
Det övergripande syfte med forskningsprojektet är att utforska om ungas psykiska hälsa stärks av att delta i genomförandet av det interaktiva utbildningsprogrammet "Det syns inte". Programmet har som mål att lära ungdomar, och deras närstående vuxna, att regelbundet träna på strategier för att främja välbefinnande.
I takt med att användningen av digitala medier ökar har ungas hälsofrämjande livsstilsvanor påverkats, vad som anses "normalt" när det gäller skärmtid, fysisk aktivitet eller sömnvanor bland unga har förändrats.
Att stärka ungas psykiska hälsa är en betydelsefull investering för framtiden, som medför att fler unga kan uppnå fullföljda studier, bli förberedda inför arbetslivet och öka förutsättningarna för en hållbar livsstil. Det interaktiva utbildningsprogrammet "Det syns inte" har som mål att sprida forskningsbaserad kunskap om psykisk hälsa och bryta utanförskap relaterat till psykisk ohälsa samt att erbjuda perspektiv, insikter och verktyg för unga att hantera sitt psykiska mående.
Det övergripande syfte med forskningsprojektet är att utforska om ungas psykiska hälsa stärks av att delta i genomförandet av programmet, Det syns inte.
Programmet har som mål att lära ungdomar, och deras närstående vuxna, att regelbundet träna på strategier för att främja välbefinnande. Genom filmbaserade moduler förmedlas vetenskapliga budskap och övningar inom färdighetsträning med skyddande effekter. Dessa inkluderar att lära sig att planera sin tid, reglera sina känslor och hantera impulser för att undvika att bli offer för dem.
Därutöver syftar forskningsprojektet till att beskriva vårdnadshavares och skolpersonals (rektor, lärare, elevcoach, elevassistent och elevhälsopersonal, skolsköterskor, skolläkare, kuratorer, psykologer och specialpedagoger) till unga, hur uppfattar de vilken betydelse Det syns inte haft för de ungas livsstil, relationer och digital medieanvändning.
Med den situation som råder i dagens samhälle behöver preventiva och kunskapshöjande insatser göras som kan stärka ungas psykiska hälsa. Skolor och kommuners aktivitetsansvar är arenor som möjliggör att ge unga kunskap om vad som påverkar hur de mår och ge dem redskap att själv kunna stärka sin psykiska hälsa.
Detta projekt är avgränsat till unga som går i årskurs sju till nio i högstadiet och årskurs ett till tre på gymnasiet samt unga som deltar i kommuners aktivitetsansvar.
Projektet i media
Skaraborgs Allehanda, 240221: Satsning på ungas psykiska hälsa: ”Gemensamma problem som vi behöver lösa” (sla.se)