Patrik Gustavsson
Bitr. lektor i produktionsteknik
Institutionen för ingenjörsvetenskap
Välj ett tillfälle för att visa kursplan och behörighetskrav.
Ange kod HS-26504 på antagning.se
Kursen genomförs utan obligatoriska träffar på campus. Undervisningen stöds av informations- och kommunikationssystem. Kursmaterial är tillgängligt via lärplattformen i Studentportalen.
Cyberfysiska system innebär, mer eller mindre, att både den digitala och den fysiska världen är sammankopplade och interagerar med varandra. Detta möjliggör en mer robust lösning som anpassar sig i förhållande till den produkt som tillverkas och agerar om det uppstår förändrade förhållanden i systemet eller omgivningen.
För att bygga förståelse kommer vi att dyka ner i flera olika koncept och teknologier som idag används för att bygga cyberfysiska system. Bland annat kommer vi beröra nätverk, cybersäkerhet, digitala tvillingar, molnbaserade tjänster och hur dessa kan användas med industriella system. Under vår djupdykning kommer vi titta på dess möjligheter och utmaningar, varefter du kommer få i uppgift att analysera vilken inverkan ett cyberfysiskt system kan ha på en tillverkningsprocess inom din egen, eller annan organisation.
Under kursen kommer du få möjlighet att testa hur ett cyberfysiskt system kan byggas upp i en virtuell miljö för att lösa ett hypotetiskt tillverkningsproblem. Du kommer få tillgång till Simumatik, en emuleringsplattform, för att testa hur olika system kan kopplas samman i en virtuell miljö. Det här praktiska momentet utökar din förståelse för hur ett cyberfysiskt system fungerar och därmed vilka egenskaper samt för- och nackdelar ett sådant system har.
Kursen riktar sig till dig som yrkesverksam inom industrin med intresse av lära mer om cyberfysiska system och hur de kan användas för att leda produktionen till att bli mer självstyrande.
Kursen i sin utbildningsform och omfattning tänkt att kombineras med arbete. Det innebär att kursen är:
Undervisningen bedrivs främst på svenska, moment på engelska kan förekomma.
Om du inte uppfyller de formella behörighetskraven kan du få din behörighet bedömd på reell kompetens, kunskap och kompetens som du har fått på annat sätt, såsom arbetslivserfarenhet, övriga studier m.m. Läs mer under his.se/sokwiser
Kursen är utvecklad inom projektet WISER. Vi erbjuder skräddarsydda kurser för digital transformation och riktar sig till dig som är yrkesverksam. Projektet samfinansieras av KK-stiftelsen inom ramen för Expertkompetens. För mer information besök: his.se/wiser