Visa mer om programmetVisa mindre om programmet
Viktig information inför höstterminen 2024
Högskolan i Skövde håller just nu på att strukturera om de tre spelgrafiska programmen:
- Dataspelsutveckling – 2D-grafik
- Dataspelsutveckling – 3D-grafik
- Dataspelsutveckling – animation
Ambitionen är att erbjuda en sammanslagen spelgrafisk utbildning från höstterminen 2024. Beslutet kring omstruktureringen kommer att tas i mitten av december 2023. Därefter kommer ny programinformation och ny utbildningsplan att publiceras här på webbsidan.
Då är programmet öppet för ansökan
Nästkommande programstart är höstterminen 2024. Ansökningsperioden är öppen 15 mars 2024 – 15 april 2024. Programmet söks via www.antagning.se
Det här lär du dig på programmet
Under större delen av utbildningen studerar du tillsammans med andra studenter från grafikutbildningarna med inriktning mot 2D-grafik och 3D-grafik. Du kommer att läsa kurser som ger en allmän kunskap om spelgrafik, men du kommer även studera grunderna inom områden som bildteori, konsthistoria och medierepresentation. Du får också lära dig att presentera och skriva texter ur ett vetenskapligt perspektiv, för att utveckla kritiskt tänkande och objektivitet.
Du läser fyra kurser som specialinriktade mot animation, då lär du dig om rörelseteori, animationsprinciper och manuella metoder för animation och motion capture (inspelning av verkliga rörelser). Du får öva på att skapa olika typer av rörelser, samt förmedla olika känslor och personligheter hos spelkaraktärer.
Undervisning om animation sker främst i programmen Autodesk Maya och Motionbuilder, samt Unity. Studenterna får dock ofta använda andra program om de vill.
Det här läser du på programmet
Under första året blir du introducerad till området spelutveckling med fokus på grafik, och lär dig grunderna i att animera. Du genomför också en första spelutvecklingskurs (Spelprojekt 1) tillsammans med studenter från övriga dataspelsutbildningar, där du får prova på alla yrkesroller inom spelutvecklingsteamet. Du kommer också att arbeta med ett mindre spel tillsammans med ditt team.
Andra året fördjupar du dig inom hantverket för animation, med särskilt fokus på animation som förmedlar känslor, riggning (digitala skelett som möjliggör rörelse) och animering till spelmotorer. Du lär dig också att utföra grundläggande forskningsstudier inom spelområdet samt genomför ett större spelutvecklingsprojekt (Spelprojekt 2).
Under tredje året fördjupar du dina kunskaper inom animation ytterligare, med särskilt fokus på inspelning av rörelse från verkliga skådespelare. Under sista terminen väljer du att antingen göra ett mindre examensarbete följt av ett avslutande spelprojekt (Spelprojekt 3), eller ett större examensarbete som sträcker sig över hela terminen.
Som student på en av Högskolans dataspelsutbildningar får du i många kurser möjlighet att samarbeta med studenter från de olika programinriktningarna. Det gäller särskilt i de tre stora spelprojekten där alla studenters olika kunskaper behövs.
De flesta av programmets kurser ges på svenska, men några är öppna för utbytesstudenter och ges därför på engelska. Vissa lärare är också engelsktalande och de genomför sin undervisning på engelska.
Passar det här programmet mig?
Dataspelsutveckling – animation passar dig som har intresse för rörelse och teknisk funktionalitet. Du är estetiskt- och tekniskt kreativ och har ett öga för rörelse. Du är intresserad av och observant när det gäller kommunikation, kroppsspråk och känslouttryck. Du vill ge liv till karaktärer och miljöer i dataspel och vill vara en nyckelperson inom spelutveckling.
Jobb efter examen
Efter examen kan du exempelvis jobba som ”Animator” och ”Technical Animator” inom spelbranschen. Andra branscher du kan arbeta inom är exempelvis film, marknadsföring, produktsimulering, interaktiva läromedel och interaktiva informationstjänster. Många studenter väljer att starta egna spelföretag tillsammans med studiekamrater. Högskolan har ett nära samarbete med Science Park Skövde, Sweden Game Arena och The Game Incubator
Läsa vidare efter examen
Programmet ger dig en kandidatexamen i medier, estetik och berättande. Du kan sedan fortsätta studera på avancerad nivå (magister eller master) inom spelutveckling vid Högskolan i Skövde eller annat lärosäte, både i Sverige och utomlands. Du kan även bredda dina kunskaper med att läsa entreprenörskap om du vill driva eget företag.