nära Skövde

   Det är också enkelt att ta sig till Skövde från flera kommuner i närheten. Kommuner som ligger inom 20 minuters tåg/bussavstånd är Tibro, Falköping, Stenstorp och Töreboda. På www.vasttrafik.se kan du kolla tidtabeller, priser och hur lång tid det tar att ta sig mellan platserna. Högskolan ligger bara ett par minuter från buss- och tågstationen i Skövde så det är enkelt att pendla till och från Högskolan.

   Skillnaden på studentbostad och vanlig hyresrätt

   Det finns några skillnader mellan en vanlig hyresrätt och en studentbostad. Dels finns studentbostäderna i lite olika former, från rum med delat kök till egen lägenhet, och dels måste du studera för att få hyra en studentbostad. Alla studentbostäder hos Skövdebostäder är direktuppkopplade till SHS (Studentnätet Högskolan Skövde) med undantag av Gamla skolan och Kurortsvägen 10.

   Hos Skövdebostäder gäller 10-månadershyra, alltså att du betalar hyra under tio av årets tolv månader. Det kan vara bra att ta med i beräkningen när du jämför kostnaden för olika boendealternativ. För vanliga hyresrätter ska hyran betalas under hela året.

   Tips när du flyttar in

   Ja, anmäl till Skatteverket att du flyttar så att du får rätt förmåner som till exempel bostadsbidrag.

   Ja, och du ändrar din adress utan kostnad på Skatteverket.se.

   Om du vill att din post ska skickas, eftersändas, från din gamla till din nya adress kan du till en kostnad anmäla adressändringen på adressandring.se.

   Skaffa en hemförsäkring eller se till att flytta med din gamla försäkring.

   Hemförsäkringen skyddar i sig inte mot att något händer, på brandskyddsforeningen.se får du goda råd om att förebygga brand i hemmet.

   Fråga bostadsbolaget om vad som ingår i hyran. Vatten brukar ingå, men ibland tillkommer elkostnaden och då måste du ordna med el-abonnemang.

   Ta reda på vad som ingår i just din hyra. Ska du teckna ett abonnemang så tänk på att jämföra olika företag och abonnemang och välj ett som passar dina behov.

   Studentrabatter hittar du på Studentkårens webbplats studentkaren.se eller på mecenat.se.

   Bostadskoordinator – öppettider och kontakt

   Öppettider

   Måndag – fredag

   10:00 – 12:00

   Kontakt

   Högskolevägen 8, 541 28 Skövde
   Hus E, våning 2
   Publicerad: 2020-01-24
   Senast ändrad: 2024-03-04
   Sidansvarig: webmaster@his.se