Veronika Karlsson
Institutionen för hälsovetenskaper
I en vårdnära miljö får studenterna möjlighet att träna och utveckla vårdande färdigheter och teamsamverkan inför kommande VFU och framtida profession.
Studenterna arbetar, med stöd av lärare och kliniska adjunkter, i grupp enligt peer learning där de hjälper, stödjer och granskar samt ger varandra feedback. Fiktiva patientsituationer används för att ge tillämpningsövningar och simuleringar ett tydligt patientfokus.
De didaktiska strategierna innebär att studenterna utvecklar ett professionellt förhållningssätt genom att de övar på att se helheten hos patienten och att de reflekterar och sammanflätar olika ämneskunskaper till professionskunskaper.
För att vara teoretiskt förberedd inför tillämpningsövningar i KTC ska prekliniska prov genomföras med godkänt resultat, vilket innebär 100 procent rätt.
Inför de prekliniska proven förbereder sig studenten genom att läsa kurslitteratur och Vårdhandboken samt titta på filmer, inspelade vid Högskolan i Skövde, om de vårdtekniska moment som ska tränas.
Både tillämpningsövningar och simuleringar ökar i svårighetsgrad under programmet för att säkerställa en progression i studentens kunskapsutveckling. Svårighetsgrad och komplexitet i relation till olika sjukdomstillstånd, hälsoproblem eller trauma ökar under programmet.
Simulering, med patientsimulatorn SimMan 3G, sker i enlighet med de pedagogiska principer som följer från Instruktörsutbildning i Medicinsk Simulering – IMS.
En dag i veckan möjliggörs för studenterna att under eget ansvar träna på KTC utifrån de olika läraktivitetskorten. Endast de moment som hittills är genomgångna är möjliga att öva på. Studenterna tar aktivt eget ansvar i att få denna möjlighet till mängdträning, repetition inför VFU och NKSE.
Den bedömningsmall som används vid tillämpningsövningar och examination är en modifierad form av Objective Structured Clinical Examination (OSCE) (Gustafsson och Olandersson, 2015). Bedömningsmallen har ett helhetsperspektiv och utgår från ett etiskt patientperspektiv, patientsäkerhet och Vårdhandbokens alla steg i det praktiska handhavandet i det moment som ska genomföras.
De bedömningspunkter som krävs för godkänt betyg är märkta med ett prefix. Vid tillämpningsövningarna tränas studenterna utifrån samma bedömningsmall som de sedan examineras utifrån.
Läraktivitetskorten är en länk mellan teori och praktik. Studenterna använder läraktivitetskorten på KTC och fortsätter sedan att använda de på VFU.
Inför KTC och träning av vårdtekniska moment gör studenten ett pre-kliniskt prov med 100 procent rätt för att delta i träning av vårdtekniska moment. Pre-kliniskt prov utförs inför alla vårdtekniska moment, frågorna utgår från Vårdhandboken.
Alla KTC-moment är obligatoriska.
Inget vårdtekniskt moment eller någon simulering.
Inför KTC och träning av vårdtekniska moment gör studenten ett pre-kliniskt prov med 100 procent rätt för att delta i träning av vårdtekniska moment. Pre-kliniskt prov utförs inför alla vårdtekniska moment, frågorna utgår från Vårdhandboken.
Alla KTC-moment är obligatoriska.
Läraktivitetskort finns för samtliga vårdtekniska moment på KTC.
I termin 1 får studenterna lära sig Barn-HLR (B-HLR) samt venös- och arteriell dopplerundersökning och kompressionsbehandling.
I termin 2 studerar studenterna kursen Undersökningsmetodik och hälsobedömning där de får lära sig genomföra kliniska undersökningar utifrån olika områden: rörelseapparaten, neurologi, hjärta, lungor, buk, bröst samt huvud-, öron-, näsa- och hals.
Den bedömningsmall som används vid tillämpningsövningar och examination är en modifierad form av Objective Structured Clinical Examination (OSCE) (Gustafsson och Olandersson, 2015).
Bedömningsmallen har ett helhetsperspektiv och utgår från ett etiskt patientperspektiv, patientsäkerhet och Vårdhandbokens alla steg i det praktiska handhavandet i det moment som ska genomföras. De bedömningspunkter som krävs för godkänt betyg är märkta med ett prefix.
Vid tillämpningsövningarna tränas studenterna utifrån samma bedömningsmall som de sedan examineras utifrån.