
Projektets syfte är att öka förståelsen för hur politiken kan fungera som friskfaktor i kommunal verksamhet. Även andra strukturella förutsättningar studeras för att kunna sätta politikens påverkan i relation till andra faktorer.
Forskningsprojektet Chefios och verktyget Chefoskopet har lyft fram chefernas arbetsmiljö i offentliga organisationer och hur denna påverkas av strukturella faktorer som antal underställda, administrativt stöd och dialogarenor. En aspekt som dock inte behandlas är politikens påverkan på kommunala chefers arbetsmiljö.
I takt med att politiken blivit mer direkt i sin styrning, och populistiska utspel blivit en del av vardagen, har detta skapat nya utmaningar för chefer. Politikens direkta roll har ofta problematiserats och pekats ut som en arbetsmiljörisk för chefer i offentlig sektor.
I detta projekt vill vi dock undersöka politiken som en möjlig organisatorisk friskfaktor. Det innebär dels frånvaro av politik som riskfaktor, dels politiska inslag som kan ha positiva effekter, exempelvis tydlighet eller visioner. Projektets syfte är att öka förståelsen för hur politiken kan fungera som friskfaktor i kommunal verksamhet.
Studien kommer att genomföras som fallstudier i tre kommuner, där chefer från olika nivåer och sektorer intervjuas. Vi utgår från Chefios strukturella faktorer men kompletterar med chefernas upplevelser av hur politiken påverkar arbetsmiljön både positivt och negativt. Även övriga strukturella förutsättningar studeras för att kunna sätta politikens påverkan i relation till andra faktorer.
Projektet förväntas ge en fördjupad förståelse av hur politiken påverkar kommunala chefers arbetsmiljö. Fokus ligger på att identifiera vad som kännetecknar situationer där politiken bidrar positivt. Samtidigt är det viktigt att förstå politikens riskfaktorer, eftersom frånvaro av dessa kan fungera som friskfaktorer.