I projektet LITMUS undersöker forskarna hur företag kan gå från dagens Industri 4.0 till den nya Industri 5.0 genom att använda sina befintliga teknologier på ett smart sätt. Målet är att kombinera effektiv produktion med bättre ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet.
Trots att tillverkningsföretag i Sverige snabbt anammar nyckelteknologier inom Industri 4.0 för att driva digitaliseringen inom sina företag så väcker växande bekymmer relaterade till miljö, klimat och resurser, ihop med drastiska händelser såsom pandemier, krig och ekonomiska kriser, behovet av ett mer holistiskt tillvägagångssätt för industriell digitalisering.
Denna förskjutning mot en mer holistisk strategi, kallad Industri 5.0, betonar ett människocentrerat och hållbart utvecklingsfokus inom tillverkningssektorn, som integrerar avancerade digitala teknologier med ett starkt åtagande att förbättra mänskligt välbefinnande, social rättvisa och ansvarsfull konsumtion.
En ny era av industriell revolution
Denna nya era av industriell revolution handlar inte om att introducera nya teknologier, utan snarare om att utnyttja befintliga teknologier för att åstadkomma en människocentrerad hållbar utveckling.
Synergiprojektet LITMUS har formats i syfte att, i analogi med ett lackmustest, utforska hur övergången från Industri 4.0 till Industri 5.0 kan åstadkommas på effektivt vis. Genom att fokusera på specifika aspekter av miljömässig, ekonomisk och social hållbarhet inom tre härrörande och synergistiska delprojekt – nämligen (i) resurseffektivitet, (ii) tillverkningsproduktivitet och (iii) människocentralitet – blir projektet mycket relevant för tillverkningssektorn.
Medan varje delprojekt är utformat för att ta itu med utmaningar specifika för respektive dimension och bidra till vetenskaplig kunskap, syftar det övergripande Synergiprojektet till att angripa tvärvetenskapliga forskningsfrågor och samproducera industriella lösningar för att pådriva industriell impact.
LITMUS kommer att koordineras av Institutionen för ingenjörsvetenskap vid Högskolan i Skövde. Medan projektet bygger på kunskap och erfarenheter från tidigare och pågående projekt inom forskningsmiljön Virtual Engineering, kompletterar LITMUS forskningsmiljöns nuvarande forskning och framtida ambitioner genom att föra in nya perspektiv för att stödja digitaliseringen och övergången av den svenska tillverkningsindustrin mot Industri 5.0.
Projektets grund i produktionsteknikens utmaningar, tillsammans kartläggning och implementering av senaste rönen inom informatikforskning, innebär att projektet är idealt positionerat för att bidra till Högskolans utbildning på alla nivåer.