Visa mer om programmetVisa mindre om programmet
- Upptäcka och karakterisera nya arter
- Mäta förhållandet mellan arter och populationer
- Spåra miljötoxiner och sjukdomar i olika ekosystem
- Identifiera invasiva arter
- Identifiera genetisk mångfald inom hotade arter för att utveckla bevarandestrategier
Molekylär ekologi är en interdisciplinär masterutbildning som kombinerar områdena ekologi, molekylärbiologi och bioinformatik. Vid Högskolan i Skövde erbjuder vi dig en ettårig masterutbildning i molekylär ekologi, där du i stor utsträckning ägnar dig åt fältstudier samt avancerade laboratorie- och datorbaserade tekniker.
Inriktningen på dina studier
Termin 1
Huvudfokus under första terminen är teori och laboratoriekunskap inom molekylärbiologi och områden som bidrar med nödvändiga metoder för studier inom molekylär ekologi. Du kommer att lära dig att planera och utföra laboratorieexperiment och att tolka och analysera genererade data med hjälp av bioinformatik och biostatistik. Laboratorietekniker som används inkluderar PCR, mutagenes, kloning, qPCR och proteinuttryck.
Under första terminen introduceras du också till aktuella forskningsspecialiseringar, teorier, tillämpningar och vetenskapliga metoder inom molekylär ekologi, med inriktning på bevarandebiologi och miljöövervakning.
Termin 2
Programmet avslutas med ett examensarbete (30 poäng) under andra terminen. I det projektet kommer du att lösa ett relevant forskningsproblem inom molekylär ekologi, vilket gör att du kan kombinera teoretisk kunskap med praktisk laboratorieskicklighet. Examensarbetet utförs individuellt och kan utföras vid ett företag, en organisation eller en utbildningsinstitution, antingen i Sverige eller utomlands.
Molekylär ekologi är en internationell masterutbildning, och alla kurser som ingår i programmet hålls på engelska.
Möjlighet till utlandsstudier
Du kommer att få möjlighet att utföra en del av ditt examensarbete utomlands.
Läsa vidare efter programmet
Efter genomförd examen kan du fortsätta med studier på forskarnivå.
Jobb efter examen
Den senaste utvecklingen av nya molekylära tekniker har revolutionerat biovetenskapen, vilket har lett till ökade användningsområden inom bevarandebiologi, ekologi, evolution, jordbruk och miljöövervakning.
Efter dina studier kan du arbeta i olika akademiska, statliga eller privata sektorer, till exempel på bioteknikföretag och miljökonsultföretag. Du kan också fortsätta med forskning vid offentliga eller privata forskningslaboratorier.