Martin Lundgren
Lektor i informationsteknologi
Institutionen för informationsteknologi
Välj ett tillfälle för att visa kursplan och behörighetskrav.
Ange kod HS-26540 på antagning.se
Digitaliseringen har lett till allt fler uppkopplade system och förändrat hur information kan delas och lagras, med nya möjligheter till öppenhet och delaktighet i samhället. Inte minst när det gäller organisationers interaktion mellan kunder, partners och medborgare. Men med denna utveckling följer också nya risker. I kursen Introduktion till informationssäkerhet i organisationer bygger du din förmåga att reflektera kring informationssäkerhet från ett organisatoriskt perspektiv.
Med din egen arbetsplats i bakhuvudet kommer du under kursen få reflektera kring: Hur säkerställs att känslig information endast når den det avser? Hur ser vi till att viktig information inte förvanskas eller förstörs över tid? Eller att nödvändig information finns tillgänglig när den behövs?
Kursen är indelad i tre moduler som ger dig en överblick av informationssäkerhet från ett organisatoriskt perspektiv. Modulernas fokus ligger på aktiviteter som är centrala för att förstå, planera och följa upp skyddsåtgärder för organisationers informationssystem och tillgångar. De tre modulerna är: informationssäkerhets hot och incidenter, risker och säkerhetskontroller, samt utvärdering och styrning.
Kursen innehåller bland annat praktiska laboratorieuppgifter som involverar fallstudier med säkerhetsincidenter från industrin. I det arbetet kommer du att bekanta dig med de standarder som används för att utvärdera och analysera informationssäkerhet.
Kursen riktar sig till dig som yrkesverksam som vill förstå en organisations utmaningar och hot, med fokus på informations- och cybersäkerhet, och hur man kan börja arbeta för att åtgärda dem.
Kursen ges av lärare från Masterprogrammet Integritet, informationssäkerhet och cybersäkerhet (PICS) vid Högskolan i Skövde, med eventuella gästföreläsningar.
Kursen i sin utbildningsform och omfattning tänkt att kombineras med arbete. Det innebär att:
Undervisningen bedrivs på engelska.
Om du inte uppfyller de formella behörighetskraven kan du få din behörighet bedömd på reell kompetens, kunskap och kompetens som du har fått på annat sätt, såsom arbetslivserfarenhet, övriga studier med mera. Läs mer under his.se/sokwiser.
Kursen är utvecklad inom projektet WISER. Vi erbjuder skräddarsydda kurser för digital transformation och riktar sig till dig som är yrkesverksam. Projektet samfinansieras av KK-stiftelsen inom ramen för Expertkompetens. För mer information besök his.se/wiser.