
Denna studie inom Ingenium University Alliance undersöker sambanden mellan ensamhet, internetanvändning och välbefinnande bland studenter och personal vid akademiska lärosäten.
God psykisk hälsa beskrivs som en grundläggande förutsättning för människors möjligheter att nå sin fulla potential och för samhällets utveckling (Socialstyrelsen & Folkhälsomyndigheten, 2023). För att skapa detaljerad kunskap om och att förstå relationer mellan ensamhet, internetanvändning och välbefinnande ur såväl ett nationellt som internationellt perspektiv, är vår plan att samla in data från olika länder inom Ingenium University Alliance.
Ensamhet i relation till internetanvändning och välbefinnande
Denna studie kommer att fokusera på ensamhet i relation till internetanvändning och välbefinnande hos studenter på avancerad nivå (magister/master), forskarstudenter och personal vid de deltagande universiteten inom Ingenium.
Syfte
Det övergripande syftet med detta projekt är att utforska och jämföra studenters och personalens upplevelse av ensamhet, internetanvändning och välbefinnande vid lärosäten.
Delsyfte:
- Utforska hur ensamhet erfars i relation till internetanvändning och känsla av välbefinnande bland personal vid institutioner inom lärosäten.
- Utforska hur ensamhet erfars i relation till användning av internet och känsla av välbefinnande bland studenter på avancerad (magister/master) och forskarnivå vid institutioner inom lärosäten.
Metod
Personal och studenter på avancerad nivå (magister-, master- och forskarstudenter) vid de tio lärosäten i olika länder som deltar i studien kommer att tillfrågas om deltagande.
Deltagarna kommer att skatta graden av ensamhet, välbefinnande och internetanvändning genom en webbenkät.
Datainsamlingen genomförs på ett liknande sätt vid samtliga lärosäten.
Projektledning
International forskningsledare: Oonagh O´Brien – Munsters Technological University (MTU), Irland. Projektkoordinator vid Högskolan i Skövde: Margaretha Larsson, docent i omvårdnad.