Den internationellt erkände filosofen Lars Svendsen, professor vid Universitetet i Bergen, är vårens andra föreläsare vid de populärvetenskapliga caféerna på Högskolan Skövde. Hans senaste bok heter Hoppets filosofi. – Men vad är hopp? Och vad kräver hopp av oss människor? Det är några av de frågor jag kommer att ställa – och ge svar på – under föreläsningen i Skövde, berättar Lars Svendsen.
Foto: Simen Kjellin
I oroliga tider med flera krig i vår närhet och dramatiska förändringar i världen behövs hopp mer än någonsin. Hopp omnämns ofta som en känsla, men är lika mycket kopplat till förnuft, menar Lars Svendsen.
– Hoppet kräver en rationell grund, att det man hoppats på faktiskt ska kunna ske.
Hopp förpliktigar också till handling. Men vad kräver hoppet av oss människor? Är det alltid bra att hoppas? Och varför verkar hopp komma tillbaka nu i en tid av klimatkris och krig?
Hopp är inte alls detsamma som optimism, och man kan vara pessimistisk och hoppfull på samma gång.
– I hopp ligger en ödmjukhet, ett erkännande av att mycket av det som är av stor betydelse för oss i livet ligger utanför vår kontroll. Vi kan göra vårt bästa och sedan kan vi hoppas.
Lars Svensen är sedan 2007 professor vid den filosofiska fakulteten vid Universitetet i Bergen, Norge. Han har gett ut en rad böcker på teman som tristess, ondska, frihet, ensamhet – och nu hopp. Hans böcker har översatts till 34 språk. Den senaste är ”Hoppets filosofi”.
Läs mer om vårens program på Populärvetenskapligt café.
Föreläsningarna arrangeras i samarbete med Folkuniversitetet och Skaraborgs Senioruniversitet.